שיווק ומנהל רפואי

הרזיה ללא דיאטה Non- Diet Approach לקידום בריאות ושיקום תזונתי/מאת ד”ר דלית ויסמן (*)


(*) דיאטנית קלינית, טיפול בהתנהגויות אכילה, עורכת מדור תזונה באי-מד


גישה ההרזיה ללא דיאטה לקידום בריאות וניהול משקל הגוף היא גישה המקדמת מודעות וקשיבות לאכילה תוך שימת דגש למרכיבים הקוגניטיביים, הרגשיים והתגובתיים הקשורים להתנהגויות האכילה. ההנחה עליה מבוססת הגישה מכבדת את האיתותים והסימנים הפנימיים של רעב ושובע בגוף. מודעות, ערנות וקשיבות, כאשר גופינו רעב, מסופק, מלא יתר על המידה, כמו גם מגיב בהתאמה, יאפשרו לגופנו “לנדוד” למשקל הטבעי ויקדמו יציבות משקלית. התוצאות של גישה זו לאכילה קשובה כוללת:

  • אי-הרגשה של קיפוח.

  • עליה ו/או יציבות ברמת האנרגיה.

  • השגת משקל טבעי.

  • חופש מחוקי מזון.

  • שיפור בדימוי העצמי.

  • תחושת נוחות עם הגוף.

  • יתרונות אלו יש ביכולתנו לחוות על ידי תרגול ואימון של אכילה קשובה לאורך היום.

    לאור העובדה כי 95% מהדיאטות נכשלות בטווח הארוך, ניכר כי גישת הדיאטה איננה יעילה. אין הדבר מעיד כי האדם שבדיאטה טועה או שאין לו כוח רצון. חוסר היעילות של גישת הדיאטה נובע מכך שספירת קלוריות או נקודות, מניעה של מזונות ספציפיים ו/או קבוצות מזון בתפריט וקביעת גבולות לגבי מתי כן ומתי לא לאכול הם אסטרטגיות חיצוניות, אשר מנסות לשלוט במשקל הגוף, בגודלו ובצורתו. גישת הדיאטה מעודדת התייחסות סבילה לגופנו ומקדמת את המחשבה כי מישהו או משהו חיצוני יודע ומכיר טוב יותר את גופנו ומה טוב עבורנו.  אולם גופינו הוא מכונה רבת-עוצמה ומשוכללת, אשר מצויד ביכולות לקבוע מתי הוא זקוק לאנרגיה (קלוריות), מתי הוא קבל מספיק “דלק” מזין ומתי הוא צריך לזוז ולהיות פעיל. למעשה אנו נולדים עם יכולות מולדות הקשורים באכילה ופעילות הגוף. תינוקות ופעוטות יודעים מתי הם זקוקים לנענוע והתפתלות, מתי הם רעבים או שבעים ומגיבים בהתאם. למשל ילד יבכה כאשר הוא רעב על מנת לידע את המטפל בו למה הוא זקוק. ילד ישחק עם אוכל או ירחיק אותו כאשר הוא שבע ואכל מספיק.  במהלך החיים השפעות חיצוניות רבות מתקיימות ו-“אומרות” לנו מתי, כמה ומה לאכול. חלקן של השפעות חיצוניות אלו הן אמירות המתייחסות לזמן המדויק במהלך היום שראוי לאכול בו, לשיפוט המתייחס לכך שאכלנו יותר מדי או פחות מדי, לסביבה עתירת מגוון מזון, מצבי מתח ושעמום.

    למרבה הצער, פעמים רבות אנו נשענים על השפעות וגירויים חיצוניים אלה ולא על אותות וסימנים מולדים שלנו. לעיתים אנו גדלים בסביבה שמעודדת לא לסמוך על אותן אותות מולדים ומקדמת את המחשבה כי שליטה בגודל ובצורת גופינו יתקיים על ידי כוח-רצון ומניעה של צריכת מזון.

    כאשר הסביבה שלנו משופעת במידע חיצוני מספרי דיאטה, תקשורת, מגזינים, חברים ומשפחה, קל להשתכנע שאנו זקוקים לדיאטה על מנת להיות בריאים ו/או לטפל במשקל הגוף שלנו.

    קיימות מספר דרכים לחישוב והערכת כמות האנרגיה לה זקוק גופנו, אבל למעשה לא קיימת הוכחה מלאה. חישובים אלו מייצגים הערכה גסה ואינם לוקחים בחשבון שינויים בחילוף החומרים, תבניות שינה, תנודות הורמונאליות, לחץ ומתח ורמת פעילות. זה לא הגיוני לחשוב שגופנו זקוק לכמות אנרגיה קבועה בכל יום. בכל יום אנו פועלים, מרגישים לחץ או שלא וישנים מספר שעות שונה, אז הגיוני שרמת האנרגיה שלה אנו זקוקים משתנה מיום ליום. אין לנו דרך לנבא את רמת האנרגיה לה אנו זקוקים בכל יום, אבל אם נלמד לבטוח בגופינו ולהגיב בהתאם לאותות רעב או שובע, אנו נאכל מזון בזמן ובכמות המותאמים לצרכינו.

    שילוב של גישה זו באכילה אין משמעותה “אכול ללא גבולות” כאשר מדובר בצריכת מזון. רחוק מכך. על ידי תשומת לב לצרכים של גופינו, אנו לומדים איזה מזון לאכול ומתי לצרוך אותו. גישה זו אינה מתעלמת מאיכות המזון. ככל שנהיה ערים ורגישים יותר לאותות והסימנים הפנימיים שלנו, אנו נשפר את יכולתנו בבחירת מזון המותאם לצרכינו. לדוגמא: אנו עלולים לגלות שכאשר אנו צורכים ארוחות או חטיפים עשירים בפחמימות ודלים בחלבונים ושומן רמת האנרגיה שלנו יורדת ואנו נהיים עייפים לעיתים קרובות יותר. כאשר אנו מתרגלים אכילה קשובה, אנו נשים לב ונשקול שינוי בצריכת סוג המזון. אולי ננסה לאזן את כמות הפחמימות החלבונים והשומן בארוחות שלנו ונמצא כי השינוי משפיע ואנו נעשים אנרגטיים ונמרצים יותר ובעלי יכולת ריכוז טובה יותר. בנוסף, אולי נגלה כי כאשר אנו אוכלים הרבה מזונות עתירי שומן בפעם אחת הקיבה שלנו מאותתת על חוסר נוחות ואנו חשים צרבת. על ידי שינוי הרכב הארוחה והקטנה בצריכת השומן בה יש סיכוי כי חוסר הנוחות יפחת או יעלם.

    יותר ויותר מחקרים ועדויות אמפיריות מהשנים האחרונות תומכות בשינוי הגישה והטיפולים באנשים שמתמודדים  עם עודף משקל. מענין במיוחד המחקר שהתעורר מחדש ועמו הממצאים המענינים התומכים בתופעת ההתמכרות למזון. ניתן לאמר כי קיימת עדות מדעית רחבה התומכת בנתיבי מוח דומים מערכות הדופמין והאופיאטים בין צריכת יתר של מזון ושימוש יתר בסמים (אלכוהול, עשון סיגריות וכדומה).

    מקורות:

  • VOJT˘ECH HAINER , Treatment Modalities of Obesity , DIABETES CARE, VOLUME 31, SUPPLEMENT 2, FEBRUARY 2008

  • Martin Grosshans, Implications from addiction research towards the understanding and treatment of obesity, Addiction Biology, 16, 189198

  • Joyce A. Corsica, Food addiction: true or false? Current Opinion in Gastroenterology 2010, 26:165169
  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

      מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

      במאמר שפורסם בכתב העת eGastroenterology מדווחים חוקרים מצ’ילה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Pentoxifylline, תכשיר הפועל כמעכב TNF-Alpha, לא הביא לשיפור תוצאות ההישרדות בחולים עם דלקת כבד חמורה משנית לצריכת אלכוהול בשילוב עם נזק כלייתי חד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת כבד חמורה על-רקע צריכת אלכוהול הינה מצב מסכן חיים, כאשר מתן […]

    • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

      תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

      מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

    • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

      צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

      צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

    • היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

      היפרגליקמיה ממושכת מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב בצעירים

      היפרגליקמיה ממושכת ותנגודת מוגברת לאינסולין עלולים להביא לעליה בסיכון לפגיעה במבנה ותפקוד הלב בצעירים עם מדד מסת גוף תקין, כאשר בנשים ההשפעה חמורה יותר מגברים, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes Care. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין הם מציבים מקדימים הופעת סוכרת מסוג 2 בצעירים ומלווים בשינויים במבנה הלב וכלי הדם, […]

    • דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

      דלקת על-רקע תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב

      דלקת משנית להרגלי תזונה מלווה בסיכון מוגבר להצטברות שומן בלבלב בחולים עם אבנים בצינור המרה המשותף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לבלב שומני עשוי להוות ביטוי מוקדם של תסמונת מטבולית ומלווה בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 וממאירות לבלב. כעת הם השלימו מחקר מקרה-ביקורת בין יולי 2022 […]

    • השמנה מלווה בסיכויים נמוכים יותר להשגת הפוגה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית מוקדמת

      השמנה מלווה בסיכויים נמוכים יותר להשגת הפוגה בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית מוקדמת

      בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) והשמנת-יתר תועד סיכון מוגבר לכישלון מאמצים להשגת הפוגה במחלת המפרקים לאחר שישה חודשים מהתחלת טיפול במתוטרקסט, ללא תלות בנוכחות מחלות רקע אחרות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת RMD Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממחקר מקרה-ביקורת מבוסס-אוכלוסייה על-בסיס מאגר Swedish Rheumatology Quality Register להערכת הקשר בין […]

    • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

      האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

      בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

    • משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

      משקאות ממותקי־סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

      מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי־סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל־100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

    • שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

      שכיחות גבוהה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה בחולים עם מחלת מעי דלקתית

      כ-18% מהחולים עם מחלת מעי דלקתית, כולל 16.3% מאלו עם מחלה לא-פעילה, ענו על הקריטריונים לאבחנה של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder), כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases. בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית לא-פעילה, חרדה על-רקע תסמינים גסטרואינטסטינאליים הייתה הגורם המנבא היחיד של הפרעת אכילה נמנעת/מגבילה. בחולים עם מחלת […]

    התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

    אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך