מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Lancet Healthy Longevity עולה קשר בין רמות מוגברות של פעילות גופנית בעצימות מתונה-עד-מאומצת ובין עליה איטית יותר בריכוז p-tau181 (או Phosphorylated Tau 181) בדם לאורך הזמן בקשישים עם הפרעות זיכרון. היתרונות הקוגניטיביים היו קטנים יותר בחולים עם ריכוזים התחלתיים גבוהים של החלבון.
החוקרים השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר MAPT שכלל 558 מבוגרים בגילאי 70 שנים ומעלה עם הפרעות זיכרון, אשר גויסו מ-13 מרכזים לטיפול בהפרעות זיכרון בצרפת בין 2008 ו-2011. כל המשתתפים במחקר דיווחו על הפרעות זיכרון, מהירות הליכה של עד 0.77 מטרים/שניה, או מגבלה בפעילויות יומיומיות אינסטרומנטליות. חולים עם אבחנה של דמנציה, מדד מיני-מנטל נמוך מ-24 נקודות, או מגבלה בפעילויות בסיסיות הוצאו מהמחקר.
ריכוזי p-Tau181 בדם נמדדו בתחילת המחקר ו/או לאחר שלוש שנים, דיווחים עצמיים אודות פעילות גופנית בעצימות בינונית-עד-מתונה והערכה קוגניטיבית הושלמו בתחילת המחקר, לאחר 6 חודשים, שנה, שנתיים ושלוש שנים.
בהשוואה לחולים שאינם פעילים גופנית, באלו עם רמות נמוכות או גבוהות של פעילות גופנית בעצימות מתונה-עד-מאומצת תועדה עליה איטית יותר בריכוזי p-Tau181 לאורך הזמן (p=0.028 עם פעילות מעטה ו-p=0.018 עם פעילות רבה). לא נמצא קשר חיובי עם מדד התפקוד הקוגניטיבי כאשר ריכוזי p-Tau181 התחלתיים היו גבוהים. לא זוהה קשר בין ריכוזים התחלתיים של p-Tau181 ובין היקף התחלתי של פעילות גופנית בעצימות בינונית-עד-מאומצת.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תומכים בהמלצות הנוכחיות להגברת פעילות גופנית ככלי למניעה שינויים נוירו-דגנרטיביים, אך דרושים מחקרים נוספים בנושא.
The Lancet Healthy Longevity, Feb 24, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!