פנימית

האם ניתן למנוע סרטן שד בעזרת פעילות גופנית? (JC 402 – כולל שאלת השתלמות)

ג’ורנאל קלאב, מגזין 402: מחקר המתפרסם ב-JAMA בחן את הקשר בין פעילות גופנית חובבנית בבגרות ושכיחות סרטן השד בקבוצה גדולה ומגוונת של נשים מבוגרות ממחקר ה-Women’s Health Initiative.

נשים העוסקות באופן קבוע בפעילות גופנית נמצאות בסיכון מופחת לסרטן השד. לא ברור האם פעילות גופנית המתבצעת לאחר גיל המעבר מפחיתה את הסיכון לסרטן השד, או שיש צורך בפעילות גופנית לאורך כל החיים על מנת להשיג הגנה זו. כמו כן לא היה ידוע מה מידת המאמץ ותכיפות הפעילות הנדרשים. מחקרים מסוימים הראו למשל שיש צורך בפעילות מאומצת על-מנת להפחית את הסיכון לסרטן השד.

חשוב אפוא היה לקבוע האם פעילות גופנית מתונה בגיל המבוגר עשויה להפחית את הסיכון לסרטן השד, שכן זוהי מידת הפעילות שרוב הנשים מסוגלות להשיג.

מחקר זה בחן את הקשר בין פעילות גופנית חובבנית בבגרות, ושכיחות סרטן השד בקבוצה גדולה ומגוונת מבחינה אתנית של נשים מבוגרות ממחקר ה-Women’s Health Initiative.

מחקר עוקבה פרוספקטיבי זה כלל מעל 74,000 נשים בגילאים 50 עד 79 שגויסו ב-40 מרכזים רפואיים בארצות-הברית. התוצאה העיקרית שנבחנה היתה שכיחות סרטן שד פולשני ו-in situ.

תועדו 1780 אבחנות חדשות של סרטן השד במשך תקופת מעקב ממוצעת של 4.7 שנים. בהשוואה לנשים פחות פעילות, נשים שהשתתפו בפעילות גופנית מאומצת בגיל 35 הראו ירידה של 14% בסיכון לסרטן השד. ממצאים דומים, אם כי פחות משמעותיים, נצפו עבור פעילות מאומצת בגיל 18 ו-50.

ניקוד גבוה של פעילות גופנית עכשווית נמצא קשור במגמה של ירידה בסיכון לסרטן השד. נשים שלקחו חלק בפעילות שוות ערך ל-1.25 עד 2.5 שעות של הליכה מהירה בשבוע השיגו ירידה של 18% בסיכון לסרטן השד, בהשוואה לנשים לא-פעילות. ירידה מעט גדולה יותר נצפתה בנשים שלקחו חלק בפעילות שוות ערך ל-10 שעות או יותר של הליכה מהירה.

השפעת הפעילות הגופנית על הסיכון היתה מודגשת ביותר בקרב נשים בשלישון הנמוך ביותר של משקל גוף (BMI <24.1), אך גם נמצא בשלישון האמצעי (24.1-28.4 BMI).

מתוצאות מחקר זה עולה שחוסר פעילות גופנית עלול להיות גורם סיכון שנשים פוסט-מנפאוזליות יכולות לשנות על מנת להשיג ירידה בסיכון לסרטן השד.

נמצא גם שאין צורך בפעילות גופנית מאומצת, ודי בפעילות גופנית מתונה, בגיל המבוגר, על מנת להשיג ירידה משמעותית בסיכון לסרטן השד.

כמו כן, הפעילות הגופנית תרמה לירידה בסיכון לסרטן השד בקרב נשים הנוטלות טיפול הורמונלי חליפי, ונמצאות לכן בסיכון מוגבר לסרטן השד. עבור נשים הבוחרות להמשיך בטיפול הורמונלי לטיפול בתסמינים של גיל המעבר או למניעת אוסטאופורוזיס, יש אפוא חשיבות רבה למידע זה, כי שינויי פשוט יחסית בסגנון החיים הכולל הגברת מידת הפעילות הגופנית, עשוי להפחית את הסיכון שלהן ללקות בסרטן השד.

הערת הג’ורנאל: משמח לדעת שלפעילות גופנית, גם מתונה יחסית, יש גם השפעה משמעותית חיובית להורדת סיכון זה. את הרווחים הנוספים הקשורים למשקל גוף, כושר גופני המגן טוב יותר על המערכת הקרדיו-וסקולרית, וככל הידוע גם השפעה לטובה על מצב הרוח, החיוניות ואיכות החיים הכוללת, כולנו כבר מכירים. אם הצגת העובדה של הירידה בסיכון לסרטן השד תסייע לנו לשכנע עוד נשים לאמץ פעילות גופנית מתונה כדרך חיים, הרי שהחוקרים, כותבי המאמר, וכולנו נבוא על שכרנו.

Recreational Physical Activity and the Risk of Breast Cancer in Postmenopausal Women , Anne McTiernan, JAMA. 2003;290:1331-1336.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של תפקוד הלב ונוקשות עורקים על הסיכון למחלה צרברווסקולארית (Int J Cardiol)

    ההשפעה של תפקוד הלב ונוקשות עורקים על הסיכון למחלה צרברווסקולארית (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי הפרעה בתפקוד הלב וכלי הדם מלווה בסיכון מוגבר לאטרופיה מוחית אזורית ובשכיחות מחלה צרברווסקולארית לאור נוקשות כלי דם, בפרט באלו עם רמת השכלה נמוכה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אות מוגבר בחומר הלבן מעיד על מחלת כלי דם קטנים דיפוזית המערבת את כלי […]

  • הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    הבטיחות והיעילות של Apixaban במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות, טיפול ב-Apixaban (אליקוויס) אינו-נחות לעומת אנטגוניסטים לוויטמין K במניעת אירועים מוחיים או תרומבואמבוליזם ורידי, לצד שיעור דומה של אירועי דמם מג’ורי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במבוגרים עם מחלת לב מולדת והפרעות קצב לב עלייתיות […]

  • בדיקות סקר המבוססות על MRI מפחיתות תמותה בנשים עם מוטציית BRCA1 (מתוך JAMA Oncol)

    בדיקות סקר המבוססות על MRI מפחיתות תמותה בנשים עם מוטציית BRCA1 (מתוך JAMA Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology עולה כי בדיקות סקר שגרתיות המבוססות על MRI מפחיתות את הסיכון לתמותה עקב סרטן שד בהיקף של 80% בנשים עם שינויים ברצף BRCA1, אך התועלת של מעקב באמצעות בדיקות MRI לא הוכחה בנשים עם שינויים ברצף BRCA2. ההנחיות מטעם ה-National Comprehensive Cancer Network Clinical Practice Guidelines ממליצות כי […]

  • האם ניתן לוותר על דיסקציה של קשריות לימפה בבית השחי במקרים של סרטן שד מוקדם? (N Engl J Med)

    האם ניתן לוותר על דיסקציה של קשריות לימפה בבית השחי במקרים של סרטן שד מוקדם? (N Engl J Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולה כי אי השלמת דיסקציה של קשרית לימפה בבית השחי אינו מעלה את הסיכון להישנות או פוגע בסיכויי ההישרדות הכוללים לאחר חמש שנים בנשים עם סרטן שד מוקדם, ללא מעורבות קשריות לימפה עם גרורות לקשרית זקיף שהשלימו ניתוח וטיפול קרינתי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    גורמי סיכון לממאירות שד שניה בנשים (JAMA Oncology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נשים צעירות יותר ששרדו סרטן שד עם וריאנט פתוגני מולד או אלו עם אבחנה ראשונית של ממאירות מוגבלת לעומת ממאירות שד ראשונית פולשנית סיכון גבוה יותר משמעותית לממאירות שד ראשונית נוספת. בנשים עם אבחנה של סרטן שד עד גיל […]

  • שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    שכיחות גבוהה של הפרעות קצב לב בגובה רב (JAMA Cardiol)

    מתוצאות מחקר SUMMIT שפורסמו בכתב העת JAMA Cardiology עולות עדויות המאשרות את הקשר בין חשיפה לגובה רב ובין הופעת הפרעות קצב לב, כאשר למעלה מאחד מכל שלושה נבדקים בריאים פיתחו ברדיאריתמיה או טכיאריתמיה בזמן טיפוס על הר אוורסט. היפוקסמיה עורקית, הפרעות אלקטרוליטיות ונשימה פריודית מעלים את הסיכון להפרעות קצב לב בגובה רב. במחקר SUMMIT נכללו […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר אלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור אלגוריתם בינה מלאכותית לזיהוי אי-ספיקת לב במהלך בדיקה גופנית שגרתית. המערכת נועדה לזהות במהירות מקטע פליטה נמוך במהלך הבדיקה הגופנית של המטופלים. האלגוריתם מבוסס בינה מלאכותית (Eko Low EF AI) פותח בשיתוף פעולה של מאיו קליניק עם Eko Health ומיועד לשימוש עם פלטפורמת זיהוי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה