ביטוח רפואי

בדיקת CT ללא חומר ניגוד לעיתים נדירות מסייעת בזיהוי דימומים (Eur J Radiology)

בדיקת CT ללא חומר ניגוד סייעה רק ב-4% מהמקרים של אירועי דמם, בעיקר דימום ממערכת העיכול, אך תרמה משמעותית לחשיפה הכוללת לקרינה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Journal of Radiology.

הניתוח הרטרוספקטיבי התמקד בחולים שעברו בדיקת CT תלת-שלבית בחשד לדימום ואנגיוגרפיה התערבותית בתוך שש שעות מאישור דמם פעיל בין 2014 ו-2020. מדגם המחקר כלל 75 משתתפים (גיל חציוני של 64 שנים, 59% גברים), כאשר דימום ממערכת העיכול היה אחראי ל-44% מהמקרים.

שני בודקים מנוסים בחנו מחדש את כל סריקות ה-CT במטרה לקבוע אם בדיקת CT ללא חומר ניגוד נדרשה בכל מקרה. בנוסף, במסגרת איסוף הנתונים למחקר תועדה החשיפה לקרינה.

לאחר פענוח מוסכם, בדיקת CT ללא חומר ניגוד הדגימה ערך מוסף רק בשלושה מקרים (4%) של זיהוי דימום, כולם כללו דימום ממערכת העיכול.

בדיקה ללא חומר ניגוד תרמה משמעותית לחשיפה הכוללת לקרינה, עם מינון ממוצע של 927.9 מיליגריי/ס"מ לעומת 631.3 מיליגריי/ס"מ בשלב העורקי ו-915 מיליגריי/ס"מ בשל וריד פורטאלי. הסריקה בשלב העורקי לוותה במנת קרינה נמוכה יותר משמעותית לעומת סריקה ללא חומר ניגוד ובשלב פורטאלי (p<0.001), בעוד שסריקה בשלב ללא חומר ניגוד ובשלב וריד פורטאלי לוותה בחשיפה דומה לקרינה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מציעים כי ניתן לוותר על בדיקת CT ללא חומר ניגוד כחלק מהפרוטוקול השגרתי בחשד לאירועי דמם, ללא פגיעה בדרגת הבטחון באבחנה של דימום. גישה זו עשויה להפחית משמעותית את החשיפה לקרינה, החשובה במיוחד בצעירים. עם זאת, חשוב להכיר בכך שבחלק מהמקרים בדיקה ללא חומר ניגוד עשויה לסייע, בפרט במקרים של חשד לדימום ממערכת העיכול או כאשר נעשה שימוש בחומר ניגוד פומי.

Eur J Radiology, Apr 11, 2025

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה