גנטיקה

מה בין הפרעות אלרגיות בילדות מוקדמת ובין הסיכון ל-ADHD ואוטיזם? (Pediatr Allergy Immunol)

אלרגיה

 מנתונים חדשים מישראל שפורסמו בכתב העת Pediatric Allergy and Immunology עולה כי הפרעות אלרגיות בילדות מוקדמת מלווה בעליה משמעותית בסיכון להפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, או ADHD), ובהיקף קטן יותר, להפרעות מהספקטרום של אוטיזם.

 במחקר הרטרוספקטיבי בראשות דר’ שי נמט מהמרכז הרפואי קפלן ברחובות, נבחנו הנתונים אודות 119,874 בנים ו-114,323 בנות עד גיל 18 שנים, אשר טופלו בשירותי בריאות כללית בין 2000 ועד 2018. משך המעקב הממוצע אחר כלל המטופלים שנכללו במחקר עמד על 11 שנים.

 המחקר כלל 117,022 חולים עם אבחנה של לפחות הפרעה אלרגית אחת במהלך תקופת המחקר (גיל ממוצע בעת אבחנה, 4.5 שנים). ההפרעות האלרגיות הנפוצות ביותר כללו מחלות עור אלרגיות (49.6%), דלקת לחמית (41.5%) ואסתמה (32.8%), כאשר ב-40% מהחולים עם אלרגיות הייתה עדות לשתי הפרעות אלרגיות שונות ומעלה.

 עוד מדווחים החוקרים כי 14% מהחולים אובחנו עם ADHD (גיל ממוצע באבחנה של 8.5 שנים), 0.99% אובחנו עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (גיל ממוצע באבחנה של 5.1 שנים) ו-0.34% אובחנו עם ADHD וגם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (גיל ממוצע באבחנה של 5 שנים).

 שיעורי ADHD היו גבוהים יותר בקרב חולים עם הפרעה אלרגית, בהשוואה לחולים ללא הפרעה אלרגית (19.3% לעומת 8.9%, בהתאמה, p<0.0001). בדומה, 1.1% מהחולים עם הפרעה אלרגית אובחנו עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, כאשר ל-0.9% מהחולים ללא הפרעה אלרגית (p<0.0001). בדומה, 0.4% מהחולים אובחנו עם הפרעה אלרגית ו-0.3% מהחולים ללא הפרעה אלרגית גם אובחנו עם ADHD וגם הפרעה מהספקטרום של אוטיזם.

 החוקרים מצאו עוד כי 95% מהחולים עם ADHD ו-97% מהחולים עם הפרעה מהספקטרום של אוטיזם אובחנו עם הפרעה אלרגית אחת או יותר לפני שאובחנו עם הפרעה נוירו-התנהגותית.

 נוכחות לפחות הפרעה אלרגית אחת לוותה בעליה משמעותית בסיכון ל-ADHD (יחס סיכויים של 2.25, רווח בר-סמך 95% של 2.39-2.51), הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (יחס סיכון של 1.17, רווח בר-סמך 95% של 1.08-1.27), או ADHD וגם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם (יחס סיכויים של 1.56, רווח בר-סמך 95% של 1.35-1.79).

 באופן ספציפי, אבחנה מוקדמת של נזלת לוותה בסיכון הגבוה ביותר להתפתחות ADHD (יחס סיכויים של 3.958, רווח בר-סמך 95% של 3.801-4.122), לאחריה אבחנה מוקדמת של דלקת לחמית אלרגית (יחס סיכויים של 3.36, רווח בר-סמך 95% של 3.53-3.74).

 גורמים גנטיים וסביבתיים וגורמים סוציו-חברתיים עשויים להשפיע על הקשר בין מחלות אלרגיות והפרעות נוירולוגיות דוגמת ADHD והפרעות מהספקטרום של אוטיזם, אך לא ניתן לקבוע זאת על-סמך מחקר רטרוספקטיבי.

 

Pediatr Allergy Immunol. 2022

 

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שכיחות גבוהה של תסמיני דיכאון וחרדה שנה לאחר אשפוז ביחידת טיפול נמרץ בשל COVID-19 (מתוך BMC Psychiatry)

    שכיחות גבוהה של תסמיני דיכאון וחרדה שנה לאחר אשפוז ביחידת טיפול נמרץ בשל COVID-19 (מתוך BMC Psychiatry)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Psychiatry מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה שכיחות גבוהה של תסמיני דיכאון וחרדה שנה לאחר אשפוז ביחידת טיפול נמרץ בשל COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין נתונים אודות השכיחות ארוכת הטווח של תסמיני דיכאון וחרדה בקרב חולים שאושפזו ביחידות טיפול נמרץ בשל COVID-19 במהלך הגל הראשון של […]

  • גורמי סיכון להפרעות נוירולוגיות במבוגרים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    גורמי סיכון להפרעות נוירולוגיות במבוגרים עם מחלת מעי דלקתית (Inflamm Bowel Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מחלת מעי דלקתית מלווה בעליה מתונה בסיכון לאירוע מוחי, דמנציה מכל-סיבה ומחלת פרקינסון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים בחנו את הסיכון להפרעות נוירולוגיות בחולים עם מחלת מעי דלקתית, עם הבדלים בתוצאות. מטרתם הייתה להשלימה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה […]

  • טיפול ב- Vidofludimus עשוי להקל על עייפות בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    טיפול ב- Vidofludimus עשוי להקל על עייפות בחולים עם טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    מתן טיפול פומי ב- Vidofludimusלחולים עם טרשת נפוצה הביא להקלה בתחושת עייפות לאורך 14 ימים לעומת פלסבו, כאשר הממצאים מעידים עם השפעה חיובית ארוכת-טווח של הטיפול התרופתי באוכלוסיית חולים זו, כך מדווחים חוקרים במהלך כנס ה-ACTRIMS. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לזהות יעדים אפשריים לעייפות בחולים עם טרשת נפוצה, מאחר והפתוגנזה של תסמין זה עדיין אינה […]

  • למעלה משליש מהילדים עם אלרגיה למזון נחשפו למעשי בריונות (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAAAI)

    למעלה משליש מהילדים עם אלרגיה למזון נחשפו למעשי בריונות (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAAAI)

    מעשי בריונות על-רקע אלרגיה למזון נפוצים מאוד בקרב ילדים בגילאי 5-17 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים משאלונים אלקטרוניים למילוי עצמי שנאספו ממדגם שכלל 295 ילדים בגילאי 5-17 שנים (גיל ממוצע של 9.5 שנים; 82.5% לבנים) עם אלרגיה […]

  • היסטוריה של זיהום הרפס בשפתיים מלווה בסיכון גבוה כפליים לדמנציה בקשישים (J Alzheimer’s Dis)

    היסטוריה של זיהום הרפס בשפתיים מלווה בסיכון גבוה כפליים לדמנציה בקשישים (J Alzheimer’s Dis)

    היסטוריה של זיהום בנגיף HSV (או Herpes Simplex Virus) מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים לדמנציה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר אפידמיולוגי חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease. מדגם המחקר כלל 1,002 משתתפים ללא-דמנציה בגילאי 70 שנים ממחקר Prospective Investigation of Vasculature in Uppsala Seniors אשר השלימו הערכה בתחילת המחקר ובגילאי 75 ו-80 שנים […]

  • טיפול ב-Ozanimod מפחית משמעותית שיעורי התלקחות טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    טיפול ב-Ozanimod מפחית משמעותית שיעורי התלקחות טרשת נפוצה (מתוך כנס ה-ACTRIMS)

    ממחקר הארכה בתווית-פתוחה, שתוצאותיו פורסמו במהלך כנס ACTRIMS, עולה כי טיפול ב- Ozanimod (זפוסיה) מהווה טיפול יעיל למניעת התקדמות מחלה בחולים עם טרשת נפוצה התקפית עם שיעורי התקדמות מוגבלות נמוכים לאחר חמש שנות טיפול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאר וטרשת נפוצה הינה מחלה מתקדמת ובלתי-הפיכה, ללא אפשרות ריפוי, חשוב להבין את התגובה ארוכת הטווח […]

  • אלרגיות למזון ואנפילקסיס הקשור למזון (JAMA, CME)

    אלרגיות למזון ואנפילקסיס הקשור למזון (JAMA, CME)

    אלרגיות למזון ואנפילקסיס הן אתגר בריאותי משמעותי, המשפיע על אנשים בכל הגילים. סקירה זו מתעמקת בפתופיזיולוגיה, באפידמיולוגיה, באלרגנים נפוצים, בהיסטוריה טבעית, בהתייצגות קלינית, באבחון, במניעה ובטיפול באלרגיות למזון בתיווך נוגדני IgE, עם דגש מיוחד על תסמונת אלפא-גל. הבנת המורכבות של מצבים אלה חיונית בעבור רופאים, מטופלים ובני משפחותיהם כדי להבטיח טיפול נכון ומניעה של תגובות אלרגיות חמורות.

  • tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    tenecteplase יעיל לשבץ בחלון זמן מאוחר (ISC)

    מחקר חדש שהוצג בוועידת השבץ הבינלאומית (ISC) הראה כי פי שלושה יותר חולים שטופלו ב-tenecteplase תוך ורידי (TNK) שניתן 4.5 עד 24 שעות לאחר הופעת הסימפטומים הדגימו רפרפוזיה משמעותית ללא דימום תוך גולגולתי סימפטומטי (sICH)

  • הופעה מוקדמת של אקזמה מלווה בסיכון מוגבר לאלרגיות למזון בילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAAAI)

    הופעה מוקדמת של אקזמה מלווה בסיכון מוגבר לאלרגיות למזון בילדים (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AAAAI)

    הופעה מוקדמת של אקזמה לפני גיל ארבעה חודשים מלווה במספר גדול יותר של אלרגיות למזון בילדים, זאת לצד עליה בסיכון לאסתמה, בהשוואה להופעת אקזמה לאחר גיל שנה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע כי אקזמה הינה אחד הגורמים המשמעותיים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה