מחקר פרוספקטיבי חדש שפורסם בכתב העת Journal of Perinatology ביקש לבחון שני משטרי מתן ויטמין K בתינוקות למניעת מחלת דמם של היילוד.
מחלת דמם של היילוד (HDN) היא הפרעת דימום מסכנת חיים המופיעה תוך מספר שבועות לאחר הלידה ומאופיינת בדימום מרקמות ומאיברים שונים, לרבות רקמות תת עוריות, מערכת העיכול, וחללים אינטרה-קרניאליים. האטיולוגיות למצב הן מולטי-פקטוריאליות, וכוללות חסרים תורשתיים של גורמי קרישה, טראומה בלידה, אספיקציה, אלח דם, ומחסור בוויטמין K. ויטמין K הוא ויטמין חיוני הממלא תפקיד מכריע בתהליך קרישה ויילודים שזה עתה נולדו רגישים למחסור בויטמין זה, עקב מאגרי עובר מוגבלים והעברה לקויה של הויטמין דרך השליה.
המחקר כלל 119 יילודים בריאים ממוסד רפואי אחד שקיבלו 2 מ"ג ויטמין K בסירופ. היילודים הוקצו למשטר מתן ויטמין K כ-3 פעמים (n=56) – בלידה, חמישה ימים לאחר מכן, ובגיל חודש, או למשטר מתן ויטמין K במשך 13 פעמים (n=63) בלידה, לאחר חמישה ימים, ולאחר מכן מדי שבוע למשך 11 שבועות.
ממצאי המחקר הדגימו כי משטר מתן 13 פעמים ויטמין K הוריד באופן משמעותי את ערכי ה-PIVKA-II (proteins induced by VK absence or antagonist-II) והפחית את ערכי ה-PT-INR (prothrombin time-international normalization ratio) לאחר חודש אחד, הן באלו שתזונתם התבבסה על הנקה (p = 0.02, ו-p< 0.01, בהתאמה), והן באלו שניזונו מפורמולה (p = 0.01, ו-p <0.01, בהתאמה), בהשוואה לרמות הבסיס שנבדקו ביום החמישי. משטר מתן 3 פעמים ויטמין K לא שינה משמעותית את רמות ה-PIVKA-II ורק שיפר את רמות ה-PT-INR (p <0.01) בתינוקות שניזונו מפורמולה.
עורכי המחקר הסיקו כי משטר 13 הפעמים שיפר משמעותית את פרופילי הקרישה בצורה יעילה יותר בהשוואה למשטר 3 הפעמים. הם הוסיפו כי מחקר עתידי בקבוצות גדולות יותר, ומחקרים עם משך זמן ארוכים יותר, עשויים לברר את היעילות והבטיחות של המשטרים שנבדקו במחקר למניעת מחסור בויטמין K בגיל הינקות המאוחרת, ובתינוקות עם הפרעות כבד-מעיים.
הערות עורך:
עדיין ברור כי השיטה הטובה ביותר למניעת מחלת המוליטית של הילוד היא מתן ויטמין K בזריקה תוך שרירית. אולם, כיום ישנה עליה בשיעור המתנגדים למתן הזריקה וחלקם מעדיפים מתן פומי של ויטמין K. יש צורך להבהיר לבוחרים במתן פומי של ויטמין K כי זו אינה השיטה היעילה ביותר למניעה. כמו כן לפי מחקר זה המשטר של מתן פומישל 13 פעמים הינו יעיל יותר מאשר מתן פומי של 3 פעמים, כפי משרד הבריאות בישראל ממליץ. לאור הממצאים במחקר זה, אולי עדיף להמליץ על מתן פומי של 13 פעמים במקום המתן של 3 פעמים?
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!