יעילות מתן תמיסות אלקטרוליטים בשילוב גלוקוז דרך הפה בטיפול בגסטרו- אנטריטיס הוכחה, ואין ספק, בעולם המתפתח טיפול זה מציל חיים. יחסית, הטיפול זול ונגיש. בחדרי המיון בעולם המערבי שיטת טיפול זה לא התקבלה כשגרה, ובמקרים של ציחיון הכנסת נוזלים לתוך הוריד היא השיטה המועדפת. אחת הסבות לכך היא העובדה שלעיתים קרובות הקאות מתלוות לשלשול ומשבשות את תכנית הרה- הידרציה. לו אפשר היה למנוע את ההקאות, מתן תמיסות דרך הפה היה טיפול מקובל יותר.
אונדנסטרון היא תרופה נגד הקאות במיוחד כאשר ההקאות משניות לטיפול בכימותרפיה או בהקרנות. מבחינה פרמקולוגית התרופה אנטגוניסט לקולטני היסטמין סוג שלש. התרופה משווקת בארץ בשמות zofran, setron, kytril, ו granisetron. התרופה ניתנת דרך הוריד, בחוקן או דרך הפה.
המחקר הנוכחי נערך בארצות הברית במטרה לבדוק את יעילות אונדנסטרון בטיפול בגסטרואנטריטיס. המחקר נערך באופן פרוספקטיבי, באקראי ובסמיות כפולה, בקבוצת ילדים בני ששה חודשים ועד 10 שנים.
כל החולים התקבלו למחקר בתנאים הבאים:
החולים לקו בשלשולים
החולים הקיאו ארבע שעות או פחות לפני תחילת הטיפול
החולים הראו סימנים של ציחיון התיבשות במידה בינונית. כלומר, כאשר הציחיון היה קשה החולים קיבלו נוזלים תוך ורידיים ולא נכללו במחקר
הציחיון נמדד לפי שבעה סימנים, כולל מצב העור, רירית הפה, העדר דמעות, קצב הלב, כמות השתן ומצב העירנות.
לתרופה ולפלצבו היו מראה החיצוני וטעם זהים. מינון התרופה היה 2 מ"ג לילדים עם משקל עד 15 ק"ג, 4 מ"ג לילדים במשקל עד 30 ק"ג, ו 8 מ"ג עבור ילדים מעל 30 ק"ג. ילדים שהקיאו בתוך חמש עשרה הדקות מעת מתן התרופה, קבלו מנה שנייה. בחלוף חמש עשרי דקות מתחילת הטיפול בתרופה, החולים קבלו שתייה של תמיסת אלקטרוליטים, במינון של 30 מ"ל כל חמש דקות. כאשר החולה המשיך להקיא, הרופא המטפל, שלא השתייך לצוות המחקר, החליט לתת נוזלים בווריד.
לאחר שחרור החולה מחדר מיון, צוות המחקר נשאר בקשר טלפוני עם המשפחה לברור מצבו של הילד. במחקר השתתפו 107 ילדים בקבוצה הטיפולית ו 107 ילדים בקבוצת הבקרה. התוצאות הראו, חמש עשרה חולים מבין הקבוצה המטופלת באונדנסטרון המשיכו להקיא לעומת 37 ילדים בקבוצת הבקרה הבדל משמעותי מבחינה סטטיסתית. חמש עשרה ילדים בקבוצה המטופלת הזדקקו לנוזלים תוך-ורידיים לעומת 33 ילדים בקבוצת הבקרה. גם הבדל זה מובהק מבחינה סטטיסטית.
בסיכום, ילדים שטופלו באונדנסטרון הקיאו פחות, שתו יותר ושוחררו הביתה מהר יותר. ובנוסף מספר הילדים שהזדקקו לעירוי נוזלים הצטמצם ביותר מחמישים אחוזים.
החוקרים מציינים שאמנם אין זו הפעם הראשונה שטיפול אנטי אמטי ניתן לילדים הלוקים בגסטרואנטריטיס, אך הטיפול בתרופות דוגמת promethazine היה מלווה השפעות לוואי ולכן לא התקבל כטיפול מומלץ.
הערות העורך:- חשוב להבין כי המחקר נערך בארצות הברית, בגלל המודעות הרבה לעלות הטיפול. השיקול הכספי הוא משמעותי. אונדנסטרון אינה תרופה זולה. מחירו של כדור במשקל 4 מ"ג הוא $35 . מנגד, מחיר טיפול נוזלים תוך ורידים $125 זאת אומרת פי ארבעה יותר. לכן ניסיון טיפולי בתרופה אנטי-אמטית מוצדק בהחלט. אך קשה להאמין שהיוזמה לחסכון בארץ תבוא מהרופאים. היא חייבת לבוא מהמוסד המשלם, אם בכלל.
New England Journal of Medicine מיום 20 באפריל 2006.
Oral ondansetron for gastroenteritis in a Pediatric Emergency department Freedman SE, Adler M, Seshadri R, Powell EC. NEJM 2006354:1698-705.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!