באחד מכל חמישה קשישים מאושפזים בסיכון לתת-תזונה תועדו רמות ליפאז בדם מתחת לטווח התקין ואלו לוו בסיכון מוגבר לסיבוכים ואי עמידה ביעדים התזונתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition.
החוקרים השלימו מחקר אקראי שכלל מבוגרים מאושפזים בשמונה בתי חולים בשווייץ (2014-2018) שהיו בסיכון לתת-תזונה. המשתתפים חולקו באקראי בתוך 48 שעו מהאשפוז לקבלת תמיכה תזונתית מותאמת אישית להשגת יעדי אנרגיה וחלבונים או דיאטה שגרתית של בית החולים.
החוקרים השלימו ניתוח משני של המחקר כולל 810 חולים (גיל ממוצע של 71.5 שנים, 52% גברים) עם ריכוזי ליפאז שנמדדו בקבלה לאשפוז, להערכת ההשלכות הפרוגנוסטיות של מדד זה על תוצאות תזונתיות וקליניות.
החולים סווגו לשתי קבוצות על-בסיס ריכוזי ליפאז: מעל או מתחת לטווח התקין במעבדה.
התוצא העיקרי היה שיעורי התמותה מכל-סיבה בתוך 30 ימים. תוצאי סיום משניים כללו סיבוכים קליניים בתוך 30 ימים, סיבוכים מג'וריים, השגת יעדי אנרגיה וחלבון, אשפוז חוזר ותמותה ארוכת-טווח למשך עד חמש שנים.
מהנתונים עולה כי ב-19.5% מהחולים תועדו ריכוזי ליפאז נמוכים מהטווח התקין. אבחנות ממאירות ומחלות זיהומיות נקשרו עם ריכוזי ליפאז נמוכים, בעוד שמחלת כליות כרונית נקשרה עם ריכוזי ליפאז מוגברים.
לא זוהה קשר בין ריכוז ליפאז נמוך ובין הסיכון לתמותה לאחר שנה אחת, אך אלו לוו בסיכון מוגבר לסיבוכים בתוך 30 ימים מהשחרור מבי החולים (יחס סיכויים מתוקן של 1.67, p=0.009). ריכוזי ליפאז נמוכים נקשרו עם סיכון מוגבר לאי-עמידה ביעדים תזונתיים (יחס סיכויים מתוקן של 1.62, p=0.022) ויעדי צריכת חלבון (יחס סיכויים מתוקן של 1.61, p=0.023).
בהשוואה לחולים עם ריכוזי ליפאז תקינים, באלו עם ריכוזי ליפאז נמוכים, בפרט אלו מעל גיל 70 שנים, תועדה נטייה לסיכון נמוך יותר לתמותה בתוך 30 ימים עם ההתערבות התזונתית.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהשלמת מחקרים נוספים להערכת חשיבות מדידות ליפאז בדם ככלי המסייע במניעת סיבוכים בחולים מבוגרים.
Clinical Nutrition, Feb 25, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!