גסטרואנטרולוגיה

מזונות המסווגים כ’ג’אנק פוד’ עשויים להיות קשורים למחלת מעיים דלקתית (National Health Interview Survey)

מאת נעה גנזבורג, Bsc

בניתוח שניוני של סקר הבריאות הלאומי מ-2015 (National Health Interview Survey 2015) חוקרים מג’ורג’יה שבארה”ב מצאו כי צ’יפס מטוגן, במיוחד, הוא מזון הנצרך בשכיחות גבוהה על ידי משתתפים הסובלים מ-IBD. המשתתפים הללו גם שתו יותר עוגיות וגבינות ושתו פחות מיצים טבעיים (100% פירות) בהשוואה לאוכלוסיה שלא סבלה מהמחלה. יחס הסיכויים לאבחנה עם IBD היה גבוה יותר בצורה מובהקת במשתתפים שהצהירו על צריכה של צ’יפס (OR 1.60, 95% CI 1.14-2.25) ומשקאות אנרגיה (OR 1.46, 95% CI 1.07-1.97). מזונות כמו פופקורן וחלב הראו יחס הפוך (OR 0.73, 95% CI 0.54-0.97 ו-OR 0.70, 95% CI 0.49-0.99, בהתאמה).

החוקרים מציעים כי צריכה של מזונות מהירים כאלו עשויה להוות גורם תורם לשכיחות של IBD באוכלוסיה בארצות הברית. ההבנה של תפקידה של צריכת מזון מסוג זה על הסיכון או השכיחות של IBD עשויה לשפר את ההבנה והזיהוי של גורמים סביבתיים נוספים: מיקום באזור שנחשב “מדבר תזונתי”, הכנת מזון מעובד, או צריכת רכיבים ביואקטיביים שיכולים לייצר דלקת ביחידים וההשפעה שלהם על הסבירות לחלות ב-IBD. החוקרים מצאו גם כי במשתתפים ששתו משקאות תוססים בחודש שקדם למחקר היו בסיכון של פי 1.14 להיות מאובחנים ב-IBD. בנוסף, יותר אנשים שעישנו, או עודנם מעשנים היו בקבוצת מאובחני המחלה בהשוואה לאוכלסיה ללא IBD. החוקרים מצאו גם כי בחולי IBD בקבוצת המחקר היתה היסטוריה של שתיינות בהשוואה לקבוצה ללא המחלה (25.8% לעומת 14.06% בהתאמה). החוקרים כותבים כי השינוי בהתנהלות בריאותית היתה גדולה יותר בקבוצה שסבלה מהמחלה לאורך זמן, בהשוואה לקבוצה ללא IBD. החוקרים מעוניינים להכנס לעובי הקורה בנוגע להשפעה של מזונות על חסינות המעי על ידי דיסרגולציה של התבטאות גנים ופעילות של המיקרוביוטה- בנסיון להבין את ההשפעה המתווכת של אופן הכנת ועיבוד המזון.

אחת המגבלות עליה מעידים החוקרים היא שהמחקר לא תוכנן עם שאלות ספציפיות לסימפטומים או מצבים של IBD, כך שאין אפשרות להבחין בנתונים שנאספו בין מצבי קוליטיס כיבית למחלת קרון, למשל. בנוסף, הם כותבים כי הסקר לא כלל שאלות על מהו משך המחלה ואופיה, או על ההשפעה של האבחנה על שינויים בהרגלי האכילה או הבריאות של המשתתפים.

בסקירת המחקר במדפייג’ טודיי, מגיבים רופאים למחקר בטענה שעל אף שמדובר בתמונה מעניינת של הרגלי תזונה בחולי IBD, מדובר במחקר שהתבסס על דיווח עצמי של אבחנת המחלה, ושל צריכת המזון, וכי לא מדווחים הסימפטומים מהם סובלים החולים. יש להזהר לא להסיק מצריכת המזון על קשר נסיבתי להופעה של המחלה- מאחר שבאותה המידה הקשר יכול להיות רוורסבילי. נראה שמדובר בתמונת מצב לאחר אבחון המחלה- ולכן יתכן שהתזונה בחולים הללו השתנתה לאחריה ובגללה ולאו דווקא הובילה להתפתחותה. 

https://www.medpagetoday.com/gastroenterology/inflammatoryboweldisease/86213

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    הופעה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלת מעי דלקתית בגיל מבוגר יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת The Journal of Pediatrics. עם זאת, ביטויים אטופיים לרוב אינם מלווים בסיכון מוגבר למחלת המעי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת הקשר בין אטופיה ובין מחלת מעי דלקתית העלו […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • טיפול ב-Upadacitinib מוביל להקלה מהירה בתסמינים בקרב חולי קרוהן (Clin Gastroenterol & Hepatol)

    טיפול ב-Upadacitinib מוביל להקלה מהירה בתסמינים בקרב חולי קרוהן (Clin Gastroenterol & Hepatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי Upadacitinib (רינבוק) הוביל לשיפור תדירות צואה רכה/נוזלית ומדדי כאבי בטן במהלך השבוע הראשון לטיפול בחולים עם מחלת קרוהן בדרגה בינונית-עד-חמורה, כולל בחולים לאחר כישלון טיפול ביולוגי. החוקרים השלימו ניתוח פוסט-הוק של נתונים משני מחקרים בשלב 3 – U-EXCEL ו-U-EXCEED – להערכת הקלה בתסמינים בחולים […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

  • השוואת Adalimumab לעומת Infliximab לטיפול במחלת קרוהן לומינלית בילדים (Am J Gastroenterol)

    השוואת Adalimumab לעומת Infliximab לטיפול במחלת קרוהן לומינלית בילדים (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בילדים עם מחלת קרוהן הושגו תוצאות טובות לאחר שנה אחת עם טיפול ב- Adalimumab (יומירה) או Infliximab (רמיקד) כמעכב TNF ראשון. בקרב אלו שטופלו ב-Infliximab לא תועדו תוצאות טובות יותר משמעותית לעומת ילדים שטופלו ב- Adalimumab. במסגרת המחקר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה