ירידה קוגניטיבית וצריכת חלב מלא (Molecular Nutrition & Food Research)

מאמר חדש שפורסם ב-Molecular Nutrition & Food Research הראה כי צריכה משמעותית של חלב מלא קשורה לשיעור גבוה יותר של פגיעה קוגניטיבית בקרב מבוגרים

עדויות קיימות מצביעות על כך שצריכת חלב קשורה לבריאות קוגניטיבית טובה יותר אצל מבוגרים. עם זאת, תוצאות מחקר חדש שפורסם ב-Molecular Nutrition & Food Research מראות אחרת. החוקרים מצאו שצריכה גבוהה של חלב מלא קשורה לשיעור גבוה יותר של פגיעה קוגניטיבית בקרב מבוגרים עם סיכון גבוה למחלות לב וכלי דם.

המחקר כלל 4668 משתתפים במחקר PREDIMED-Plus בגילאי 55 עד 75 שנים. המשתתפים סבלו מעודף משקל או השמנת יתר והייתה להם תסמונת מטבולית, שהוגדרה כבעלת לפחות שלושה מחמשת הקריטריונים הבאים: שינוי ברמת הגלוקוז בדם, רמות גבוהות של טריגליצרידים, לחץ דם גבוה, השמנה בטנית ורמות נמוכות של כולסטרול ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה. המשתתפים מילאו שאלון תדירות צריכת מזון מאומת בתחילת המחקר וביצעו סוללה נרחבת של מבחנים נוירופסיכולוגיים בתחילת המחקר ובתום שנתיים של מעקב.

“התוצאות הראו קשר חיובי בין צריכה גבוהה של חלב מלא לבין שיעור הפגיעה הקוגניטיבית בקרב מבוגרים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, בהשוואה לאלו שצרכו פחות חלב במהלך תקופת מעקב של שנתיים. עם זאת, לא נצפו קשרים משמעותיים בין צריכת חלב דל שומן או מוצרי חלב מותססים (יוגורט וגבינה)”, אמר החוקר הראשי ל-Medscape. המנגנון הביולוגי שבאמצעותו למוצרי חלב שלמים יש השפעה שלילית על התפקוד הקוגניטיבי אינו ברור. אפשרות אחת שהחוקרים שוקלים מתייחסת להשפעה של שומנים רוויים (חלב מלא עשיר בסוג זה של שומן) על גורמי סיכון קרדיווסקולריים, כמו השמנת יתר, סוכרת מסוג 2, יתר לחץ דם ודיסליפידמיה.

מומחית לתזונה שהגיבה על המחקר ציינה ל-Medscape שהתועלת של צריכת חלב במחלת אלצהיימר הייתה קשורה בעבר לתכולת לעיכוב ציטוקינים דלקתיים, הפחתת מתח חמצוני ומניעת שקיעת בטא עמילואיד. כמו כן, צריכת חלב נקשרה למניעת אירועים קרדיו-ווסקולריים, שכן היא מהווה גורם הגנה ליתר לחץ דם עורקי וסוכרת באופן עצמאי. כל אלו הם גורמי סיכון לפגיעה קוגניטיבית.

לכתבה ב-Medscape

למאמר ב-Molecular Nutrition & Food Research

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    האם תוספי ויטמין D עשויים להגן על תאי ביתא של הלבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1? (JAMA Netw Open)

    מינונים גבוהים של Ergocalciferol (אנאלוג של ויטמין D) עשויים להביא להארכת תקופה ההפוגה בחולים עם סוכרת מסוג 1 ע”י שימור תפקוד תאי ביתא מייצרי-אינסולין בחולים עם אבחנה חדשה של המחלה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תאי ביתא שומרים על כ-30-50% מהתפקוד בעת אבחנה של סוכרת מסוג […]

  • דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון מוגבר לאירוע מוחי (Neurology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology עולה כי דום נשימה חסימתי בשינה מלווה בסיכון גבוה יותר משמעותית לאירוע מוחי, ללא תלות בשימוש במכשיר CPAP, אך זאת רק בקרב לבנים. מהממצאים עולה עוד כי הסיכון לאירוע מוחי בקרב שחורים עם דום נשימה חסימתי בשינה היה נמוך יותר באלו שטופלו ב-CPAP, בהשוואה לאלו ללא טיפול במכשיר זה. […]

  • רעד ראשוני מלווה בעליה משמעותית בסיכון לדמנציה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    רעד ראשוני מלווה בעליה משמעותית בסיכון לדמנציה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAN)

    בחולים עם רעד ראשוני תועדה עליה של כמעט פי שלוש בסיכון להתפתחות דמנציה, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, כך עולה מנתונים חדשים שיוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. מדגם המחקר כלל 222 מבוגרים עם רעד ראשוני בגיל ממוצע של 79 שנים בתחילת המחקר. כל המשתתפים השלימו הערכות קוגניטיביות מפורטות והיו במעקב לתקופה ממוצעת של […]

  • דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    דיאטה עתירת מזון מן הצומח ודלת מאכלים מן החי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד (Breast Cancer Res Treat)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Breast Cancer Research and Treatment עולה כי בנשים שהקפידו על דפוס תזונה המעודד צמחונות סיכון מופחת להתפתחות סרטן שד. יתרה מזאת, דיאטה עתירה במזון מהצומח ודלה במזון מהחי עשויה להפחית את הסיכון לסרטן שד, בפרט בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנם נתונים סותרים ממחקרים להערכת הקשר בין דיאטה […]

  • האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    האם הגדלת צריכת וויטמין E עשויה להגן מפני מחלת כבד שומני? (Sci Rep)

    הגדלת צריכת וויטמין E, הן דרך התזונה והן באמצעות תוספים, עשויה לסייע במניעת התפתחות מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית (Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease, או MASLD), בפרט במבוגרים עם היפרליפידמיה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת כבד סטאטוטית על-רקע הפרעה מטבולית (בשמה הקודם, מחלת כבד […]

  • היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות בצעירים עם ממאירות (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש , מהן עולה היארעות מוגברת של הפרעות פסיכיאטריות במתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של מחלה ממארת. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים להשוות את שיעורי ההיארעות המצטברים של הפרעות פסיכיאטריות בקרב מתבגרים ומבוגרים צעירים עם אבחנה של ממאירות, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית ולאחאים ללא […]

  • היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    היעילות והבטיחות של פרוביוטיקה בטיפול בקוליטיס כיבית (Eur J Nutr)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, התומכות ביעילות תוספת פרוביוטיקה לטיפול בחולים עם קוליטיס כיבית, כאשר מהממצאים עולה ירידה בשיעורי התלקחות מחלת המעי הדלקתית בחולים בהפוגה קלינית, ללא עליה בסיכון לתופעות לוואי משנית לטיפול. יתרה מזאת, טיפול פרוביוטי עשוי להביא לעליה בשיעורי הפוגה קלינית בחולים עם קוליטיס […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה