גסטרואנטרולוגיה

מהי היעילות של Ferric carboxymaltose כטיפול באנמיה מחסר ברזל בחולים עם מחלת מעי דלקתית? (מתוך כנס United European Gastroenterology Week)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-18 של ה-United European Gastroenterology Week (UEGW) עולה כי Ferric carboxymaltose נסבל היטב וככלל יעיל יותר מאשר Iron sucrose לשליטה באנמיה מחסר ברזל בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammatory bowel disease, IBD). בנוסף, הם מציינים כי הטיפול מצריך פחות עירויים וקשור בהיענות טובה יותר בקרב החולים.

החוקרים מסבירים כי אנמיה מחסר ברזל הינה בעיה שכיחה בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית. באופן כללי, אנמיה מסוג זה מטופלת באמצעות מתן ברזל תוך-ורידי, כמינונים מרובים ומחושבים באופן פרטני של Iron sucrose. לעומת זאת, ניתן לתת Ferric carboxymaltose במינון יחיד של עד 1,000 מ”ג ברזל תוך כ-15 דקות.

לפיכך, תוכנן מחקר זה, שהינו מחקר מבוקר ורב-מרכזי, אשר בוצע בתווית גלויה ותוך הקצאה אקראית של החולים, על מנת להשוות בצורה ישירה את השימוש ב-Ferric carboxymaltose ואת השימוש ב-Iron sucrose בחולי IBD, ולבחון את הסיבוכים של אנמיה מחסר ברזל בחולים אלו.

החוקרים מציינים כי קריטריוני ההכללה כללו חולים בוגרים (18 שנים ומעלה) עם רמות המוגלובין של 7-12 גרם לדציליטר (בנשים) או 7-13 גרם לדציליטר (בגברים), רמות פריטין של פחות מ-100 ng/mL ומדד פעילות מחלת קרוהן של פחות מ-220 או לחילופין מדד פעילות מחלת קוליטיס של 7 ומטה.

החולים הוקצו אקראית לקבל טיפול ב-Iron sucrose (כך ב-239 חולים; גיל ממוצע, 38.0 שנים; 57.7% נשים) או לחילופין ב-Ferric carboxymaltose (כך ב-244 חולים; גיל ממוצע, 39.5 שנים; 59.8% נשים), עם יעד המוגלובין של 15 גרם לדציליטר ומאגר ברזל של 500 מ”ג. בנוסף, נוטרו האנמיה ומצב הברזל בשבוע 12, לאחר הטיפולים. החוקרים מציינים כי מגוון המאפיינים הדמוגרפיים והקליניים הבסיסיים של החולים היו דומים בין שתי הקבוצות. מינוני ה-Iron sucrose חושבו באופן פרטני על פי נוסחת Ganzoli, עם עירויים פעמיים בשבוע של 200 מ”ג ברזל ומטה לאורך 30 דקות לפחות.

החוקרים מסבירים כי ה-Ferric carboxymaltose ניתן ב-3 עירויים שבועיים ומטה של 500 או 1,000 מ”ג ברזל למשך 15 דקות. זאת, בהתאם למשטר מינון קבוע המבוסס על רמת ההמוגלובין של החולה ומשקל גופו, בהתאמה: 1,000 מ”ג לחולים עם המוגלובין של 10 גרם לדציליטר ומעלה ומשקל של עד 70 ק”ג, 1,500 לחולים עם המוגלובין של 7-10 גרם לדציליטר ומשקל של פחות מ-70 ק”ג, ו-2,000 מ”ג לחולים עם רמת המוגלובין של 7-10 גרם לדציליטר ומשקל של 70 ק”ג ומעלה.

באשר ליעד העיקרי של המחקר, עלייה של 2 גרם לדציליטר ומעלה ברמת ההמוגלובין הושגה ב-53.6% וב-65.8% מהחולים, עם יתרון מובהק של 12.2% לטובת הטיפול ב-Ferric carboxymaltose (p=0.004).

לדברי החוקרים, מתן מינון הברזל הכולל הושג בטיפול ב-Iron sucrose במספר ממוצע רב יותר של עירויים בהשוואה ל-Ferric carboxymaltose: 5.8 עירויים ל-1,160 מ”ג ברזל לעומת 2.1 עירויים ל-1,377 מ”ג ברזל, בהתאמה. בנוסף, הם מדווחים כי ההיענות לטיפול הייתה פחות טובה עבור Iron sucrose, ממצא אותו מייחסים לצורך במספר רב יותר של עירויים, ועמדה על 79.1% לעומת 92.5% (p<0.01).

ביחס למדדים ההמטולוגיים, מציינים החוקרים כי Iron sucrose היה משמעותית פחות טוב מאשר Ferric carboxymaltose עבור המגיבים לטיפול, עם המוגלובין כולל ביעד של 61.8% לעומת 72.8% (p=0.015) ורמות תקינות של פריטין (יותר מ-100 ng/mL) ב-27.3% לעומת 42.5% (p=0.001).

בנוסף, מדווחים החוקרים כי בניתוח בטיחות הטיפול, נמצא כי עבור Iron sucrose נצפו פחות הפרעות עוריות ותת-עוריות המיוחסות לטיפול (0.8% לעומת 3.7%; p=0.063) אולם יותר תגובות באתר העירוי (2.5% לעומת 0.4%; p=0.066). לדבריהם, תופעת הלוואי היחידה המיוחסת לטיפול אשר הייתה שונה בשכיחותה בין הקבוצות הייתה היפופוספטמיה, אשר הופיעה ב-2.5% מהחולים שטופלו ב-Iron sucrose, לעומת 0% באלו שטופלו ב-Ferric carboxymaltose (p=0.30).

על אף שתוצאות אלו מעידות על עדיפות מה של Ferric carboxymaltose, מסכמים החוקרים, הרי ששני הטיפולים מראים תוצאות יפות, והדבר החשוב הינו כי אכן יושג שיפור לאחר קבלת הטיפול בברזל.

מתוך הכנס השנתי ה-18 של ה-United European Gastroenterology Week (UEGW) אשר נערך בחודש אוקטובר 2010 בברצלונה.

לידיעה ב-DocGuide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Telisotuzumab Vedotin לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met לאחר טיפול סיסטמי קודם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר גם את בדיקת VENTANA MET (SP44) RxDx Assay של חברת רוש […]

  • טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMAמדווחים חוקרים מדרום קוריאה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בהפחתת לחץ דם בחולים עם יתר לחץ דם עמיד לטיפול, עם שיעורים דומים של השגת יעד לחץ דם סיסטולי ופרופיל בטיחות טוב יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Spironolactone הינה התרופה המועדפת לטיפול ביתר לחץ דם […]

  • מה בין גודל הגידול ובין הסיכון להישנות מחלת הודג'קין?

    מה בין גודל הגידול ובין הסיכון להישנות מחלת הודג'קין?

    במאמר שפורסם בכתב העת Blood Advances מדווחים חוקרים מאנגליה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קשר משמעותי בין קוטר הגידול המקסימאלי ובין הסיכון להישנות בחולים עם מחלת הודג’קין בשלב-מוגבל שהשיגו בדיקת הדמיה תקינה, כאשר כל עליה של סנטימטר אחד בקוטר המקסימאלי של הגידול לוותה בעליה של 21% בסיכון להישנות. מדגם המחקר כלל 1,278 חולים […]

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט בדם מעל 4 מילימול/ליטר בקבלה לאשפוז ביחידת טיפול נמרץ מלוות בסיכון מוגבר לתמותה בתוך חודשיים בחולים עם נזק כלייתי חד תחת טיפול כלייתי חליפי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMC Nephrology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל נתונים לאורך תקופה של ארבע שנים במטרה לבחון את ההשפעה של רמות לקטט בדם בקבלה לאשפוז ליחידת […]

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • טיפול ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole למניעת PJP בחולים עם וסקוליטיס מפחית במקביל את הסיכון לזיהומים חמורים אחרים

    טיפול ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole למניעת PJP בחולים עם וסקוליטיס מפחית במקביל את הסיכון לזיהומים חמורים אחרים

    טיפול מונע ב- Trimethoprim-Sulfamethoxazole(או TMP-SMX) מפחית את הסיכון לזיהומים חמורים בהיקף של 50% בחולים עם אבחנה של וסקוליטיס על-רקע ANCA (או Antineutrophil Cytoplasmic Antibody), כאשר התועלת הגדולה ביותר תועדה במהלך 180 הימים הראשונים לטיפול, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Arthritis & Rheumatology. המחקר התצפיתי נועד לבחון את ההשפעה של טיפול מונע ב- TMP-SMX על […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך