האם יש מקום להשלים בדיקות סקר לפרפור פרוזדורים? (BMJ)

במאמר חדש שפורסם בכתב העת The BMJ מוצגות שתי עמדות של רופאים בנושא בדיקות סקר לאבחנה של פרפור פרוזדורים. מצד אחד, פרופ' פטריק מורן מדבלין טוען כנגד בדיקות סקר להפרעת הקצב, בטענה עיקרית כי אין עדויות מספקות התומכות בגישה זו; מנגד, פרופ' מארק לואן מסאות'המפטון לא מסכים וטוען כי העדויות הקיימות בהחלט מספקות בכדי לתמוך ביישום בדיקות סקר ארציות לפרפור פרוזדורים.

פרופ' לואן פותח את הדברים ומציין כי לצד העליה בשיעורי הימצאות פרפור פרוזדורים, יש דיון רב בין מומחים בינלאומיים בנוגע לבדיקות סקר להפרעת הקצב והאפשרות כי מתן נוגדי-קרישה יוכל לסייע במניעת אירוע מוחי על-רקע הפרעה זו בחולים שיאובחנו הודות לבדיקות סקר אלו.

אמנם אין די מחקרים אקראיים ומבוקרים בנושא, אך הממצאים ממחקרי עוקבה מציעים כי זיהוי פרפור פרוזדורים במסגרת בדיקות סקר אינו מצב שפיר, כך שיש לשקול מתן נוגדי-קרישה לטיפול בחולים עם פרפור פרוזדורים וגורמי סיכון נוספים.

אחד המחקרים בחן מקרים של פרפור פרוזדורים שזוהה באקראי בקרב נבדקים ללא-תסמינים. מהממצאים עלה כי טיפול בנוגדי-קרישה לווה בירידה משמעותית בסיכון לתמותה ובסיכון לאירוע מוחי.

פרופ' לואן מאמין כי מאמצי סקירה לזיהוי הפרעת הקצב עשויים להביא לשיפור היקף טיפול הולם בנוגדי-קרישה באוכלוסיה זו, להפחית את הנזקים האפשריים משנית לבירור מיותר וטיפול שגוי. בכל הנוגע לזיהוי פרפור פרוזדורים, אלגוריתמים אוטומטיים הוכחו כבעלי רגישות וסגוליות גבוהות. רופאים יכולים לזהות נכונה מקרה של פרפור פרוזדורים באמצעות תרשים אק"ג הכולל ליד יחיד, וניתן להפחית את הסיכון לטיפול בקרב אלו עם תוצאות חיוביות-שגויות.

מחקר הסקירה STROKESTOP, שנערך לאורך 14 ימים, הוביל לזיהוי פרפור פרוזדורים חדש ב-3% מהנבדקים שנסקרו, כאשר למעלה מ-90% מהם המשיכו לטיפול נוגד-קרישה.

מנגד, פרופ' מורן טוען כי יש עוד לבחון את התועלת של בדיקות סקר לפרפור פרוזדורים בכל הנוגע לתוצאות אירועים מוחיים, השילוב האידיאלי של גישות סקירה, אוכלוסיית היעד ובדיקת הסקר. מחקרים קודמים הראו כי בדיקות סקר מעלות את שיעורי זיהוי פרפור פרוזדורים, אך אין מחקרים אקראיים ומבוקרים המוכיחים כי בדיקות סקר מפחיתות את חומרת או היארעות אירועים מוחיים.

העניין הבינלאומי הגובר בנושא בדיקות סקר להפרעת הקצב חייב להבטיח כי פערי הידע הללו בנושא יזכו למענה ולא להתעלם מכך כחלק מהרצון לנקוט פעולה.

עוד מציין פרופ' מורן כי לבדיקות הסקר להפרעת הקצב יש גם סיכונים אפשריים: סיכון לדימום עקב טיפול בנוגדי-קרישה, השפעות משנית לתיוג החולים עם בעיה רפואית משמעותית, כמו גם עליה בעלויות וניצול משאבים בכדי לבחון התערבויות בעקבות אבחנה זו.

חוקרים עורכים בימים אלו מחקרים קליניים במטרה למצוא מענה לחלק גדול מהחששות שלא זכו למענה ויש להמתין לתוצאות המחקרים הללו, במקום לרוץ קדימה וליישם התערבות יקרה, שייתכן ותתגלה כי אינה בעלת תועלת רבה.

BMJ 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    תוצאות מבטיחות למדלל דם חדש בחולים עם פרפור פרוזדורים (JAMA Cardiol)

    במחקר OCEANIC-AF, טיפול ב-Asundexian הוביל לעליה קלה בשיעור אירועים מוחיים והפחתת אירועי דמם לעומת Apixaban בחולים עם פרפור פרוזדורים שלא קיבלו טיפול קודם בנוגדי-קרישה פומיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו ניצוח של תת-קבוצה של מחקר OCEANIC-AF, מחקר אקראי שכלל 14,810 חולים עם פרפור פרוזדורים שגויסו מ-1,035 אתרים ב-38 […]

  • הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון מלוות בסיכון מוגבר לקרדיומיופתיה מורחבת (JAMA Cardiol)

    הפרעות יתר לחץ דם של היריון בהיריון ראשון מלוות בעליה משמעותית בסיכון לקרדיומיופתיה מורחבת, בהשוואה להריונות במהלכם לא תועדה הפרעה בלחץ הדם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology. החוקרים השלימו את המחקר הנוכחי במטרה לבחון אם הפרעות יתר לחץ דם של היריון מעלות את הסיכון ארוך הטווח לקרדיומיופתיה מורחבת. מחקר העוקבה התבסס […]

  • טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בירידה בתפקוד הלב בחולים עם אוטם לבבי (Eur Heart J)

    טיפול זילוח מחדש מאוחר מלווה בסיכון מוגבר לירידה קלה-עד-בינונית וחמורה במקטע הפליטה של חדר שמאל, בהשוואה לטיפול זילוח מחדש מוקדם בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST, ללא תלות בגישת זילוח מחדש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה נערך בין השנים 2015-2018 וכלל 6,567 חולים מנורבגיה עם […]

  • עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    עליה בהיקף מקרי דיסקציה של עורק הצוואר בארצות הברית (Neurology)

    בארצות הברית נרשמה בין השנים 2005 ו-2019 עליה של למעלה מפי ארבע בהיקף האשפוזים בשל דיסקציה של עורק הצוואר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. המחקר מצא עוד כי דיסקציה של עורק החוליות מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאירוע מוחי איסכמי חד. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-125,000 חולים עם דיסקציה ספונטאנית […]

  • דלקת חדה של שריר לב מסוכנת יותר מכאבי חזה לא-ספציפיים (Open Heart)

    דלקת חדה של שריר לב מסוכנת יותר מכאבי חזה לא-ספציפיים (Open Heart)

    במאמר שפורסם בכתב העת Open Heart מדווחים חוקרים משבדיה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות שהחולים צעירים יותר ועם פחות מחלות רקע, באלו עם אבחנה של דלקת חדה של שריר הלב תועד סיכון גבוה יותר משמעותית לתמותה לאחר 30 ימים ובטווח הארוך, בהשוואה לחולים עם כאבי חזה ללא הסבר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Vutrisiran לטיפול בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (JACC)

    תוצאות מבטיחות ל-Vutrisiran לטיפול בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (JACC)

    הפחתת רמות טרנסתירטין עם Vutrisiran (אמבוטרה) בחולים עם עמילואידוזיס לבבי (Transthyretin Amyloidosis with Cardiomyopathy, או ATTR-CM) הפחיתה את הסיכון לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בהשוואה לפלסבו למד שימור או שיפור יכולת תפקודית, מצב בריאותי ואיכות חיים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JACC. במחקר HELIOS-B הקודם שכלל חולים עם ATTR-CM שקיבלו טיפול ב- Vutrisiran תועד סיכון מופחת […]

  • משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים עשוי להפחית את הסיכון למחלת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Netw Open)

    משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים עשוי להפחית את הסיכון למחלת לב בחולים עם סוכרת מסוג 2 (JAMA Netw Open)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, משלב אגוניסטים לקולטנים ל-GLP-1 עם תיאזולידנדיונים מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה, תמותה קרדיווסקולארית וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג'וריים בהשוואה לחולים שלא נטלו אף אחת מהתרופות הללו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם סוכרת מסוג 2, התועלת האפשרית של טיפולים משולבים […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך