גריאטריה

סיקור כנס החוג לאלקטרופיזיולוגיה שאחד המסרים המרכזיים שלו: העלאת מודעות בקרב רופאים לאפשרות מניעת מוות פתאומי על ידי דפיברילטורים מושתלים:

פרופ' מיכאל  גליקסון יו"ר החוג לקיצוב ואלקטרופיזיולוגיה " השתלת דפיברילטור  יכולה להציל את חייהם של חולים שעברו אוטם לב וחולי לב הסובלים מאי ספיקה, החשופים לסיכון מוגבר להפרעות קצב מסכנות חיים, אולם רבים מהם אינם נגישים לטיפול זה וכלל אינם מודעים לו"

החוג לאלקטרופזיולוגיה של האיגוד הקרדיולוגי בישראל, התכנס ב-16-18/12 לדון במס' נושאים

 ביניהם גם  השתלות של דפיברילטורים מושתלים במדינת ישראל בחולי לב הסובלים מאי ספיקת לב.

סיקור הכנס מוצג כעת באתר החוג לאלקטרופיזיולוגיה של האיגוד הקרדיולוגי, בקישור זה. (מיועד לצוות הרפואי בלבד).

הדיון  נערך לאור תוצאות מחקרים חדשים שהתפרסמו לאחרונה המדגישים את חשיבותו ויעילותו של  דפיברילטור מושתל  בחולים הנמצאים בסיכון גבוה להפרעות קצב לב המסכנות את חייהם.

. פרופ' ארתור מוס, (בתמונה) מאוניבסיטת רוצסטר שבניו יורק , סקר בפני הרופאים את המחקרים האחרונים שפורסמו לאחרונה בתחום זה. פרופ' מוס עמד בראש קבוצת מחקרי ה-MADIT  , שורת מחקרים  פורצי  דרך בתחום מניעת מוות פתאומי של חולי לב  בעזרת דפיברילטורים מושתלים.

כידוע, דום לב פתאומי – SCD) ) -, הינו גורם המוות מס' אחד בישראל ובעולם,  לפני סרטן ריאה, סרטן שד ואיידס גם יחד. דום לב נגרם ברוב המקרים מהפרעת קצב בה הלב מתחיל לפתע לפעול  מהר מאוד כך שהתכווצותו הופכת להיות בלתי יעילה , מצב שמביא תוך דקות למוות אם איננו מטופל מיידית

דפיברילטור הינו מכשיר  המושתל בדופן בית החזה המנטר את קצב הלב (מודד אותו, כל הזמן) וברגע שבו יאבחן הפרעת קצב מהירה, המסכנת חיים,  הוא מתוכנת לתת טיפול (שוק חשמלי או טיפול אחר) המסדיר את קצב הלב ומחזיר אותו לדופק רגיל ופעילות רגילה, בכך הוא מציל את המטופל ממוות העלול להיגרם כתוצאה מהפרעת הקצב.

תפקוד הלב נמדד באמצעות בדיקת אקו או מיפוי . בעוד שתפקוד לב של 50 עד 60%  נחשב תקין , חולים עם תפקוד לב מתחת ל- 35% נמצאים בסיכון משמעותי להפרעות קצב ועשויים להרוויח  מהשתלת דפיברילטור מניעתית .

כיום ברור כי חולים הסובלים מאי ספיקת לב וירידה בתפקוד הלב   נמצאים בסיכון גבוה להפרעת קצב מסכנת חיים  והשתלה של דפיברילטור לבבי יכולה להוריד באופן משמעותי את התמותה .  

מחקרים רחבי היקף, דוגמת מחקר ה- MADIT II     ומחקר ה- SCDHEFT  בדקו חולי אי ספיקת לב עם תפקוד לבבי ירוד. במסגרת המחקר הושתל בחולים אלה מכשיר דפיברילטור. השתלת הדפיברילטור הביאה לירידה בסיכון לתמותה של עד 30% , בשנתיים הראשונות, לעומת החולים בהם לא הושתל דפיברילטור.

בעקבות מחקרים אלה המליצו רופאי האיגודים הקרדיולוגים ברחבי העולם וגם בישראל על השתלת דפיברילטור לבבי לחולים הסובלים מירידה משמעותית בתפקוד הלב, כמניעה ראשונית, כלומר גם חולים אשר לא חוו אף פעם הפרעת קצב חמורה או  מסכנת חיים ונמצאים בסיכון. 

לאחרונה לאחר ניתוח תוצאות מעקב של 8 שנים, פורסמו מסקנות נוספות של  המחקר , בטווח הארוך , התברר כי התוצאות בעלות משמעות גדולה  אף יותר, בקבוצת המטופלים להם הושתל דפיברילטור , ירד הסיכון למוות ביותר משליש  לעומת החולים אשר לא הושתל להם דפיברילטור.

מחקרים חדשים שפורסמו לאחרונה הוכיחו כי באותם חולים הסובלים מירידה בתפקוד הלב, יש יתרון נוסף להשתיל דפיברילטור בעל קיצוב דו חדרי. דפיברילטור מסוג זה (CRTD ) יכול, בנוסף ליכולתו לטפל בהפרעת הקצב,  לשפר את התפקוד הלבבי אצל המטופל הסובל מאי ספיקה. הוא עושה זאת  ע"י קיצוב 2 חדרי הלב (קיצוב דו חדרי) וסנכרון מחדש של  פעולת הלב. המחקרים מוכיחים כי השתלה של דפיברילטור דו חדרי, מורידה את הסיכון למוות ולאשפוזים כתוצאה מהחמרת אי הספיקה,  עוד יותר מאשר דפיברילטור המקצב צד אחד בלבד של הלב.

פרופ' מיכאל גליקסון יו"ר החוג לקיצוב ואלקטרופיזיולוגיה ומנהל המרכז להפרעות קצב  במרכז רפואי שיבא, ציין: " בישראל ישנם מטופלים רבים הסובלים מירידה בתפקוד הלב ומאי  ספיקת לב, הנמצאים בסיכון להפרעת קצב שתסכן את חייהם ויכולים להרוויח את חייהם אם יושתל בהם מכשיר דפיברילטור . מרבית החולים הללו הם כאלה שעברו התקף לב אשר פגע בחלק משריר הלב וגרם לירידה בתיפקודו . ירידה זו היא שחושפת את החולה להפרעות קצב מסכנות חיים. חולה כזה לעתים אינו מודע כלל לצורך בדפיברילטור . אנו מעודדים כל חולה לב עם ירידה משמעותית בתפקוד הלב להעלות את השאלה בפני הרופא שלו ולהיות מופנה אל אחד הרופאים  העוסקים בהפרעות קצב על מנת לשקול את הצורך בהשתלת דפיברילטור  יש לציין שלמרות רמת הרפואה  המתקדמת בארץ שיעור השימוש בדפיברילטורים מושתלים בארץ עדיין נמוך מהרצוי , חולים ורופאים רבים עדיין אינם מודעים לחיוניות של השתלת  דפיברילטורים מושתלים למניעת מוות פתאומי . "

על סמך נתוני המחקרים שהוצגו בכנס, חברי החוג לאלקטרופיזיולוגיה מעריכים כי מאות חיי אדם ניצלו בישראל במהלך  השנים האחרונות תודות למכשירי דפיברילטורים מושתלים. מספר זה יכול להיות גדול בהרבה אם תיגבר המודעות בקרב החולים והרופאים להשתלת דפיברילטורים מניעתית בחולים עם ירידה בתפקוד הלב. החוג לקיצוב ואלקטרופיזיולוגיה מתכנן להמשיך וליזום פעילויות להגברת המודעות של הרופאים בקהילה ושל החולים עצמם, ולהרחבת השימוש  בדפיברילטורים מושתלים, על מנת  להציל חייהם של אלפי חולי לב בישראל.

בנוסף, נסקרו במהלך הכנס גם חידושים בכמה אספקטים בניהול פרפור פרוזדורים – 



  • מבחינת הטיפול בנוגדי קרישה וטסיות הציגו פרופ' דורון זגר וד"ר מוטי חיים עדכונים בתחום במטרה למנוע אירועי שבץ.


  • עוד בנושא פרפור פרוזדורים הוצג מידע עדכני אודות הטיפול ב-dronedarone (מולטאק) ע"י ד"ר גיא עמית


  •  הוצג גם מידע באשר לטיפול באבלציה ע"י ד"ר לוריא ודיון לגבי החולים המתאימים לפרוצדורה זו.

בנושא ה-ICD :



  • פרופ' סמי ויסקין דן בשאלה מדוע למרות היעילות הרבה של ה-ICD עדיין מתים כל כך הברה אנשים מדום לב ? ומה צריך להיעשות כדי לתקן זאת…


  • פרופ' ארתור מוס, אורח מארה"ב בכנס,  הציג כאמור תוצאות ארוכות טווח של MADIT-II שלהערכתו שמות קץ לדילמה של ה-Number Needed To Treat בהקשר של השתלת דפיברילטורים.


  • ד"ר משה סוויסה הציג את גישת ה-TV-ICD והרציונל לעשות בה שימוש


  • ופרופ' מיכאל אלדר את גישת הדפיברילטור ה"מולבש" , ה-WCD 

לסיקור המלא באתר החוג לאלקטרופיזיולוגיה (לצוות רפואי בלבד) – נא להקליק כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    במחקר OCEANIC-AF, טיפול ב-Asundexian הוביל לעליה קלה בשיעור אירועים מוחיים והפחתת אירועי דמם לעומת Apixaban בחולים עם פרפור פרוזדורים שלא קיבלו טיפול קודם בנוגדי-קרישה פומיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו ניצוח של תת-קבוצה של מחקר OCEANIC-AF, מחקר אקראי שכלל 14,810 חולים עם פרפור פרוזדורים שגויסו מ-1,035 אתרים ב-38 […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אבלציה אגרסיבית משפרת את תוצאות הטיפול בפרפור פרוזדורים (EP Europace)

    אבלציה אגרסיבית משפרת את תוצאות הטיפול בפרפור פרוזדורים (EP Europace)

    ממחקר חדש שפורסם בכתב העת EP Europace עולה כי אבלציה אגרסיבית מובילה לתוצאות טובות יותר לאחר 12 חודשים בהשוואה לאבלציה רגילה בקרב מטופלים עם פרפור פרוזדורים קבוע. בחולים לאחר אבלציה אגרסיבית תועדו שיעורים גבוהים יותר של הישרדות ללא פרפור פרוזדורים וטכיקרדיה על-חדרית. מחקרים קודמים הציעו גישות אגרסיביות לטיפול בפרפור פרוזדורים קבוע, אך עד כה לא […]

  • דפיברילטור אוטומטי וקוצב לב חיצוני, ביתי וזול למניעת מוות לבבי פתאומי, מאת פרופ' טדי וייס וצוותו (הדסה)

    דפיברילטור אוטומטי וקוצב לב חיצוני, ביתי וזול למניעת מוות לבבי פתאומי, מאת פרופ' טדי וייס וצוותו (הדסה)

    מוות לבבי פתאומי-שנגרם עקב פרפור חדרים או דום-לב, שכיח מאוד: בארה"ב ובאירופה בלבד- כ 350,000 אנשים מתים כך-מדי שנה: (1000 ביום ובארץ כ 30 מדי יום! ב80%-מהמקרים- בבית או במשרד).. כל עיכוב במתן מכת חשמל מוריד הסיכוי להצלתם-יש ירידה של 10% בהישרדות עם כל דקת עיכוב –ומעט קריאות לעזרה ייענו בזמן (ולכן רק 5% יישארו […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • אבחון תפקוד דיאסטולי באקו לב: מדריך פרקטי ליישום, מאמר אורח מאת ד

    אבחון תפקוד דיאסטולי באקו לב: מדריך פרקטי ליישום, מאמר אורח מאת ד"ר לימור אילן־בושארי, מנהלת המערך הקרדיולוגי בי"ח העמק

    מהי הפרעה דיאסטולית? הפרעה דיאסטולית הינה מצב שבו החדר השמאלי של הלב מאבד מיכולת ההרפיה התקינה הנדרשת כדי לאפשר מילוי דם מלא ויעיל במהלך שלב הדיאסטולה במחזור הלב. תהליך זה קשור לשינויים במנגנונים הבסיסיים של תפקוד הלב, בהם: הרפיית שריר לקויה: הפחתה במהירות ההרפיה של שריר הלב, לרוב בשל שינויים פיזיולוגיים או פתולוגיים. קשיחות מוגברת: […]

  • ההשפעה של בדיקות סקר לפרפור פרוזדורים במניעת אירוע מוחי (J Am Coll Cardiol),

    ההשפעה של בדיקות סקר לפרפור פרוזדורים במניעת אירוע מוחי (J Am Coll Cardiol),

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי אין הוכחות כי בדיקות סקר לפרפור פרוזדורים באמצעות ניטור אלקטרוקרידוגרפי רציף לאורך שבועיים בחולים בגילאי 70 שנים ומעלה הביאו להפחתת הסיכון לאשפוזים עקב אירוע מוחי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פרפור פרוזדורים הינה הפרעת קצב […]

  • סיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים בחולים עם סקלרודרמה (Rheumatology)

    סיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים בחולים עם סקלרודרמה (Rheumatology)

      במאמר שפורסם בכתב העת Rheumatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם סקלרודרמה סיכון גבוה כפליים להיארעות פרפור פרוזדורים לעומת ביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פרפור פרוזדורים הינה הפרעת הקצב הנפוצה ביותר באוכלוסייה הכללית וכרוכה בנטל כלכלי משמעותי עם שיעורי תחלואה ותמותה גבוהים. שיעורי היארעות והסיכון לפרפור פרוזדורים בחולים […]

  • מה בין המצב הסוציו-אקונומי ודחק כרוני ובין היארעות פרפור פרוזדורים בקשישים? (Int J Cardiol)

    מה בין המצב הסוציו-אקונומי ודחק כרוני ובין היארעות פרפור פרוזדורים בקשישים? (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר משמעותי בין מצב סוציו-אקונומי, דחק כרוני ובין היארעות פרפור פרוזדורים בקשישים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין מצב סוציו-אקונומי ודחק כרוני ובין היארעות פרפור פרוזדורים בקשישים ואת החשיבות האפשרית של דחק כרוני בקשר הנ"ל. מדגם המחקר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה