תווי סימון תזונתי תורמים לפיתוח מוצרי מזון בריאים יותר (CHOICES)

ממחקר מקיף שנערך מטעם אוניברסיטת VU בהולנד עולה כי סימון תזונתי בחזית אריזה מניע את תעשיית המזון לשפר מוצרים קיימים ולפתח מוצרים בריאים יותר עבור הצרכנים

הדיון הציבורי והדרישה הצרכנית למוצרים איכותיים ובריאים יותר, ההולכים וגוברים בפרט על רקע מימדי ההשמנה בקרב ילדים, מפנים דרישה כלפי חברות המזון לתת מענה מצידן לבעיה. בפני התעשייה עומדים כלים שונים באמצעותם היא יכולה לסייע להתמודדות עם מגיפת ההשמנה כאשר אחד הכלים החשובים הינו הצעת מוצרים בעלי ערכים תזונתיים משופרים.

חברות מזון לא מעטות כבר נענות לאתגר ובשנים האחרונות אנו עדים ליוזמות שונות וכן לתהליכים של שיפור מוצרים. כחלק מהמהלכים עוסקות החברות בסימון תזונתי על אריזות המוצר שמטרתם לסייע לצרכנים בעשיית בחירות בריאות יותר, אך האם תווים אלו מצליחים גם להניע יצרני מזון לפתח מוצרים בריאים יותר?  

מחקר חדש שנערך מטעם אוניברסיטת VU באמסטרדם ופורסם לאחרונה בכתב העת International Journal of Behavioural Nutrition and Physical Activity , מראה כי תווי סימון תזונתי בחזית האריזה כדוגמת תו Choices (אשר הינו תו סימון המוטבע  על למעלה מ- 4000 מוצרים של 150 חברות ברחבי העולם), מעודדים את תעשיית המזון לשפר מוצרים קיימים ולפתח מוצרים בריאים יותר, במיוחד בנוגע להפחתת המלח והגברת הסיבים במוצר .

מן המחקר שנערך בקרב 47 חברות השותפות לתכנית Choices  ו- 821 מוצרי מזון נושאי התו  עולה כי יצרני מזון השותפים לתכנית Choices ההולנדית, פיתחו מוצרים חדשים או שיפרו מוצרים קיימים על מנת לעמוד בקריטריונים התזונתיים של התו.

התוצאות הראו כי ההפחתה בנתרן הייתה השינוי הנפוץ ביותר שנמצא בקבוצות המוצרים השונות, כולל מוצרי בשר מעובדים, כריכים וממרחים .

תכולת הסיבים תזונתיים הוגברה באופן משמעותי במרבית קבוצות המוצרים החדשים שפותחו, כגון כריכים, מיצי פירות, בשר מעובד, מוצרי חלב ומרקים .

שומן רווי וסוכר מוסף הופחתו משמעותית הן בהרכב מוצרי החלב ששופרו והן בחדשים שפותחו .

התכולה הקלורית הופחתה משמעותית במיוחד במוצרי חלב ומממרחים ששופרו וכן בחלק מהחטיפים החדשים שפותחו .

בדיקת המוצרים לאורך זמן העידה כי באופן כללי תכולת הנתרן והסוכר במוצרים נושאי התו ירדה, בעוד תכולת הסיבים עלתה. כמו כן ניכרה הפחתה משמעותית ברמות הנתרן ובשומן רווי בקבוצות מוצרים שונות של המוצרים המשופרים. במוצרים חדשים שפותחו על פי קריטריוני התכנית, רמות הנתרן והסוכר הופחתו לעיתים קרובות ותכולת הסיבים עולה .

בעת הזו, בה אנו מצויים בחיפוש אחר פתרונות למלחמה במגיפת ההשמנה, מעידים ממצאי המחקר כי בתכניות סימון תזונתי קיים פוטנציאל גדול להשפעה על שינוי ושיפור מוצר מזון.

למאמר המלא:

אודות Choices

Choices – הבחירה הנבונה – היא יוזמה בינלאומית שהושקה באירופה בשנת 2006 במטרה להפוך את הבחירה הבריאה לבחירה הקלה. זוהי תכנית בינלאומית המקדמת סימון אחיד, פשוט ואמין, בחזית אריזות מזון, במטרה לסייע לצרכנים בבחירת מוצרים בעלי פרופיל תזונתי בריא יותר. התכנית מבוססת על קריטריונים תזונתיים שנקבעו על ידי ועדה מדעית בלתי תלויה בהתאם להנחיות ארגון הבריאות העולמי והיא מתאימה לכל קטגוריות המזון בכל המדינות. התכנית מנוהלת ע”י עמותה עצמאית ופתוחה להשתתפות כל חברות המזון.

כיום משתתפות בתכנית כ-150 חברות מרחבי העולם המייצגות יותר מ-4000 מוצרים הנושאים את התו בכל קטגוריות המזון והמשקה. מספר זה גדל בהתמדה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

    היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

  • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

    דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

    כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

  • שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    שכיחות גבוהה של סרקופניה ומצב תזונתי ירוד בנשים עם מחלת מעי דלקתית

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית חוזק השריר נמוך משמעותית בהשוואה לביקורות בריאות תואמות, כאשר בנשים תועד מצב תזונתי גרוע במיוחד בכל הנוגע למסת גוף ללא שומן ומסת שריר, לצד היארעות גבוהה יותר של סרקופניה, כך מדווחים חוקרים מפולין במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת להשוואת המצב התזונתי של 80 מבוגרים עם מחלת […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך