הרפואה בראי ההיסטוריה: רפואה צבאית וימית (FREE)

למלחמה גם צדדים חיובים. מצד אחד הרג והרס אך מצד שני התקדמות במדע, ברפואה ובתחומים רבים נוספים. לדוגמה, Sir Alexander Fleming גילה שהפטרייה פניציליום נוטטום (penicillium notatum ) מונעת התרבות של חיידקים בשנת 1929. אך רק עם פרוץ מלחמת העולם השנייה ניגשו הכימאים  Howard Florey     ובוריס חן למצות פניצילין מהפיטריה ולבדוק לעומק את התכונות האנטיביוטיות  שלו.

המשורר היווני הומר שיבח בשיריו את המנתחים הצבאיים בצבא הרומי, ונראה אפוא שכבר בימים ההם כירורגים ליוו את הצבאות. בימי מסעות הצלב טיפול רפואי ניתן ללוחמים בידי ה Knights Hospitallers .  במאה השש עשרה הכירורג צרפתי Ambroise Paré   הצטיין כרופא צבאי, והיה בין הראשונים  שלמדו להתמודד עם פצעים שנגרמו על ידי רובים. הכירורג האנגלי Thomas Gale  והגרמני Hieronymus Brunschwig (הירונימוס ברונשוויג)  היו בני זמנו של פרה ועשו במדינתם מה שפרה עשה בצרפת.  הכירורג האנגלי William Clowes   חי בתקופת מלכת אליזבת הראשונה והתמקד במיוחד בכוויות שנגרמו על ידי רובים. Richard Wiseman  הצטיין ככירורג בצבא של מלך אנגליה צ'רלס הראשון  במלחמת האזרחים עד שהמלך נוצח על ידי אוליבר קרומוול (Cromwell ). אישיות מפורסמת יותר שהשתתפה במלחמה זו הייתה זו של William Harvey   שגילה את מחזור הדם. הרבי לחם בצד המנצחים, תחת אוליבר קרומוול.

המלחמה שהשתוללה במרכז אירופה בתחילת המאה התשעה עשר, הביאה אתה התקדמות ניכרת בניהול רפואה בשדה הקרב. האישיות המובילה הייתה הברון לריי (Baron Larrey ) שחי בין השנים 1766 ועד 1842. אביו של לריי מת בעוד שבנו היה ילד קטן, ולריי גדל בבית דודו שהיה כירורג צבאי ומנהל בית החולים בעיר Toulouse . לריי למד רפואה ובסיום לימודיו התגייס לצי הצרפתי.

עם הצי הוא הגיע לאמריקה ובדרך הייתה לו הזדמנות להכיר מחלת הסקורבוט שנגרמת על ידי חסר בויטמין C דבר שלא היה ידוע אז, כמובן —  וכן את התמונה הקלינית של מחלת נסיעה או מחלת ים  – sea sickness

בשובו הוא התמנה כככירורג בבית החולים Hotel Dieu , ובין יתר החולים נימנו  פצועים שהיו מעורבים במהפכה הצרפתית בשנת 1789. מוקדם בקרירה שלו הוא המציא אמבולנס קלה אך מהירה שאפשר היה להביא קרוב לשדה הקרב. לאמבולנס שני גלגלים בלבד והוא נמשך על ידי שני סוסים.  לריי נלחם ברוב מלחמות נפוליאון ונפצע בקרב האחרון בווטרלו. לריי היה מאד פופולרי בקרב החיילים והקצינים, אך פעם אחת הרגיז אותם כאשר שחט את הסוסים של קצינים אחרים כדי להכין מרק בשר לחולים שלו, כי בשר ממקור אחר אזל. כשנודע לנפוליאון על התקרית הוא התיימר ככועס על לריי ופקד עליו להופיע בפניו. נפוליאון שאל אתו "האם אתה העזת להרוג סוסים של קצינים כדי להאכיל חולים" ? "אכן המפקד" הוא ענה. "טוב" אמר נפוליאון "אם כן אני אמנה אותך כברון" כלומר אציל. וכן עשה. לריי הצטיין לא רק ככירורג מיומן ונמרץ אלא גם כמארגן מחונן שתי תכונות חשובות בשדה הקרב. הוא כתב ספר על כירורגיה צבאית.  

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה