הערכת ריפוי רירית המעי, על-בסיס בדיקת קלפרוטקטין בצואה ובדיקת אולטרה-סאונד של המעי, מלווה בסיכון מופחת להתקדמות נזק במעי ולכן מלווה בשיפור תוצאות ארוכות טווח בחולים עם מחלת קרוהן, כך מדווחים חוקרים מצרפת במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases.
המחקר הפרוספקטיבי נערך במרכז יחיד בצרפת בין פברואר עד אפריל בשנת 2022 ובין דצמבר 2023 עד אפריל 2024 ונועד לבחון את שיעורי ההסכמה בין בדיקת קלפרוטקטין בצואה ובין אולטרה-סאונד של המעי בזיהוי מחלת קרוהן פעילה.
מדגם המחקר כלל 112 חולים עם מחלת קרוהן בגילאי 18 שנים ומעלה, אשר השלימו בדיקת אולטרה-סאונד של המעי עם דגימת צואה בתוך שבוע. המשתתפים סווגו לארבע קטגורית: אלו שהשיגו החלמה טרנס-מוראלית (ריכוז קלפרוטקטין בצואה תקין מתחת ל-100 מק”ג/גרם ובדיקת אולטרה-סאונד מעי תקינה), ריפוי לפי אולטרה-סאונד של המעי (רמות קלפרוטקטין בצואה מוגברות אך בדיקת הדמיה תקינה), הפוגה ביוכימית (רמות קלפרוטקטין בצואה תקינות אך סימני דלקת פעילה באולטרה-סאונד של המעי) והעדר החלמה (ממצאים חריגים בשתי הבדיקות).
התוצא העיקרי היה מחלת קרוהן פעילה, אשר הוגדרה כמצאים חריגים בבדיקת אולטרה-סאונד של המעי או רמות קלפרוטקטין בצואה מעל 100 מק”ג/גרם; תוצאי סיום משניים כללו את התקדמות נזק מעי, הפסקת טיפול תרופתי על-רקע הישנות ודרגת המקובלות של בדיקות העזר.
מהנתונים עולה כי 44.6% מהחולים (50 חולים, גיל ממוצע של 39.5 שנים) השיגו החלמה של רירית המעי, 12.5% (14 חולים, גיל ממוצע של 45.5 שנים) השיגו החלמה הדמייתית, 16.1% ( 18 חולים, גיל ממוצע של 45.5 שנים) השיגו הפוגה ביוכימית ו-26.8% (30 חולים, גיל ממוצע של 41 שנים) לא השיגו החלמה.
שיעורי ההסכמה בין הבדיקות לזיהוי מחלת קרוהן פעילה היו נמוכים (71.4%).
ריפוי טרנס-מורלי לווה בסיכון נמוך יותר משמעותית להתקדמות נזק במעי, בהשוואה לחולים בהם לא תועדה החלמה (p<0.0001); עם זאת, הפוגה ביוכימית והחלמה הדמייתית לא הפחיתו משמעותית את הסיכון הנ”ל.
בחולים שהשיגו ריפוי טרנס-מורלי תועד סיכון נמוך יותר להפסקת טיפול תרופתי על-רקע התלקחות, בהשוואה לאלו שהשיגו הפוגה ביוכימית (יחס סיכון של 0.09, p=0.003), החלמה הדמייתית (יחס סיכון של 0.11, P=0.01), או לא השיגו החלמה (יחס סיכון של 0.09, p=0.002). בדיקת ההדמיה זכתה למדדי מקובלות מטופלים גבוהים יותר בהשוואה לבדיקת קלפרוטקטין בצואה (p<0.0001).
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מאשרים את החשיבות המשלימה של בדיקת קלפרוטקטין בצואה והערכה טרנס-מוראלית. הם מאשרים כי בדיקת אולטרה-סאונד של המעי מקובלת יותר מבדיקת קלפרוטקטין בצואה בעיניי חולים עם מחלת קרוהן.
Inflammatory Bowel Diseases, Apr 25, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!