חוקרים מדווחים כי בחולים הסובלים מאדנומות של המעי הגס, מתן תוסף תזונה המכיל חומצה פולית במינון פיזיולוגי גורר הפיכה של תהליכי ההיפו-מתילציה של הדנ"א הגנומי, דבר המעיד על תפקיד אפשרי של החומצה הפולית במניעת סרטן המעי הגס.
החוקרים מציינים כי מחסור ב-folate עלול להגביר את הסיכון להתפתחות גידולים באמצעות השריית היפו-מתילציה של הדנ"א, העלולה להשפיע על יציבות הדנ"א ועל דפוס הביטוי הגנטי בתאים.
החוקרים ערכו ניסוי אקראי, כפול-סמיות ומבוקר באמצעות פלצבו שמטרתו היתה לבחון את התאוריה שעל פיה מתן תוסף תזונה המכיל חומצה פולית (במינון של 400 ניקרו-גרם ביום) מעלה את שיעור המתילציה בדנ"א בתאי לויקוציטים וברקמת מעי גס בקרב 31 חולים שבהם אומתה היסטולוגית הימצאותה של אדנומה במעי הגס. הם בחנו את שיעור המתילציה הגלובלית בדנ"א ואת ריכוזי ה-folate לפני ואחרי מתן חומצה פולית או פלצבו במהלך 10 שבועות לנבדקים.
בעקבות מתן תוסף התזונה המכיל חומצה פולית, עלו רמות ה-folate בסרום ובאריטרוציטים בשיעורים של 81% ו-51%, בהתאמה, ורמת ה-homocysteine בפלסמה ירדה בשיעור של 12%. יתר עלכן, מתן תוסף תזונה המכיל חומצה פולית הוביל לעליות בשיעורי המתילציה בדנ"א בשיעור של 31% בלויקוציטים ובשיעור של 25% בתאי הרירית של המעי הגס, דבר שאימת את השערת המחקר.
החוקרים מציינים כי למרות שההשפעה נמצאה גבולית מבחינה סטטיסטית, מדובר במחקר הראשון המעיד על עליה במתילצית הדנ"א בנבדקים הסובלים מאדנומה תוך שימוש במינון פיזיולוגי של folate במהלך תקופת התערבות קצרה יחסית.
הם מוסיפים כי ממצאי המחקר תומכים בדעה הגורסת שצריכה לא מספקת של folate עלולה להוביל להיפו-מתילציה, שיכולה להיות מעורבת באטיולוגיה של סרטן המעי הגס.
במאמר מערכת מצורף מצויין כי חשוב להמשיך לבחון את משמעותן של תצפיות חשובות אלה בכדי לקבוע מהן הצריכות המיטביות של folate בכדי לצמצם למינימום את הסיכון להתפתחות סרטן מעי.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!