המעבדה הרפואית

עדויות חדשות תומכות בתועלת ארוכת-טווח של השתלת איי לבלב בחולים עם סוכרת מסוג 1

Diabetes Care

השתלת איי לבלב הדגימה תועלת משמעותית בהפחתת התמותה וסיבוכים אחרים בחולים עם סוכרת מסוג 1 לאורך חציון מעקב של למעלה מעשר שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. מהערכת פרופיל הבטיחות ארוך הטווח של הפרוצדורה עלה כי אין סיכון מוגבר לממאירות למרות טיפול לדיכוי חיסוני.

מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי, רב-מרכזי, נועד לבחון את ההשפעה ארוכת הטווח של השתלת איי לבלב על הופעת סיבוכי סוכרת (תמותה, התחלת דיאליזה, קטיעה ואירועים קרדיווסקולאריים מג’וריים) בחולים עם סוכרת מסוג 1. מדגם המחקר כלל 51 חולים שעברו השתלת יי לבלב בלבד (גיל ממוצע של 50.1 שנים; 50.8% גברים) ו-45 חולים שעברו השתלת איי לבלב לאחר השתלת כליה (גיל ממוצע של 45.2 שנין, 62.2% גברים).

ניתוח מותאם שימש להתאמה בין חולים שעברו השתלת איי לבלב ובין קבוצת ביקורת של חולים עם סוכרת מסוג 1 שקיבלו טיפול באינסולין למשך לפחות חמש שנים; זרוע השתלת איי לבלב הותאמה ל-610 ביקורות שלא עברו השתלת איי לבלב וזרוע השתלת איי לבלב והשתלת כליה הותאמה ל-45 ביקורות שעברו השתלת כליה בלבד.

חציון משך המעקב במסגרת המחקר עמד על למעלה מעשר שנים.

התוצא העיקרי היה משלב של תמותה, דיאליזה, קטיעה, אירוע מוחי לא-פטאלי, אוטם לבבי לא-פטאלי והתקף איסכמי חולף; התוצא המשני היה היארעות ממאירות.

בקבוצת החולים לאחר השתלת איי לבלב תועד סיכון נמוך יותר משמעותית לתוצא העיקרי המשולב לעומת קבוצת הביקורת (יחס סיכון של 0.39, p=0.002), הבדל שנבע בעיקר מירידה בתמותה (יחס סיכון של 0.22, P<0.001). יתרה מזאת, באלו לאחר השתלת איי לבלב תועד סיכון נמוך יותר משמעותית לתוצא העיקרי המשולב לעומת קבוצת הביקורת (יחס סיכון של 0.52, P=0.014), בעיקר משנית לירידה בסיכון לדיאליזה (יחס סיכון של 0.19, p<0.001).

לא תועדו הבדלים משמעותיים בסיכון לממאירות בין חולים לאחר השתלת איי לבלב או עם השתלת כליה וקבוצות הביקורת התואמות להם.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר תורמים לבסיס העדויות התומך בהשפעה החיובית של השתלת איי לבלב על התוצאות ארוכות הטווח בחולים עם סוכרת מסוג 1.

Diabetes Care, Apr  17, 2025

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך