גריאטריה

האם ניתן לחזות את הסיכון לקריש דם בפרוזדור שמאל תחת טיפול נוגד-קרישה? (J Am Coll Cardiol)

מתן נוגדי-קרישה למשך שלושה שבועות ויותר לעיתים אינו מספק בכדי למנוע את הסיכון לקריש דם בפרוזדור שמאל לפני פרוצדורות דוגמת היפוך מקצב או אבלציה באמצעות צנתר בחולים עם פרפור פרוזדורים. מקרים אלו שלא קריש דם שהתפתח למרות טיפול בנוגדי-קרישה אינם נפוצים, אך אינם נדירים דיו בכדי שניתן יהיה להתעלם מהסיכון וייתכן כי מספר גורמי סיכון יסייעו בזיהוי חולים בסיכון מוגבר לסיבוך זה, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology.

מטרת המחקר הייתה לבחון את השכיחות של קרישי דם בפרוזדור שמאל בקרב חולים עם פרפור פרוזדורים או רפרוף פרוזדורים תחת טיפול נוגד-קרישה בהתאם להנחיות ולזהות תתי-קבוצות בסיכון גבוה לסיבוך זה.

החוקרים ערכו חיפוש במאגרי EMBASE, MEDLINE ו-CENTRAL לזיהוי מחקרים שדיווחו על שיעורי הימצאות קרישי דם בפרוזדור שמאל בקרב חולים עם פרפור או רפרוף פרוזדורים שעברו אקו-לב דרך הוושט לאחר לפחות שלושה שבועות טיפול פומי באנטגוניסטים לוויטמין K או נוגדי-קרישה פומיים ישירים.

החיפוש הוביל לזיהוי 35 מחקרים עם 14,653 חולים. מניתוח הנתונים עולה כי שיעורי הימצאות משוקללים של קריש דם בפרוזדור שמאל עמדו על 2.73%. שיעורי הימצאות קריש דם בפרוזדור שמאל היו דומים בקרב חולים שטופלו באנטגוניסטים לוויטמין K ואלו שטופלו בנוגדי-קרישה פומיים ישירים (2.80% לעומת 3.12%, בהתאמה, p=0.674).

בחולים עם רפרוף או פרפור פרוזדורים לא-התקפי שיעורי הימצאות קריש דם בפרוזדור שמאל היו גבוהים פי 4, בהשוואה לחולים עם הפרעת קצב התקפית (4.81% לעומת 1.03%, בהתאמה, p<0.001).

שיעורי הימצאות קריש דם בפרוזדור השמאלי היו גבוהים יותר בקרב חולים שעברו היפוך מקצב, בהשוואה לאבלציה (5.55% לעומת 1.65%, בהתאמה, p<0.001).

בחולים עם מדד CHA2DS2-VASc של 3 נקודות ומעלה שיעורי הימצאות קריש דם בפרוזדור שמאל היו גבוהים יותר, בהשוואה לחולים עם מדד של עד 2 נקודות (6.31% לעומת 1.06%, בהתאמה, p<0.001).

החוקרים מסכמים וכותבים כי שיעורי הימצאות קריש דם בפרוזדור שמאל גבוהים בתתי-קבוצות של חולים תחת טיפול נוגד-קרישה עם פרפור או רפרוף פרוזדורים, בהם תתכן תועלת להשלמת בדיקת אקו-לב דרך הוושט סביב הפרוצדורה לפני היפוך מקצב או אבלציה באמצעות צנתר.

J Am Coll Cardiol. 2021;77: 2875-2886

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה