דיכאון בקשישים בחגים – איך לזהות ואיך להתגבר עליו

תקופת החגים גורמת לחלקנו להרגיש רגשות מעורבים ולעתים לתחושת עצבות אך מסתבר כי לקשישים רבים זו תקופה קשה בהרבה. ממחקרים עולה, כי אחוזי הסובלים מדיכאון עולים עם גיל המטופל, ומעל גיל 75 עליה זו ניכרת במיוחד. בבתי הדיור המוגן ישנם כ-30-40% קשישים הסובלים מדיכאון, עד פי שניים מאשר בשאר האוכלוסייה. חלקם עומדים לראשונה בחייהם לבלות את ימי החג בבית דיור מוגן, ללא יכולת לארח בערב החג כפי שנהגו בעבר, וחלקם נאלצים להתמודד עם אווירה חגיגית בעוד הם חוו אובדן של בן או בת הזוג. בנוסף, בגיל השלישי קשישים מתמודדים לראשונה בחייהם עם מצב חדש שבו הם מאבדים את הכושר, את הבריאות, את המעמד שהם היו רגילים לו, וכתוצאה מכך- מופיעה תחושת ערך עצמי ירוד.

ד"ר סימונה נאור, מנהלת המרפאה לבריאות הנפש מרכז רפואי קפלן, מציעה מספר טיפים, לקשישים ולבני משפחותיהם, כיצד לזהות דיכאון בקשישים וכיצד להתמודד עם דיכאון קשישים בחגים:

עצות לבני המשפחה:

השלב הראשוני של טיפול בדיכאון הוא זיהוי העובדה שישנה בעיה. אם הקשיש נוטה להיות מכונס בתוך עצמו ומגלה פחות עניין בסובב אותו, אין לפטור את הבעיה במשפט "זאת זקנה", אלא מומלץ לבדוק האם מדובר בדיכאון. לדוגמא: הקשיש מבטא חוסר רצון לצאת החוצה או לעסוק בפעילויות שבהן הוא עסק לפני כן, ללא סיבות בריאותיות פיזיות; הקשיש מבטא רגשות אשם, עצבות, ערך עצמי ירוד, הפרעות שינה וחוסר תיאבון.

מערכות תמיכה מאוד חשובות לקשישים. מומלץ לשמור על קשר קרוב פיזי או טלפוני ולהעלות זיכרונות אשר יכולים לסייע להם, במיוחד בתקופת החגים, המאופיינת במשפחתיות. כמו כן, ניתן לעבור על אלבומי תמונות ישנים יחדיו או לבקש מהקשיש שיספר על עברו, בכדי להעלות זיכרונות טובים.

יש לדאוג לתזונה נכונה, הכוללת את כל אבות המזון, עם דגש על חלבונים וויטמינים, ולתרופות לקשיש הסובל מדיכאון, מאחר וקשיש במצב זה לא ידאג לתזונה ולתרופות בעצמו בשל אפטיה.

במידה והקשיש עומד בפני שהייה בחג בבית הדיור המוגן, מומלץ להציג בפניו את יתרונות המצב: הבטיחות הרבה בבית הדיור המוגן; השתלבות בפעילויות חברתיות ובארוחת ערב החג של המקום; נותני השירותים במקום המספקים את כל צרכי הקשיש ועוד.

עצות לבני הגיל השלישי:

הדיכאון אינו גזרה משמיים. בהחלט אפשר ליהנות מהגיל השלישי. כשמרגישים בדידות ודיכאון, צריך לזכור שהברירה היא בידיכם. במקרה שמדובר במעבר אל בית דיור מוגן, כדאי למצוא איש קשר במקום, חבר שאיתו אפשר יהיה לעסוק בפעילויות.

מומלץ להשתתף בפעילויות ולא לוותר על אירועים חברתיים. פעילות מתמדת, בקרב חברים ומשפחה, יכולה לשפר משמעותית מצב של דיכאון או אף למנוע אותו.

במידה ואתם מרגישים תחושת עצבות מתמשכת, עייפות ודיכאון, מומלץ לגשת לרופא המשפחה או לפסיכיאטר מומחה, אשר יאבחן אם יש אכן דיכאון ויתאים את הטיפול התרופתי, בהתאם לסימפטומים של הדיכאון, כגון תרופות השייכות לקבוצת SSRI (ציפרלקס, ציפרמיל ואחרות) או קבוצת SNRI (כמו סימבלטה ואחרות).

נמסר על ידי יח"צ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך