עוד עולה מן הסקר שנערך בקרב 300 נשים בגילאי 15-40, כי למינון ההורמונאלי הנמוך של גלולות חשיבות רבה בבחירתן
כ-50% מהנשים בגילאי 15-40 נוטלות באופן קבוע גלולות למניעת היריון. מתוכן 55% טענו כי שכחו לפחות גלולה אחת בחודשיים האחרונים. מן הסקר, שערכה חברת ניאופרם ישראל משווקת מינס, באמצעות מכון המחקר "ברנדמן", עולה עוד כי הסיבה העיקרית להתחלת השימוש בגלולות היא לשם מניעת היריון, כך טוענות כ-63% מהנשים. מניעים נוספים הינם הסדרת המחזור (בקרב 25% מהנשים) ופתרון בעיות רפואיות אחרות בקרב 10% מהנשים.
מן הסקר שנערך בקרב מדגם של 300 נשים בגילאי 15-40, עולה כי הגלולה, היא עדיין האמצעי השכיח ביותר למניעת היריון, בו משתמשות כ-50% מהנשים.
אמצעי מניעה נוספים שצוינו הינם קונדום, בו עושות שימוש 28% מהנשים, משגל נסוג הנפוץ בקרב 8% מהנשים ושימוש בשיטת 'הימים הבטוחים' ובהתקן תוך רחמי, בקרב 6% מהנשים.
בחירת הגלולה: הכי חשוב מינון ההורמונאלי הנמוך
בבחינת הפרמטרים החשובים בבחירת הגלולה, נמצא כי הפרמטר שדורג כחשוב ביותר לנשים הוא המינון ההורמונאלי הנמוך בגלולה (ציון ממוצע של 9.03 מתוך 10). הפרמטר חשוב יותר באופן מובהק לנשים בגילאי 25-40, לעומת קבוצת הנשים בגילאים 15-24.
פרמטרים נוספים להם יוחסה חשיבות היו: אי-השפעה של הגלולה על השמנה (ציון ממוצע של 9.0), הפחתת שכיחותם של כאבי ראש (ציון 8.75), הפחתה של תופעות לוואי לפני מחזור (ציון 7.9), קיצור ימי המחזור (7.1) והחלשת הדימום(7.5).
לדברי פרופ' ברי קפלן, סגן מנהל בי"ח לנשים, מרכז רפואי רבין: "תוצאות הסקר מצביעות על חשיבות המינון ההורמונאלי בגלולות. נשים כיום מודעות יותר מפעם להשפעה של ההורמונים שמכילה הגלולה על גופן ולפיכך מעדיפות, ובצדק גלולות המכילות מינון הורמונאלי מינימלי, להן השפעה מזערית, אם בכלל, על גופן. הגלולות מהדור החדש מכילות מינון הורמונאלי נמוך (כלומר 30 מק"ג אסטרוגן ומטה), וחלקן אף מכילות מינון הורמונאלי נמוך יותר המגיע עד 15 מק"ג אסטרוגן – המבטיח שכיחות נמוכה יותר של תופעות לוואי".
כמחצית מהמשתמשות שכחו לפחות גלולה אחת בחודשיים האחרונים
כאמור הסקר העלה, שתופעת השכחה של גלולות בשעה שנשים מתכוונות ליטול אותן באופן סדיר נפוצה מאוד. כך, נמצא כי 55% מקרב המשתמשות בגלולות שכחו לטול את הגלולה לפחות פעם אחת בחודשיים האחרונים. רוב השוכחות היו בגילאי 25-40 (59% לעומת 48% מבנות ה15-24). 15% מקבוצת הצעירות ו-10% מהמבוגרות שכחו ליטול גלולה בין 3-4 פעמים בחודשיים האחרונים. מבין אלה ששכחו לקחת גלולה, 49% לא עשו כלום, 35% לקחו גלולה מיד כשגילו, 10% לקחו שתי גלולות ביום שאחרי, 3% נמנעו מיחסי מין עד המחזור הבא ו-3% התקשרו לרופא המטפל.
הפסקה בנטילה כדי 'לנקות את הגוף'
מנתוני הסקר עולה עוד ש-39% מהנשים הנוטלות גלולות נוהגות להפסיק את הנטילה אחת לתקופה מסויימת, משום שהן מאמינות שהדבר הכרחי כדי 'לנקות את הגוף'. ניתן להבחין בהבדלים בין נשים בגילאים שונים באשר למנהג זה. תופעה זו שכיחה יותר בקרב נשים בגילאי 25-40. 45% מהן נוהגות להפסיק את נטילת הגלולות לזמן מה לעומת 28% מן הנשים בגילאי 15-24 שנוהגות כך.
באשר למשך ההפסקה, כ-34% מהנשים מפסיקות את הנטילה אחת למספר שנים בלבד. 32% נוהגות לקחת הפסקה אחת למספר חודשים וכ-27% אחת לשנה.
"תוצאות הסקר המצביעות על כך שנשים סבורות שיש צורך "לנקות את הגוף" מדגישות את הצורך להביא לידיעת ציבור הנשים את הממצאים הרפואיים העדכניים בתחום. מבחינה מדעית, מדובר באמונה חסרת בסיס. למעט במקרים בהם מדובר בנשים בסיכון או בנשים הסובלות מבעיה רפואית כזו או אחרת, נשים יכולות ליטול גלולות. נטילת הגלולות אינה מזיקה ויש לה אף תופעות מועילות ולכן אין צורך ב"התנקות" ממנה. מעבר לכך, דווקא החזרה לטיפול לאחר תקופת "התנקות" מעלה סיכון לקרישי דם". מסביר פרופ' קפלן.
"איננו מופתעים מכך שנשים רבות נוטות לשכוח ליטול את הגלולה על בסיס יומיומי. הבעיה היא שככל ששוכחים ליטול יותר גלולות כך הולכת ופוחתת יעילותן באופן משמעותי והסיכוי להרות גדל. שכחת הגלולות נפוצה יותר בקרב נשים הנוטלות אותן בערב ופעמים רבות נובעת בשל ההפסקה בתום כל חפיסת גלולות. ישנם מגוון פתרונות לתופעה זו, החל מצירוף הגלולה למנהג יומיומי אחר כמו צחצוח שיניים, תזכורות אלקטרוניות ועוד. כמו כן, בשנים האחרונות יצאו לשוק חפיסות המכילות 24 גלולות המכילות הורמונים ועוד 4 גלולות דמה, כך שאין הפסקה ופוחת הסיכון לבלבול ושכחה בעקבותיה". הוא מוסיף.
נמסר על ידי "שלום תל אביב" / מכון "ברנדמן"
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!