במאמר שפורסם בכתב העת Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, המבוסס על נתונים מסקרי NHS (או Nurses’ Health Study) ו-NHS-II, מהן עולה סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בנשים לאחר כריתת רחם לפני גיל 50 שנים.
החוקרים השלימו ניתוח נתונים מסקרי NHS ו-NHS II שכללו 239,907 משתתפות, עם מעקב ממוצע של 34.17 שנים. התוצא העיקרי היה מחלות לב וכלי דם, משלב היארעות אוטם לבבי פטאלי ולא-פטאלי, ניתוח מעקפים של עורקים כליליים, צנתור, הנחת תומכן, או אירוע מוחי. תוצאי סיום משניים כללו אירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים, כולל אוטם לבבי, אירוע מוחי ותמותה עקב מחלות לב וכלי דם.
ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הסיכון, תוך תקנון לטיפול הורמונאלי ומשתנים דמוגרפיים ובריאותיים אחרים.
מניתוח הנתונים על כי הסיכון למחלות לב וכלי דם היה גבוה יותר בכלל הנשים שעברו ניתוח כריתת רחם לפני גיל 50, בהשוואה לאלו שלא נותחו.
בקרב אלו שעברו את הניתוח לפני גיל 46 שנים ולא קיבלו טיפול באסטרוגן תועדה עליה של 21.0% בסיכון למחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאלו שלא נותחו (יחס סיכון של 1.21, רווח בר-סמך 95% של 1.04-1.40).
בקרב נשים שעברו כריתת רחם וטפולות וקיבלו טיפול באסטרוגן תועדה עליה של 26% בסיכון למחלות לב וכלי דם במקרים בהם הניתוח בוצע לפני גיל 46 (יחס סיכון של 1.26, רווח בר-סמך 95% של 1.16-1.37) ועליה של 11% בסיכון במקרים בהם הניתוח בוצע בגילאי 46-50 שנים (יחס סיכון של 1.11, רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.22), בהשוואה לנשים של עברו את הניתוח.
בהשוואה לאלו שלא עברו את הניתוח, בנשים שעברו כריתת רחם וטפולות ולא קיבלו טיפול באסטרוגן תועד סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם בכל קבוצות הגיל, למעט באלו מעל גיל 60 שנים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי כריתת רחם בגיל צעיר יותר, עם או ללא כריתת טפולות, מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. יתרה מזאת, טיפול באסטרוגן לא הפחית את ההשפעות השליליות של כריתת רחם עם טפולות לפני גיל 50 שנים.
Obstet Gynecol, May 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!