מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק
מחקר חדש שפורסם בכנס האגודה האירופית לקרדיולוגיה מניעתית 2022 מראה כי השפעת הפסקת עישון דומה לשימוש בשלוש תרופות ממוקדות למניעת אירועים קרדיו-וסקולריים עתידיים במעשנים עם מחלת לב וכלי דם טרשתיים (ASCVD). על פי נתונים משישה מחקרים אקראיים פרוספקטיביים גדולים, החולים ירוויחו, בממוצע, 4.8 שנים ללא אוטם שריר הלב (MI) או שבץ על ידי הפסקת עישון או על ידי נטילת חומצה במפדואית, קולכיצין ומעכבי PCSK9.
החוקרים אספו נתונים של גורמי סיכון ברמת הפרט משישה מחקרים פרוספקטיביים עדכניים: RESPONSE 1 ו-2, OPTICARE, EUROASPIRE IV, EUROASPIRE V ו-HELIUS. הניתוח כלל 989 מטופלים בני 45 ומעלה שטופלו בתרופות נוגדות טסיות, סטטינים ותרופות להורדת לחץ דם, אך עדיין עישנו לפחות 6 חודשים לאחר שעברו MI ואו עברו השתלת סטנט או ניתוח מעקף כלילי. הגיל הממוצע של החולים היה 60 שנים (בטווח של 52 עד 68 שנים) ו-23% היו נשים. הזמן החציוני מאז התקף הלב או ההליך היה 1.2 שנים. התוצא העיקרי היה הטבה בטיפול, שהוגדרה כעלייה בשנים ללא MI או שבץ מוחי, כפי שהוערך על ידי מודל SMART-REACH.
הפסקת עישון הביאה לממוצע של 4.81 שנים ללא אירועים (CI 95%, 4.73 – 4.89), רווח השווה לטיפול מתמשך בשלוש התרופות ביחד (4.83 שנים ללא אירועים; CI 95%, 4.72 – 4.94). המספר הממוצע של שנים ללא אירועים עם חומצה במפדואית בלבד היה 0.6, עם קולכיצין בלבד 2.2 ו-2.6 עם מעכב PCSK9 בלבד.
סקירה יסודית יותר של השיטות, כולל הערכות SMART-REACH של תועלת הטיפול ובחירת התרופות בניתוח, בתוספת טיפול תרופתי ומאפיינים תרופתיים לדוגמא, תצטרך להמתין למאמר המלא, אמר החוקר הראשי בתגובה למדסקייפ. עם זאת, מחקר זה מציג התערבות מועילה בעלות נמוכה – הפסקת עישון – בהשוואה לטיפול תרופתי מוגבר כדי להשיג את אותה תועלת.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!