מחקר חדש שפורסם בכתב העת Pediatrics, עדכן את מחשבון אלח דם מוקדם בילודים של Kaiser Permanente באמצעות נתונים עדכניים. החוקרים בדקו את השפעת השינויים בפרקטיקה המיילדותית על זיהוי מקרי אלח דם מוקדם והמלצות לשימוש באנטיביוטיקה.
המחקר כלל 412,595 תינוקות שנולדו בשבוע 35 ומעלה ב-14 בתי חולים בין 2010 ל-2020. החוקרים השוו את רגישות המודל המקורי והמעודכן, וכן את שיעור התינוקות שהומלץ עבורם טיפול אנטיביוטי אמפירי.
התוצאות העיקריות הדגימו:
- רגישות המודל המקורי: 0.76 (95% CI: 0.63-0.85)
- רגישות המודל המעודכן: 0.80 (95% CI: 0.68-0.89)
- שימוש מומלץ באנטיביוטיקה אמפירית: 3.5% במודל המקורי, 3.7% במודל המעודכן
החוקרים מצאו כי עבור כל מקרה נוסף שזוהה על ידי המודל המעודכן, 158 תינוקות נוספים יטופלו באנטיביוטיקה. המחקר מדגיש כי לא כל מקרי אלח דם מוקדם מתרחשים בתינוקות עם גורמי סיכון קליניים מבוססים. כ-12% מהתינוקות עם אלח דם מוקדם הוערכו כבעלי סיכון נמוך על בסיס גורמי סיכון, אך פיתחו סימני מחלה לאחר 24 שעות מהלידה.
החוקרים מסכמים כי הן המחשבון המקורי והן המעודכן הם כלים יעילים להערכת סיכון לאלח דם מוקדם בתינוקות שנולדו בשבוע 35 ומעלה. הם מציינים כי היתרון של מחשבון ה-KP EOS הוא החישוב המפורש של הסיכון וספי הטיפול, המאפשר הערכה של האיזון בין זיהוי מהיר של מקרי אלח דם מוקדם לבין חשיפה לאנטיביוטיקה בתינוקות ללא זיהום.
הערות העורך:
למרות שהמודל פותח בארצות הברית רבים בישראל משתמשים במודל הזה לשם החלטה על התחלת טיפול אנטיביוטי בילודים. המודל החדש רגיש יותר מן המודל הישן אך גורם לכך כי מעט יותר ילודים יטופלו אנטיביוטית לעומת המודל הישן. לעומת זאת, כפי שצויין נטפל אנטיביוטית ב-158 ילודים יותר מאשר במודל הישן אך לעומת זאת נאבחן ילד נוסף החולה בספסיס ונעלה את סיכויי השרדותו.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!