חדש בבית החולים אסותא: סיכול ממוקד של אבנים בכליות


בימים אלה מטמיע בית החולים אסותא בתל אביב שיטה חדשה לטיפול באבנים בכליות, המקלה משמעותית על סבלו של המטופל. בשיטה זעיר פולשנית, מגיע הרופא אל האבנים דרך השופכן לכיס השתן או לכלייה ומרסק אותן ללא כל התערבות כירורגית מעמיקה.

הבעיה

תופעת האבנים בכליות הידועה בשמה המקצועי נפרוליטיאזיס (Nephrolithiasis) מתאפיינת בהימצאות אבן אחת או יותר בכליות ובדרכי השתן. האבנים נוצרות כשהשתן הופך להיות סמיך מדי עקב הימצאות מלחים שונים בריכוז גבוה בתוכו. תופעה זו גוררת אחריה התגבשות של גבישים העשויים רובם ממלחים ושמם העממי הם אבנים.

אחד מכל עשרה אנשים יפתח במהלך חייו את הבעיה, וסובלים ממנה כ- 120,000 ישראלים. עשירית מן הגברים וכחמישה אחוזים מן הנשים יסבלו בזמן כלשהו בימי חייהם מאבנים בדרכי השתן, ומי שפיתח במהלך חייו אבנים בכליות סביר להניח כי חמש שנים מתום הטיפול, התופעה תחזור על עצמה.

שיטת טיפול מתקדמתאבנים בדרכי השתן מחייבות בדרך כלל טיפול, הם עלולות לגרום לכאבים, זיהומים בדרכי השתן ואף לפגיעה בכליות, כפועל יוצא מכך יש צורך להסירן. השיטה החדשנית ביותר המוטמעת בימים אלה בבית החולים אסותא קרויה יורטרוסקופיה. שיטת טיפול זו מתאימה לטיפול באבנים הנמצאות בדרכי השתן, בין הכלייה לכיס השתן. באמצעות מכשיר דמוי טלסקופ חודר הרופא דרך השופכה לכיס השתן, מטפס בשופכן לכיוון הכליה ושולף את האבנים. שיטה זו אינה מצריכה חיתוך של העור והיא מבוצעת בתוך החלל בו עובר השתן, קרי מהשופכן לכליה. היתרון הגדול של השיטה הוא בביצוע שתי פעולות בו זמנית ריסוק האבנים ולכידת הפירורים במקביל.

"שיטת ריסוק האבן על ידי קרן לייזר היא "סיכול ממוקד" של הבעיה והיא משיגה תוצאות טובות יותר.", אומר ד"ר דוד ליפשיץ אורולוג מומחה מבית החולים אסותא בתל אביב, " יש לה יתרון בכך שהיא מרסקת את האבן באופן ודאי, להבדיל מהריסוק החוץ גופי שאינו מבטיח זאת".

אבחון

אבחון אבנים בדרכי השתן לרוב ברור מאוד, עוד לפני הבדיקות הרפואיות, שכן הוא מתאפיין בכאב עז הדומה, כך מתארים החולים, לצירי לידה. האבן גורמת להתכווצות עזה בכליות ולכאבי בטן עזים, בחילות, הקאות או חום. לעיתים גורמות האבנים גם לדימומים ולזיהומים. כדי לאבחן באופן מדוייק את האבן, מתבקש החולה לעבור בדיקת אולטרסאונד או רנטגן של הכליות.

סיבות

אבנים בכליות עשויות ברובן ממלחים של סידן ואוקסלאט, ובחלקן ממלחים אחרים כגון חומצה אורית (שתן) ומלחי פוספאט.

הסיבות להיווצרותן מרובות ובכל אדם הסובל מהבעיה יש צורך לברר את הסיבות הייחודיות לו. ישנן אבנים הנוצרות בשל בעיה תורשתית או משפחתית שבחלקן נוצרות בשל השפעות סביבתיות הכוללות אקלים חם ויבש והרגלי שתייה ותזונה. לעיתים סיבת ההיווצרות קשורה למבנה מיוחד של דרכי השתן ולעיתים היא קשורה למחלות מערכתיות.

הסיכונים

אם האבן שנוצרה בדרכי השתן נודדת לכיוון השופכן, היא עלולה לחסום את מעבר השתן. חסימה שכזו עלולה להביא להרס הכליות ולסכנת חיים של ממש. אבנים כשלעצמן מזדהמות לעיתים, ועלולות להוות מקור לזיהומים חוזרים בדרכי השתן, העלולים אף הם לגרום לנזק בלתי הפיך.

שיטות טיפול נוספות

1. ריסוק בעזרת גלי קול: זהו אופן הריסוק השכיח ביותר. בשיטה זו מרסקים את האבנים בכליות ובדרכי השתן. הטיפול מבוצע על ידי ומכונה מיוחדת שולחת גלי קול ישירות אל מיקום האבנים. לאחר שהאבן נשברת לחלקיקים קטנים היא נפלטת בדרכים טבעיות. שיטה זו אינה מתאימה לכל סוגי האבנים. גודל האבן, מיקומה בדרכי השתן והרכבה קובעים את עוצמת גלי הקול כלפי האבנים. 2. ניתוח בשיטה זעיר פולשנית: שיטה המתאימה לאבנים גדולות או קשות הנמצאות בתוך הכלייה. חתך קטן באורך סנטימטר אחד מבוצע במותן, כאשר דרכו מוחדר טלסקופ ישירות לכלייה. בעזרת מכשירי ריסוק על קוליים, האבן מפורקת לחלקים הנשאבים החוצה.

הבחירה בשיטת הטיפול תלויה בגול האבן ובמקומה

לפרטים נוספים: בית החולים אסותא 1-800205-205 או *2025 מכל טלפון נייד.

אורי בר במשרדה של יעל קופר, דוברת בית החולים 03-5244320

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

    אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך