צריכת אלכוהול מתונה מלווה בסיכון מופחת להתקדמות לניוון מקולארי גילי (Age-related Macular Degeneration, או AMD) מאוחר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת בכתב העת Ophthalmology Retina. התקדמות אטרופיה גיאוגרפית התפתחות מהר יותר בנשים.
החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של מחקר אקראי להערכת הקשר בין צריכת אלכוהול ובין הסיכון להתקדמות לניוון מקולארי גילי, כולל התקדמות לניוון מקולארי גילי מאוחר, ואת קצב התקדמות אטרופיה גיאוגרפית. הם בחנו את הסיכון להתקדמות לניוון מקולארי גילי מאוחר ותתי הסוגים של המחלה ב-6,770 עיניים ללא ניוון מקולארי גילי מאוחר בתחילת המחקר ב-3,673 משתתפים (גיל ממוצע של 72.9 שנים; 56.9% נשים).
הערכת היקף צריכת אלכוהול התבססה על שאלונים חצי-כמותיים עם קביעת הצריכה בגרמים בכל יום, אשר סווגה כדלקמן: ללא צריכת אלכוהול (שלישון 1), שלושה משקאות בשבוע (שלישון שני) בין 4 ו-8 משקאות בנשים ובין 4 ו-15 משקאות בגברים (שלישון 3). שתיית אלכוהול כבדה הוגדרה כצריכה של למעלה משמונה משקאות בשבוע בנשים ולמעלה מ-15 משקאות בגברים.
בגברים, צריכת שלושה משקאות אלכוהוליים בשבוע לוותה בסיכון מופחת להתקדמות לניוון מקולארי גילי מאוחר, בהשוואה לאלו שלא צרכו כלל אלכוהול (יחס סיכון של 0.69, p=0.0015); בנשים, צריכה של 3-8 משקאות בשבוע לוותה בסיכון מופחת (יחס סיכון של 0.85, p=0.046). לא תואר קשר בין צריכת אלכוהול כבדה ובין כל המצבים המתוארים בגברים או בנשים.
בגברים שדיווחו על צריכת אלכוהול בשלישון השלישי או אלו שלא צרכו אלכוהול תועדה התקדמות מהירה יותר אטרופיה גיאוגרפית, כאשר באלו בשלישון השני של צריכת אלכוהול תועדה התקדמות איטית יותר. מגמות דומות תועדו בנשים, אך באלו בשלישון השני של צריכת אלכוהול תועדה התקדמות גדולה יותר מגברים.
החוקרים מסכמים וכותבים כי למרות שייתכנו ערפלנים המשפיעים על חלק מהקשרים הללו, הנתונים מעלים את האפשרות כי על חולים עם אטרופיה גיאוגרפית להימנע משתיית אלכוהול רבה.
Ophthalmology Retina, Nov 13, 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!