טיפול נמרץ

HbA1c הוא גורם סיכון עצמאי לתמותה ול-CVD ו-CHD (מתוך Ann Intern Med )

רמת ההמוגלובין המסוכר, ה-HbA1c משקפת כידוע את רמת הסוכר הממוצעת בשלושת החודשים האחרונים. חוקרים אנגליים מדווחים על מחקר שארך 6 שנים אשר בדק את הקשר בין רמת ה-HbA1c לבין הסיכון למוות מכל סיבה, ומחלה קרדיווסקולרית (CVD ).

במחקר השתתפו 10,232 מטופלים בטווח גילים של 45-79, ומהם 54% נשים, אשר נלקחו מהם דגימות דם, והערכת סיכון קרדיווסקולרי בתחילת המחקר במסגרת מחקר אוכלוסיה שנועד לחקור את שכיחות מחלת הסרטן.

נמצא כי אנשים עם HbA1c מתחת ל-5% היו בסיכון הנמוך ביותר למוות מכל סיבה בתקופת 6 שנות המעקב, וכן בסיכון הנמוך ביותר לפתח CVD .

לאחר התאמות של גורמי סיכון נוספים, חישבו החוקרים ומצאו שכל עלייה של 1% ברמת ה-HbA1c (מעל 5%) מעלה באופן משמעותי ומובהק את הסיכון היחסי למוות מכל סיבה ב-24% בגברים, וב-28% בנשים. בנוסף, הסיכון היחסי ל-CVD עלה ב-21% בכל שינוי של 1% ברמת ה-HbA1c , בגברים ובנשים כאחד.

מחקר נפרד שנערך ע”י קבוצת חוקרים שביצעו מטהאנליזה של 13 מחקרים התבוננותיים שכללו 9,123 חולים סוכרתיים, מצא שעליה של 1% ב-HbA1c , העלתה את הסיכון ל-CVD ב-18%, ולמחלת לב כלילית (CHD ) ב-13% , בחולי סוכרת סוג 2. בחולי סוכרת סוג 1 הייתה מגמה של עלייה בסיכון ל-CHD אך היא לא הייתה מובהקת.

ממחקרים אלה עולה שה-HbA1c הוא גורם סיכון עצמאי, פרוגרסיבי למחלה קרדיווסקולרית ומוות, במטופלים עם או בלי סוכרת. אי לכך ראוי לשקול מדידה שגרתית של רמות HbA1c במטופלים הנמצאים בסיכון ל-CVD .

 

Khaw K-T et al. Association of hemoglobin A1c with cardiovascular disease and mortality in adults: The European prospective investigation into cancer in Norfolk. Ann Intern Med 2004 Sep 21; 141:413-20.

 Selvin E et al. Meta-analysis: Glycosylated hemoglobin and cardiovascular disease in diabetes mellitus. Ann Intern Med 2004 Sep 21; 141:421-31.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

    אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך