אמפיזמה קלה קשורה לאי ספיקה דיאסטולית תת-קלינית של חדר שמאל (מתוך NEJM)

מאת ד"ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ינואר של ירחון New England Journal of Medicine (NEJM) עולה כי מדדים של מילוי חדר שמאל ותפוקת הלב, אולם לא מקטע הפליטה של חדר שמאל, קשורים ביחס הפוך לדרגת האמפיזמה וחסימת דרכי האוויר באוכלוסייה ללא מחלת לב קלינית או מחלת ריאות חמורה. הנבדקים משתייכים לעוקבה המרכזית של מחקר ה-Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA) המבוסס-קהילה.

החוקרים מסבירים כי החומרה של פגיעה המודינמית לבבית וזו של מחלה ריאתית היו קשורות באופן ליניארי, וזאת לאורך טווח הנע ממבנה ותפקוד ריאתיים תקינים ועד לחסימה בינונית-קשה של דרכי האוויר ואמפיזמה. לדבריהם, ממצא זה מצביע על כך ששינויים המודינמיים תת-קליניים מתרחשים באמפיזמה קלה ובחסימה קלה של דרכי האוויר. הם מציינים כי ממצאים אלו היו בלתי תלויים באם הנבדקים היו מעשנים או עישנו בעברם.

התפקוד הלבבי הוערך באמצעות בדיקות דימות של תהודה מגנטית (MR) לבבית, וחומרת האמפיזמה נמדדה בשטחי הריאות של סריקות טומוגרפיה ממוחשבת (CT) לבבית על פי אלגוריתמים אשר אינם משמשים על פי רוב בעשייה הקלינית.

לדברי החוקרים, נצפה קשר די חזק בין אמפיזמה ובין הנפח הסוף-דיאסטולי בחדר שמאל (Left Ventricular End-Diastolic Volume, LVEDV) אולם לא נצפה כל קשר בין אמפיזמה ובין מקטע הפליטה של חדר שמאל. הם מוסיפים כי מגמה זו תהיה עקבית גם עם אי ספיקת לב עם מקטע פליטה שמור.

ההשפעות של אמפיזמה מתקדמת ומחלה ריאתית חסימתית כרונית (COPD) קשה על הלב הינן מבוססות, אולם ההשפעות של הריאות על הלב (ובמיוחד על סוג זה של אי ספיקה דיאסטולית) הופיעו מוקדם מן הצפוי. הדבר מוביל לכך שישנם אנשים עם דרגה טריוויאלית של מחלה ריאתית אשר יפתחו בסופו של דבר פגיעה משמעותית בתפקוד הלבבי שלהם, מוסיפים החוקרים.

לטענת החוקרים, ישנה חשיבות רבה לבצע בדיקות מתאימות לאדם המתייצג בתמונה הקלאסית עם קוצר נשימה במאמץ. האבחנה המבדלת צריכה לכלול הן אתיולוגיות לבביות והן אתיולוגיות לבביות, הם מדגישים, כך שבדיקת תפקודי ריאות הינה מתאימה בהקשר זה. כהערת צד, הם מציינים כי ספירומטריה הינה זולה, קלה לביצוע ובטוחה. עם זאת, לא נמצא קשר חזק במיוחד בין כמות האמפיזמה בסריקות ה-CT ובין בדיקת תפקודי הריאות. לפיכך, הרס של רקמת הריאה, כפי שנמדד באמצעות אחוז האמפיזמה בסריקות ה-CT, הינו מדד רגיש יותר בעיניהם.

למעשה, החוקרים מזכירים כי במחקרם זה נכללו גם חולים עם תוצאות תקינות בספירומטריה אולם עם עדות לאמפיזמה ב-CT. לדבריהם, בעשייה הקלינית ניתן לראות חולים כאלו יותר ויותר. אין משמעות הדבר שעל כל החולים לעבור בדיקת CT, הם מבהירים, אולם בחולה ללא אתיולוגיה ברורה ניתן לשקול זאת.

עוקבת המחקר כללה 2,816 חולים לבנים, אפרו-אמריקאים, היספאניים ואסיאתיים, בגילאי 45 עד 84 שנים, אשר נרשמו בין השנים 2004 ו-2006 למחקר-בת פרוספקטיבי של מחקר ה-MESA, ולא סבלו ממחלה קרדיווסקולארית ניכרת קלינית או מעדות למחלת ריאות רסטריקטיבית.

בניתוח רב-משתני, מצאו החוקרים כי על עלייה של 10 נקודות אחוז בחומרת האמפיזמה עמדה בקורלציה לצניחה משמעותית ב-LVEDV, בנפח הסוף-סיסטולי של חדר שמאל (LVESV), בנפח הפעימה של חדר שמאל, בתפוקת הלב ובמסת חדר שמאל, אולם לא נצפתה השפעה משמעותית על מקטע הפליטה של חדר שמאל (LVEF).

כמו כן, כל עלייה של עשר נקודות אחוז ביחס ה-FEV1/FVC עמד בקורלציה באופן בלתי תלוי עם עלייה של 1.7 mL ב-LVEDV (p = 0.005), עלייה של 1.5 mL בנפח הפעימה של חדר שמאל (p < 0.001), וקפיצה של 0.10 L/min בתפוקת הלב (p = 0.002), אולם לא נצפו שינויים משמעותיים ביתר המדדים הלבביים.

במאמר מערכת שפורסם באותו גיליון ואשר מתייחס לפרסום הדברים, טוען מומחה בתחום כי שלושה ממצאים חשובים אשר דווחו במחקר האמור מאירים באור חדש את התופעה של נפחים קטנים של חדר שמאל בחולי COPD.

ראשית, מחקר גדול זה המבוסס על אוכלוסייה מספק לדברי המומחה ראיות חזקות לכך שנפח חדר שמאל ונפח הפעימה אכן ירודים בחולי COPD. שנית, מראה המחקר כי ירידה זו קשורה באחוז האמפיזמה ובמידת החסימה של דרכי האוויר. ולבסוף, על ידי ההדגמה כי קשרים אלו היו ליניאריים באוכלוסיית המחקר, מציע המחקר כי אפילו שלבים מוקדמים של COPD משפיעים על נפח הפעימה ועל גודל החדר השמאלי.

המומחה מציין כי ההשפעה של אמפיזמה על תפוקת הלב הייתה מוגבלת במחקר של נבדקים א-תסמיניים, אולם יתכן והיא ניכרת יותר בקרב חולים עם מחלת ריאות חמורה או במהלך פעילות גופנית. השאלה הינה לדבריו שמא הדימיון הקליני המרשים בין COPD ובין אי ספיקת לב כרונית עשוי להיות מוסבר באופן חלקי על ידי גורם המשותף לשתי מחלות אלו- תפוקת לב ירודה.

N Engl J Med 2010; 362:217-227

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • עליה בהיארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס בבריטניה (Am J Gastroenterol)

    עליה בהיארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס בבריטניה (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology עולה כי ההיארעות הכוללת של ממאירות מעי גס ורקטום בבריטניה התייצבה סביב 6.74 מקרים ל-100,000 שנות-אדם בין שנת 2000 עד 2021, עם שיפור קל בהישרדות הכוללת, בפרט באלו בגילאי 60-69 שנים; עם זאת, היארעות הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום הדגימה מגמת עליה במהלך […]

  • חשיפה לעשן שריפה מלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות (JAMA Netw Open)

    חשיפה לעשן שריפה מלווה בסיכון מוגבר לביקורים בחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות (JAMA Netw Open)

    חשיפה לחומר חלקיקי עדין (חומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר) עקב השריפות שפרצו בקליפורניה במהלך שנת 2020 לוותה בעליה בהיקף הפניות לחדרי מיון בשל הפרעות פסיכיאטריות בתוך שבוע מהחשיפה, כולל עליה של 8% בהיקף הפניות על-רקע בריאות הנפש, עליה של 15% בשיעור הפניות בשל דיכאון ועליה של 29% בהפרעות מצב רוח אחרות, כך עולה מנתונים חדשים […]

  • טיפול בתרופות להפסקת עישון אינו מלווה בסיכון מוגבר למומים מולדים (JAMA Internal Medicine)

    טיפול בתרופות להפסקת עישון אינו מלווה בסיכון מוגבר למומים מולדים (JAMA Internal Medicine)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine עולה כי חשיפה לטיפול בתחליפי ניקוטין, כולל Varenicline או Bupropion בתוך 90 ימים לפני הפריה או במהלך הטרימסטר הראשון, אינו מלווה בסיכון מוגבר למומים מולדים מג'וריים. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי נערך בארבעה אזורים – ניו סאות' וויילס, ניו זילנד, נורבגיה ושבדיה – להערכת הסיכון למומים מולדים מג'וריים לאחר […]

  • האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות? (Ann Oncol)

    האם תבחין נשימה עשוי לסייע בזיהוי סרטן ריאות? (Ann Oncol)

    מחקר פרוספקטיבי רב-מרכזי אישר כי אף אלקטרוני עשוי לזהות בצורה מדויקת סרטן ריאות בחולים הסובלים מהמחלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Oncology. במדגם הוולידציה, מודל אף אלקטרוני חדש הדגים רגישות של 94% וסגוליות של 63% לזיהוי ממאירויות ריאתיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מערכת אף אלקטרוני מציעה כלי מבטיח, לא-פולשני, לזיהוי […]

  • הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון בהיריון ראשון מלוות בעליה משמעותית בסיכון לקרדיומיופתיה מורחבת, בהשוואה להריונות במהלכם לא תועדה הפרעה בלחץ הדם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו את המחקר הנוכחי במטרה לבחון אם הפרעות יתר לחץ דם של היריון מעלות את הסיכון ארוך הטווח לקרדיומיופתיה מורחבת. מחקר העוקבה התבסס […]

  • מעכבי IL-5 עשויים לשמש כחלופה לסטרואידים בטיפול בחולים עם תסמונת DRESS (מתוך JAMA Dermatol)

    מעכבי IL-5 עשויים לשמש כחלופה לסטרואידים בטיפול בחולים עם תסמונת DRESS (מתוך JAMA Dermatol)

    מסדרת מקרים רטרוספקטיבית עולה כי טיפול במעכבי IL-5 הפחית את רמות אאזנופילים ולווה בשיפור התוצאות הקליניות בחולים עם אבחנה של תסמונת DRESS (או Drug Reaction with Eosinophilia and Systemic Symptoms), ללא אירועים חריגים או סיבוכים אוטואימוניים ארוכי-טווח, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology. החוקרים השלימו סדרת מקרים רטרוספקטיבית שכללה 16 חולים שטופלו […]

  • טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בסיכון מוגבר לירידה קלה-עד-בינונית וחמורה במקטע הפליטה של חדר שמאל, בהשוואה לטיפול זילוח מחדש מוקדם בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, ללא תלות בגישת זילוח מחדש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה נערך בין השנים 2015-2018 וכלל 6,567 חולים מנורבגיה עם […]

  • עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    בארצות הברית נרשמה בין השנים 2005 ו-2019 עליה של למעלה מפי ארבע בהיקף האשפוזים בשל דיסקציה של עורק הצוואר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. המחקר מצא עוד כי דיסקציה של עורק החוליות מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאירוע מוחי איסכמי חד. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-125,000 חולים עם דיסקציה ספונטאנית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה