מחקר שפורסם בכתב העת Clinical Pharmacology & Therapeutics בחן את תמצית ZE117 של צמח ההיפריקום (שם בוטני Hypericum perforatum L, באנגלית עממית נקרא St.John’s wort), ומצא כי בזכות הריכוז הנמוך של מרכיב ה"היפרפורין" שבה (≤0.2%) אין לתמצית אינטראקציות פרמקוקינטיות בין-תרופתיות בעלות משמעות קלינית. בישראל תמצית Ze117 נמצאת בתרופה הנקראת "רמוטיב".
הרקע למחקר:
תמציות היפריקום נחקרו בהרחבה לטיפול בדיכאון, למעלה מ- 30 שנה. מנגנון הפעולה שלהן ייחודי וכנראה שהן פועלות על ידי פעילות משולשת של עיכוב ספיגה מחדש של סרוטונין, נוראפינפרין ודופמין לנוירונים הפרה-סינפתיים, אשר מגביר את רמת הנוירוטרנסמיטרים במרווח הסינפטי שבמוח.
בעולם קיים מגוון רחב של תמציות היפריקום, הנבדלות זו מזו בהרכבן. תמצית ZE117 היא היחידה כיום שמשווקת בישראל כתרופת מרשם ומאושרת על ידי משרד הבריאות לטיפול בתסמיני דיכאון קל עד בינוני המלווה בחרדה, מצבי מתח, אי שקט פנימי, מצבי רוח ירודים, מצבי רוח משתנים, קשיי הירדמות או קושי לישון למשך כל הלילה. מחקרים קודמים הראו כי הטיפול בתמצית ZE117 יעיל באותה מידה כמו תרופות נוגדות דיכאון סטנדרטיות מקבוצת SSRI וטריציקליים אך אינו מאופיין בתופעות לוואי שיש לנוגדי הדיכאון הללו כגון פגיעה בתפקוד המיני או השמנה, ובקרב קשישים אינו מאופיין בהיפונתרמיה. עם זאת, האינטראקציות הפרמקוקינטיות האפשריות של הצמח, הנובעות בעיקר מהמרכיב היפרפורין, עוררו עניין מחקרי נרחב.
עיקרי המחקר:
במסגרת המחקר נבחנה השפעתה של תמצית היפריקום בשם Ze117 עם ריכוז היפרפורין נמוך על אינטראקציות פרמקוקינטיות בין-תרופתיות. במחקר נעשה שימוש ב"קוקטייל" של 7 תרופות כאשר כל אחת מהן מהוות probe עבור אנזים (ציטוכרום) אחד או P-glycoprotein. עשרים מתנדבים בריאים נטלו את ה'קוקטייל' בלי תמצית ההיפריקום ZE117 ולאחר מכן יחד עם תמצית ההיפריקום ZE117.
תוצאות המחקר הראו כי התמצית לא גרמה לשינויים משמעותיים בפעילותם של האנזימים CYP1A2, CYP2B6, CYP2C9, CYP2C19, ו- CYP3A4, וכן לא השפיעה על פעילותו של החלבון P-glycoprotein. פרמטרים פרמקוקינטיים, כולל השטח מתחת לעקומה (AUC) ושיא הריכוז בפלזמה (Cmax), נבדקו ורווח בר-סמך 90% נמצא בטווח הביו-אקווילנטי התקין (80-125%). עם זאת, נצפה עיכוב מתון של האנזים CYP2D6 שלא הוגדר כבעל משמעות קלינית.
משמעות הממצאים:
המחקר מצביע על כך שתמצית היפריקום בריכוז נמוך של היפרפורין עשויה להוות חלופה בטוחה יותר עבור מטופלים שמתאימים לטיפול עם היפריקום שיש לגביהם חשש מאינטראקציות פרמקוקינטיות בין-תרופתיות. ממצאים אלו תורמים להבנה מעמיקה של בטיחות התרופה רמוטיב ומחזקת את מעמדו כבחירה מתאימה לטיפול בדיכאון קל עד בינוני.
התרופה רמוטיב:
בישראל, תמצית היפריקום עם ריכוז היפרפורין נמוך (תמצית ZE117) זמינה תחת השם המסחרי "רמוטיב". בישראל, התרופה משווקת 19 שנים ומאושרת כתרופת מרשם לשימוש מגיל 12 שנים, במינון של 500 מ"ג ליום (500 מ"ג פעם ביום או 250 מ"ג פעמיים ביום). מינון יומי זה מקנה למטופל עד 1 מ"ג היפרפורין ליום, שנחשב ע"פ הרשות האירופאית כרמה נמוכה. רמוטיב מוצע כחלופה יעילה עם פחות תופעות לוואי מתרופות נוגדות דיכאון מייצגות (פלואוקסטין ואימיפראמין) וללא אינטראקציות פרמקוקינטיות משמעותיות קליניות למטופלים הסובלים ממגוון תסמיני דכאון קל עד בינוני, במיוחד עבור מטופלים המעוניינים בטיפול ממקור צמחי המבוסס על מחקרים קליניים.
רמוטיב זמין בכל קופות החולים, בבתי המרקחת הפרטיים וברשתות הפארם.
לפרטים נוספים ומידע על המחקר, ניתן לעיין במאמר המלא: No Clinically Relevant Interactions of St. John's Wort Extract Ze 117 Low in Hyperforin With Cytochrome P450 Enzymes and P‐glycoprotein – PMC
בחסות חברת 'רפא'
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!