בהרצאתו של פרופ’ Jürgen Braun, מהאיגוד הראומטולוגי בגרמניה, שנערכה במרכז הרפואי על-שם סוראסקי בתל-אביב במהלך חודש יולי השנה, הוצגו ההיבטים החדשים הנוגעים לאבחנה ולטיפול במטופלים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי (Axial Spondyloarthritis).
פרופ’ בראון מסביר בהרצאתו כי ספונדילוארתריטיס אקסיאלי, בניגוד לדלקת מפרקים שגרונית, אינה אבחנה שבשלילה. כיום קיימים קריטריונים חדשים לסיווג החולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי ופריפרי, שאינם קריטריונים אבחנתיים, המתמקדים בכאבי גב כרוניים, גיל הופעת התסמינים, נוכחות HLA B27 ובדיקות הדמיה (MRI). פרופ’ בראון מציג אלגוריתם לאבחנה של חולים אלו, המתחיל בכאבי גב תחתון כרוניים, עם השלמת בדיקות גנטיות והדמיה ומוסיף ומתייחס לנושא של ספונדילוארתריטיס אקסיאלי ללא עדות רדיוגרפית ומציין כי מבחינת האבחנה והטיפול, אין חשיבות רבה להבדל בין ספונדילוארתריטיס אקסיאלי ללא עדות רדיוגרפית ובין ספונדילוארתריטיס אקסיאלי.
פרופ’ בראון מציע להפנות חולים להערכת ראומטולוג בנוכחות כאבי גב תחתון כרוניים שהחלו לפני גיל 45 שנים, במידה ומופיעים לפחות שניים מהבאים – הכאבים מופיעים באזור העכוז, משתפרים בתנועה ו/או נוכחות פסוריאזיס או במידה ובדיקת HLA B27 חיובית.
באשר לטיפול בחולים, ההמלצות לטיפול בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי כוללים אפשרויות טיפול לא-תרופתי, טיפול בנוגדי-דלקת שאינם ממשפחת סטרואידים (NSAIDs), משככי כאבים, קורטיקוסטרואידים, תרופות ממשפחת DMARDs (Disease Modifying Anti-Rheumatic Drugs), תרופות ביולוגיות וכמובן אפשרויות ניתוחיות לטיפול בחולים עם תסמינים עמידים.
NSAIDs מהווים את טיפול הבחירה בחולים אלו, כאשר בחולים פעילים ישנה עדיפות לטיפול רציף. טיפול ב- NSAIDs, בין אם ניתן באופן רציף או במינון גבוה, מביא להפחתת יצירת עצם חדשה בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי בנוכחות רמות CRP מוגברות.
ממחקרים עולות עדויות לפיהן טיפול במעכבי TNF, כולל Certolizumab, Etanercept ו- Infliximab, מביא לשיפור סימנים ותסמינים של ספונדילוארתריטיס אקסיאלי בשלב מוקדם ובשלב מתקדם, כמו גם לשיפור בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית וספונדילוארתריטיס פריפרי. בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי ופריפרי יש הוכחות בבדיקות הדמיה בתהודה מגנטית לנסיגה של תהליכי הדלקת בשלד אקסיאלי ובפריפריה בחולים שטופלו במעכבי TNF.
עבודות רבות בחנו את הגורמים הפרוגנוסטיים בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי. מבחינת מגדר, יש עדויות לפיהן בגברים יש שינויים מבניים נרחבים יותר. באשר לבדיקות הדמיה, נוכחות של סינדסמופיט (צמיחת עצם) אחד בשלב הבסיס מנבאת התפתחות סינדסמופיטים נוספים בעתיד; מדדי דלקת מוגברים, עישון פעיל ועבודה ידנית נקשרו כולם עם פרוגנוזה פחות טובה של ספונדילוארתריטיס אקסיאלי. עוד זוהו גורמים העשויים לנבא את התגובה לטיפול במעכבי TNF, כולל רמות CRP ומשך המחלה.
מהערכת הטיפול במעכבי TNF עולה כי תרופות אלו מפחיתות את ההתקדמות הרדיוגרפית בחולים עם דלקת מפרקים פסוריאטית, אך בהיקף קטן יותר בחולים עם ספונדילוארתריטיס אקסיאלי. דרושים נתונים נוספים באשר לתוצאות הטיפול ב-Secukinumab ו-Ustekinumab בחולים אלו.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!