גסטרואנטרולוגיה

הנחיות חדשות בנוגע לנזק כבדי אידיוסינקראטי על-רקע תרופות (American College of Gastroenterology)

הנחיות חדשות מטעם ה-American College of Gastroenterology מתמקדות במקרים של נזק כבדי אידיוסינקראטי על-רקע תרופות (DILI או Drug-Induced Liver Injury) ומדגישות כי מקרים אלו מופיעים יותר ויותר עקב שימוש בתוספי תזונה וצמחי מרפא, כמו גם בשל טיפול במעכבי טירוזין קינאז ומעכבי בקרה חיסונית.

המומחים מסבירים כי ניתן לסווג מקרי DILI למקרים אינטרינזיים או אידיוסינקראטיים. מקרים אינטרינזיים הם צפויים במידה מסוימת, על-סמך מחקרים בחיות ובבני אדם שהדגימו אפשרות לרעילות כבדית במינונים גבוהים. הדוגמא הטובה ביותר היא אקמול. מקרים של DILI אידיוסינקראטי הם נדירים יותר ומתפתחים בחולים עם נטיה קודמת לנזק זה. סימנים קליניים ל-DILI אידיוסינקראטי הם שונים מאלו של DILI אינטרינזי.

מקרים של DILI אידיוסינקראטי עשויים לבוא לידי ביטוי באופן מגוון מאוד, כולל הפרעה ביוכימית אסימפטומטית, צהבת, כשל כבדי ודלקת כבד כרונית. האבחנה לרוב נקבעת לאחר שלילת גורמים אפשריים אחרים.

בנוכחות צהבת הפטוצלולרית, שיעורי התמותה עלולים להגיע עד 10%. בחולים עם DILI המתייצגים עם צהבת מתקדמת, ללא תלות בנוכחות הפרעת קרישה נלווית, יש מקום להפניה למרכז שלישוני והם עשויים להיות מועמדים להשתלת כבד.

ניתן לשקול מתן סטרואידים במקרים בהם קיימת אי-ודאות באשר לשאלה אם מדובר ב-DILI או בדלקת כבד אוטואימונית, אך מדובר בסוגיה שנויה במחלוקת מאחר וחלק מהמחקרים הצביעו על תועלת, בעוד שאחרים לא הדגימו ערך מוסף להתערבות זו.

העליה בפופולאריות של צמחי מרפא מהווה גורם חשוב להתפתחות DILI, כמו גם השימוש הגובר בחלק מהטיפולים כנגד מחלות ממאירות. עם פיתוח מעכבי בקרה חיסונית בעלי יעילות כנגד מגוון ממאירויות, על רופאים להיות מודעים לתופעות הלוואי האפשריות של תכשירים אלו ולסיכון האפשרי לנזק כבדי על-רקע השימוש במעכבי בקרה חיסונית.

ההנחיות העדכניות כוללות סיכום של מעכבי בקרה חיסונית המאושרים ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי והפוטנציאל של אלו להוביל לנזק כבדי. התרופות עלולות גם להוביל לרה-אקטיבציה של זיהום HBV (Hepatitis B Virus).

ההנחיות ממליצות על השלמת הערכה של חלים עם DILI לנוכחות זיהום בנגיף HBV או HCV (Hepatitis C Virus) ולטפל בהם לפני או בשילוב עם מתן מעכבי בקרה חיסונית או תכשירים כימותרפיים אחרים.

השימוש בצמחי מרפא ותוספים תזונתיים מצוי במגמת עליה בארצות הברית, כאשר אלו אחראיים לכחמישית ממקרי DILI כיום. ההנחיות ממליצות כי מקרים של מחלה כולסטטית חמורה על-רקע תכשירים אלו יטופלו באופן דומה למקרים הנובעים מתרופות מרשם וכי במידת הצורך, תישקל אפשרות השתלת כבד.

קיים מחשבון מבוסס-רשת להערכת הסיכון לתמותה במקרים של חשד ל-DILI. מחשבון זה מבוסס על מדד MELD (Model for End-stage Liver Disease), מדד CCI (Charlson Comrobidity Index) ורמות אלבומין בדם. משתנים אלו מסייעים בניבוי התמותה במחלת כבד ועשויים גם לחזות את הסיכון לתמותה לאחר 6 חודשים בחולים עם DILI.

American College of Gastroenterology 2021

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול תוך-אפי ב-Oxytocin במבוגרים עם אוטיזם (מתוך כנס ה-EPA)

    תוצאות מבטיחות לטיפול תוך-אפי ב-Oxytocin במבוגרים עם אוטיזם (מתוך כנס ה-EPA)

    מתן תוך-אפי של Oxytocin פעמיים ביום מלווה בשיפור תפקוד חברתי, איכות חיים ומכלול תסמינים במבוגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי ומבוקר קטן שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress of Psychiatry. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אחד האתגרים של טיפול במבוגרים עם אוטיזם נוגע לאינטראקציות חברתיות לקויות וקשיים ביצירת חברויות. תמיכה חברתית […]

  • האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אבחנה של אכלזיה סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות של הוושט. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אכלזיה הינה גורם סיכון אפשרי לסרטן הוושט; עם זאת, אין מחקרים להערכת הסיכון לממאירות זו במטופלים עם אכלזיה. מטרתם כעת […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הרחיב את אישור Fam-Trastuzumanb-Deruxtecan (אנהרטו) למבוגרים עם גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 גרורתיים או לא-נתיחים, ללא טיפול חליפי משביע רצון לאחר טיפול סיסטמי קודם. התכשיר כבר מאושר לשימוש כנגד מספר סוגי ממאירויות, כולל חלק מהנשים עם סרטן שד חיובי ל-HER2 גרורתי או לא-נתיח, כמו גם מבוגרים עם אדנוקרצינומה […]

  • עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology עולה כי במטופלים בגילאי 45-49 שנים בסיכון ממוצע לממאירות מעי גס ורקטום, שיעורי זיהוי אדנומות בבדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר עומדים על 28%, שיעורים הדומים לאלו המתוארים במבוגרים בגילאי 50-54 שנים. לאור זאת, החוקרים כותבים כי יש מקום להתחלת השלמת בדיקות קולונוסקופיה כסקר לסרטן מעי גס […]

  • אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    אבחנה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלת מעי דלקתית (J Pediatr)

    הופעה של אטופיק דרמטיטיס בילדות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלת מעי דלקתית בגיל מבוגר יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת The Journal of Pediatrics. עם זאת, ביטויים אטופיים לרוב אינם מלווים בסיכון מוגבר למחלת המעי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת הקשר בין אטופיה ובין מחלת מעי דלקתית העלו […]

  • מתן D-Mannose אינו יעיל לטיפול בזיהומים בדרכי השתן (JAMA Intern Med)

    מתן D-Mannose אינו יעיל לטיפול בזיהומים בדרכי השתן (JAMA Intern Med)

    סוכר טבעי (D-Mannose) המשמש לטיפול בזיהומים חוזרים בדרכי השתן לא הפחית את הסיכון לאירועים חוזרים, ביקורים אמבולטוריים, טיפול אנטיביוטי, או תסמינים, בהשוואה לטיפול דמה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי D-Mannose מומלץ כחלופה טבעית לאנטיביוטיקה ונמכר כתוסף תזונה; מחקרים קודמים להערכת התועלת של D-Mannose בטיפול […]

  • על איזו פרוביוטיקה לחולי IBS להמליץ?

    על איזו פרוביוטיקה לחולי IBS להמליץ?

    תפקידו של המיקרוביום ב-IBS מבוסס היטב, וחולים נוטלים פרוביוטיקה לעתים קרובות' עם זאת, לא לכל הפרוביוטיקה יש יעילות שווה, אז על איזה מהם מומלץ להמליץ?

  • טיפול ב- Vonoprazan אינו-נחות לעומת מעכבי תעלות מימן במניעת דימום חוזר משנית לכיב פפטי בסיכון גבוה (Gastroenterology)

    טיפול ב- Vonoprazan אינו-נחות לעומת מעכבי תעלות מימן במניעת דימום חוזר משנית לכיב פפטי בסיכון גבוה (Gastroenterology)

    מתן טיפול ב- Vonoprazan אינו-נחות בהשוואה לטיפול תוך-ורידי במינון גבוה של מעכבי תעלות מימן במניעת דימום חוזר בתוך 30 ימים בחולים בסיכון גבוה לדימום מכיב פפטי שהשיגו שליטה אנדוסקופית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היעילות של Vonoprazan כאפשרות טיפול שאינה-נחותה לעומת מעכבי תעלות מימן הוכחה במגוון מחלות תלויות-חומצה, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה