המעבדה הרפואית

ד”ר דרור דיקר בהרצאתו בכנס השנתי של האגודה לסוכרת: פיוגליטזון (אקטוס) כטיפול משלים בחולי סוכרת הנמצאים בסיכון קרדיווסקולרי משמעותי

במסגרת הכנס השנתי של האגודה הישראלית לסוכרת שסיקור וידאו/מולטימדיה שלו מופיע באתר האגודה כאן הציג ד”ר דרור דיקר (בתמונה) , יו”ר האיגוד לרפואה פנימית ומנהל מחלקה פנימית ד’ והמרכז הרב תחומי לטיפול בעודף משקל, בי”ח השרון סקירה בה בחן את המקום של פיוגליטזון (actos) בטיפול בחולה הסוכרתי .

הדגשים המרכזיים שעלו בסקירה היו:


  • למרות מיגוון הטיפולים הרחב הקיים כיום למחלת הסוכרת, עדיין רק כמחצית מחולי הסוכרת בלבד משיגים איזון גליקמי עם המוגלובין A1C פחות מ-7% .

  • הקבוצה החדשה -ישנה של ה-TZDs שהיא אגוניסטים של PPARγ  משפיעים על רמות סוכר ושומן ופועלים על רקמת השומן, כבד, לב ועוד.

  • בהשוואה לתרופות פומיות אחרות לסוכרת כולל סולפניל אוריאה, DPP4 ואחרים התוצאות הקליניות של פיוגלטיזון מרשימות מבחינת הפחתת רמות סוכר והמוגלובין A1C  , בעיקר באמצעות הורדת רמות סוכר בצום.

  • מעבר לכך הפיוגלטיזון מצטיין בשכיחות נמוכה של אירועי היפוגליקמיה. מאידך, התרופה קשורה עם עלייה במשקל בדומה להשפעת סולפניל אוריאה.

  • מבחינת מאזן הליפידים, הפיוגליטזון נמצאה כמעלה HDL כולסטרול ומפחיתה טריגלצירידים באופן ניכר. בנוסף הפיוגליטזון מפחית את מס’ חלקיקי ה-LDL כולסטרול תוך שהוא מעלה את גודלם,  דבר שיש לדעת דר’ דיקר חשיבות רבה בניהול החולה הסוכרתי.

  • לגבי השמנה, על אף העלייה במשקל, נראה שלפיוגליטזון יש את היכולת להעביר תאי שומן לבנים (לא בריאים) לתאי שומן של רקמת השומן חומה שהיא “טובה” ומסייעת לבריאות. מכאן , לפי דעתו של דר’ דיקר , יש להבחין בין עלייה במשקל הקשורה לעלייה ברקמת השומן ה”בריאה” על רקע הטיפול בפיוגליטזון (שכאמור תורמת לפרופיל הבריאותי) לבין עלייה במשקל הנגרמת מעלייה ברקמת השומן הלבנה והלא בריאה.

  • ההשפעה הכוללת של הטיפול בפיוגליטזון על גורמי הסיכון הקרדיווסקולרים נבדקה באמצעות בדיקת עובי עורק התרדמה (IMT) בחולי סוכרת, וטרשת עורקים כלילית, ונמצא שלפיוגליטזון אפקט של הפחתת הסיכון לטרשת עורקים כלילית, בהשוואה לטיפול בסולפנל אוריאה . חשוב לציין שההשפעה החיובית של פיולגיטזון הייתה מעבר לאפקט הצפוי על רקע ההשפעה החיובית שלו על רמות ה-LDL כולסטרול.

  • מחקר Proactive שבוחן השפעת פיוגליטזון על הישנות אירועים קרדיווסקולרים , והמחקר אכן מצא (עבור האוכלוסיה שלא כוללת סוכרתיים שעברו קטיעה) שהטיפול בפיוגליטזון היה קשור להפחתת אירועים קרדיווסקולרים באופן מובהק בהשוואה לטיפולים שונים אחרים כנגד סוכרת.

  • ההשוואה בין פיוגליטזון לרוזיגליטזון (אבנדיה) בקשר לסיכון הקרדיווסקולרי מראה תמונה שונה לחלוטין : בעוד שרוזיגליטזון מעלה הסיכון הקרדיווסקולרי בסוכרתיים , הפיוגליטזון מפחית הסיכון, כולל הפחתה בתמותה קרדיווסקולרית.

  • למעשה, מדגיש דר’ דיקר, הפיוגליטזון היא התרופה היחידה מבין כל התרופות הפומיות לסוכרת המראה ירידה בתמותה הקרדיווסקולרית או בתמותה מכל סיבה, כולל ה-DPP4 .

  • תופעות הלוואי של הטיפול בפיוגליטזון כוללים כאמור עלייה במשקל (2.8 ק”ג בממוצע) שהיא אמנם אינה עדות להרעה מטבולית בשל אופיה השונה (ריקמת השומן החומה הדקה), אך יש לקחתה בחשבון ולהיות מודעים לה. העלאת מינון הדרגתית עשוייה לסיע לשלוט בעלייה זו.

  • אגירת נוזלים בעיקר באיברים הפריפריאלים. ההמלצות הן לא לטפל בפיוגליטזון בסוכרתיים שסובלים כבר מאי ספיקת לב בדרגה NYHA של 3-4 , וניטור קפדני של חולי אי ספיקה בדרגה 1-2 של ה-NYHA המקבלים הטיפול. הטיפול המומלץ במקרים של הצטברות נוזלים על רקע טיפול בפיוגליטזון הוא לא בפוסיד אלא בתיאזידים או ספירולקטון או אמילוריד.

  • עלייה בשברים בנשים –  קיימת עלייה בסיכון בנשים בלבד.

  • סרטן השלפוחית בחלק מהמחקרים עם פיוגלטיזון נמצאה עלייה בסיכון. במחקרים הפרוספקטיביים לא נמצאה עלייה בסיכון.

לסיכום לטיפול בפיוגלטיזון השפעה מיטיבה ברורה בהפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי, מול עליה אפשרית בסיכונים ספציפיים שיש לקחת בחשבון .

מה מקומה של התרופה באלגוריתם הטיפולי ?

בעידן שבה האינקרטינים מהווים קו טיפול שני בולט, נראה ששילוב של פיגליטזון ביחד עם DPP4 עשוי להיות מועיל הן בהורדת המוגלובין A1C והן בהורדת רמות סוכר פוסט-פרנדיאליות. גם השוואה בין פיוגליטזון ל-GLP-1 מראה שכאשר משווים יעד משולב של איזון גליקמי, משקל, ליפידים, לחץ דם הפיוגלטיזון אינו נחות מה-GLP-1 .

לסיכום, לדעתו של דר’ דיקר, החולה המתאים לטיפול בפיוגליטזון הוא סוכרתי, עודף משקל, עם סינדרום מטבוליטי, מחלה קרדיווסקולרית אך ללא אי ספיקת לב. לגבי נשים, כאלה שאינן סובלות משברים.

לצפייה בהרצאה המלאה נא להקליק כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    מזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכי סוכרת (Am J Clin Nutrition)

    צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד מלווה בעליה בסיכון הכולל לסיבוכים מיקרווסקולאריים בכלל ולמחלת כליות בפרט בחולים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. החוקרים בחנו את הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים של סוכרת במדגם פרוספקטיבי שכלל 5,685 משתתפים עם סוכרת […]

  • צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    צום לסירוגין מסייע במאמצים לירידה במשקל בחולים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    במבוגרים עם טרום-סוכרת או סוכרת מסוג 2, צום לסירוגין הפחית את משקל הגוף ומדד מסת הגוף והביא לשיפור איזון גליקמי, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צום לסירוגין עשוי לשמש כגישה גמישה יותר להפחתת משקל ושיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית בהשוואה להגבלה קלורית, אך אין נתונים רבים […]

  • חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לפני הלידה לחסר קיצוני במזון מלווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בבגרות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר ארוך הטווח בין חשיפה לפני הלידה לרעב ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות באמצעות נתונים מההולודומר, הרעב מעשה ידי אדם באוקראינה. בשנים 1932-1933 המשטר […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    טיפול ב-Tirzepatide מפחית את הסיכון להתקדמות מטרום-סוכרת לסוכרת מסוג 2 (מתוך הודעת חברת אלי לילי)

    מתן זריקה חד-שבועית של Tirzepatide הפחיתה באופן דרמטי את הסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בחולים עם טרום-סוכרת ועודף-משקל או השמנת-יתר, כך עולה מנתונים חדשים ממחקר SURMOUNT 1, כפי שדווח על-ידי חברת אלי לילי. מחקר SURMOUNT 1 כלל 2,539 מבוגרים עם השמנת-יתר (מדד מסת גוף של 30 ק”ג/מ2 ומעלה) או עודף-משקל עם לפחות סיבוך אחת משנית […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 עשויים להפחית את הסיכון לתמותה בחולים עם סוכרת מסוג 2 ומחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון (PLoS One)

    בהשוואה לתרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווה בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים עם מחלות דלקתיות בתיווך מערכת החיסון וסוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת PLoS One. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מלווים בסיכון מופחת לתמותה מכל-סיבה וסיבוכים קרדיווסקולאריים מג’וריים בחולים […]

  • שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    שונות רבה בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Prev Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Preventive Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שונות רבה יותר בריכוזי המוגלובין מסוכרר מלווה בסיכון מוגבר לתסחיף סיסטמי/אירוע מוחי איסכמי ותמותה מכל-סיבה בחולים עם פרפור פרוזדורים, ללא תלות בנוכחות סוכרת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין שונות בריכוזי המוגלובין מסוכרר ובין הסיכון לסיבוכים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה