מחנכי סוכרת

כיצד להפחית את הסיכון לסוכרת סוג 2 לאחר סוכרת הריון – מאמר אורח מאת ד”ר מריאנה ירון, מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה

הערת מערכת:

במאמר זה מסבירה המחברת למטופלות כיצד ניתן להפחית סיכון לסוכרת בשלב מאוחר יותר לאחר סוכרת הריונית.

 

סוכרת הריון חולפת בדרך כלל לאחר הלידה, אך היא מגדירה את המטופלות בקבוצת סיכון משמעותית לפתח סוכרת בעתיד. הצעדים שעלייך לנקוט כדי להימנע

מהי סוכרת הריון?

סוכרת הריון היא סוכרת המפתחת במהלך ההיריון בנשים עם משק פחמימות תקין טרם הריונן.

מנגנונים פוטנציאליים מאחורי התפתחות סוכרת בהריון כוללים ייצור והפרשה מוגברת של הורמוני השליה, גורמים גנטיים, וכן עלייה במשקל בנשים הרות בנוכחות של עודף משקל או השמנת יתר.

כל המנגנונים האלה מובילים לתנגודת לאינסולין ויוצרים צורך מוגבר באינסולין, הורמון המיוצר על ידי תאי בטא בלבלב המאפשר לתאים לקלוט גלוקוז כדי להשתמש בה כמרור אנרגיה.

איתור סוכרת הריונית מתבצע בין השבועות 24 ל-28 של הריונה אם יש לאישה גורמי סיכון להתפתחות סוכרת נוספים או לרופא המטפל יש חששות, ייתכן שהבדיקה תבוצע אף בשלב מוקדם יותר של ההיריון.

סוכרת הריון לעומת סוכרת סוג 2

כ-50% מאלה שיש להן סוכרת הריונית מאובחנות עם סוכרת מסוג 2 בשלב מאוחר יותר בחייהן. עם זאת, על ידי נקיטת צעדים לאימוץ אורח חיים בריא יותר, ניתן להפחית את הסבירות לפתח אותה.

מדוע את בסיכון לפתח סוכרת סוג 2 לאחר סוכרת הריון?

סוכרת הריון מתפתחת כתוצאה של תנגודת לאינסולין קיימת ומתגברת עם שבועות של הריון בנשים עם נטייה או תפקוד לקוי של תאי β.

ליקוי תפקוד זה יכול להתקדם ולהחמיר, ולהוביל לסוכרת מסוג 2 מאוחר יותר. הסיכון לפתח סוכרת הריון עולה עם כל הריון, ולכן הסיכון ללקות מאוחר יותר בסוכרת מסוג 2 עשוי לעלות גם בכל הריון.

 

כיצד להפחית את הסיכון לפתח בסוכרת מסוג 2:

  1. שמרי על משקל בריא

עודף משקל מגביר את הסיכון לסוכרת מסוג 2, כמו גם לחץ דם גבוה רמת כולסטרול בדם גבוהה. . שוחחי עם צוות מרפאת הסוכרת ועם דיאטנית מומחית בתחום בנוגע למשקל בריא עבורך ועל הטמעת שינויים תזונתיים מועילים, כיצד להוסיף פעילות גופנית סדירה וכיצד לבחור אורח חיים פעיל יותר באופן כללי.

  1. הקפידי על תזונה בריאה

תזונה בריאה היא גורם מרכזי בשמירה על משקל תקין. שלבי בתזונה שלך מרכיבי תזונה חשובים ירקות לא עמילניים כמו פלפלים, תרד, ברוקולי, פירות, חלבון רזה הכולל עוף, טופו, ביצים, דגים, דגנים מלאים – אורז חום, שיבולת שועל, קטניות כמו שעועית ועדשים והעדיפי שתיית מים על פני מיצים ומשקאות ממותקים. כמו כן, חשוב להימנע ממזון מעובד: מזון ארוז, בשר מעובד, מזון מהיר, ממתקים עשירים בשומני טראנס: מרגרינה, מזונות מטוגנים רבים, מאפים, משקאות ממותקים: מיץ פירות, משקאות מוגזים ואלכוהול.

  1. עקבי אחר רמות הסוכר שלך

חשוב להיות מודעת לתגובה של רמות הסוכר בדם שלך. אם את יודעת שאת בסיכון גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2 בגלל סוכרת הריונית, שוחחי עם הרופא/ה והדיאטן/נית שלך על מעקב תקופתי של רמות הסוכר ובצע אותם לפחות פעם בשנה. ניתן להתחבר מידי תקופה למד סוכר רציף ללא דקירות, דרכו תוכלי ללמוד על תגובת הסוכר בגוף למזונות שונים ופעילויות שונות וכך להבין מה מומלץ או לא מומלץ לאכול וכיצד פעילות משפיעה על ערכי הסוכר שלך. בעזרת טכנולוגיה מתקדמת שקיימת היום ניתן לקבל את המידע לאפליקציה בטלפון הנייד באמצעות סריקה של חיישן המוצמד לזרוע ל-14 ימים, וגם לשתף את הרופא/ה או הדיאטן/נית שלך.

הכרת רמות הסוכר בדם שלך יכולה לעזור לך לבחור תוכנית ארוחות שמתאימה לרמות הסוכר שלך ולסייע לך להישאר פעילה ותחת מעקב תמידי.

  1. בצעי פעילות גופנית

פעילות גופנית זו הדרך הטבעית והיעילה ביותר להוריד את רמות הסוכר. ישנה חשיבות לפעילות אירובית תוך כדי שמירת דופק בטווח המאמץ הבינוני (מדובר ביעדים אינדיבידואלים) לפחות שעתיים וחצי בשבוע ולשלב גם עבודה להגברת כוח השרירים כמו משקולות או גומיות מתח.

  1. הניקי את התינוק שלך

הנקה מפחיתה את הסיכון של האם ושל הצאצאים לסוכרת מסוג 2. בנוסף, היא מפחיתה את הסיכון של הצאצאים לסבול מעודף משקל או השמנת יתר בשלב מאוחר יותר בחיים.  למרות שהנקה עשויה להוריד את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2, לעיתים היא מלווה בקשיים. אם ברצונך להניק אך נתקלת בבעיות בהנקה, עדכני את הצוות המטפל. הם יכולים לסייע לך להתמודד עם האתגרים או תפני ליועצת הנקה שיכולה לעבוד איתך על זה.

מתי לפנות למעקב מרפאת סוכרת?

מומלץ לבצע בדיקת העמסת סוכר כ- 4 עד 12 שבועות לאחר הלידה. כמו כן, לבצע בדיקת דם לסוכר בצום ו/או Hba1c כשנה עד שלוש שנים לאחר הריון עם סוכרת אף אם תוצאות הסקר לאחר לידה היו תקינות.

אם את מבחינה בתסמינים כלשהם של סוכרת או מודאגת לגבי הסיכון שלך לסוכרת מסוג 2 לאחר לידה, פני לרופא המטפל. שוחחי איתו על החששות שלך ומה את יכולה לעשות כדי לעזור להפחית את הסיכון שלך לפתח סוכרת סוג 2 בעתיד.

לסיכום,

סוכרת הריון עלולה להגביר את הסיכון ללקות מאוחר יותר בסוכרת מסוג 2. בעוד שכמעט מחצית מאלה עם סוכרת הריון מאובחנות עם סוכרת מסוג 2 בשלב מסוים,  בהחלט ניתן לעשות כמה דברים כדי להפחית את הסיכון לסוכרת או לדחות את הופעתה.

אימוץ הרגלי תזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה, הנקה לפחות חודשיים, במידת האפשר, ושמירה על משקל תקין, כולם יכולים לסייע בהורדת הסיכון לסוכרת.

ד”ר מריאנה ירון, מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה במרכז DMC לטיפול בסוכרת ובמכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם ויתר לחץ דם במרכז רפואי איכילוב תל אביב

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מטבוליטים בשתן עשויים לנבא תוצאות כלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2

    מטבוליטים בשתן עשויים לנבא תוצאות כלייתיות בחולים עם סוכרת מסוג 2

    רמות מוגברות של המטבוליטים בשתן Choline ו-Dimethylglycine נקשרו באופן בלתי-תלוי עם סיכון מוגבר לסיבוכים כלייתיים ותמותה מכל-סיבה בחולים עם סוכרת מסוג 2, כאשר העדויות מציעות כי דחק טובולרי מתווך בחלקו את הקשר בין הפרעה במטבוליזם כולין וירידה הדרגתית בתפקוד כלייתי בחולים אלו, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & […]

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • מהו המדד הטוב ביותר להערכת תנגודת לאינסולין בילדים עם השמנה?

    מהו המדד הטוב ביותר להערכת תנגודת לאינסולין בילדים עם השמנה?

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Endocrine Disorders מדווחים חוקרים מטורקיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדד HOMA-IR (או Homeostasis Model Assessment Insulin Resistance), QUICKI (או Quantitative Insulin-Sensitivity Check Index) ויחס גלוקוז/אינסולין בצום מנבאים טוב יותר עמידות לאינסולין מאשר מדד TyG (או Triglyceride Glucose Index) בילדים עם עודף-משקל או השמנת-יתר. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לבחון […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך