טכנולוגיות רפואיות

ד”ר חוליו ויינשטיין בהרצאתו בכנס השנתי של האגודה לסוכרת: מדד התנודתיות ברמות הסוכר עשוי להיות משמעותי בטווח הארוך

במסגרת הרצאתו בכנס השנתי של האגודה לסוכרת שהתקיימה ב-10/9/12 שכותרתה הייתה “סוכרת בחזית הטכנולוגיה” , סקר ד”ר ויינשטיין את האמצעים העדכניים במירוץ לשליטה במחלת סוכרת סוג 2 .

יחד עם זאת, הדגיש ויינשטיין בתחילת ההרצאה את העובדה ששיעורי השגת יעדי המוגלובין A1C בעולם הרחב עדיין אינם מספקים. בעיקר כאשר לוקחים בחשבון שירידה של 1% ב-A1C מפחיתה בעשרות אחוזים את הסיכון לסיבוכים המקרווסקולרים והמיקרווסקולרים.

בישראל, כ-50% מגיעים ליעד של A1C מתחת ל-7%.

ההנחיות העדכניות מצביעות על מטפורמין כתרופה ראשונה ותוספת תרופתית במידה ויעד ה-A1C לא הושג. ויינשטיין סקר את האפשרויות השונות, כולל התרופות החדשות מקבוצת האינקרטינים.

בהרצאה בחר ויינשטיין להתמקד בקבוצת ה-DPP4 , והסביר בקצרה את מנגנון הפעולה הגורם לדיכוי הגלוקגון ולאיזון הסוכרת.

ויינשטיין התמקד בתרופת הוילדגליפטין (vildagliptin – שם מסחרי גאלבוס) תוך שהוא מדגיש את הסלקטיביות הגבוהה שלה ל-DPP4 , דבר שגורם לכך שהחסימה נשמרת לאורך יותר זמן מעיכוב רגיל של ה-DPP4 ומייצרת גם substrate .

ויינשטיין ציין כי במחקרים הקלינים הוילדגליפטין הוכיחה יעילות בהורדת A1C בסד”ג של כ-1% , ונמצאה דומה באפקט הורדת הסוכר שלה לסולפניל אוריאה.  ההבדל מול סולפניל אוריאה הוא בהעדר של היפוגליקמיה מה שמאפשר לתת תרופה בטוחה, ולהסתפק בבדיקות A1C בתדירות נמוכה יותר.  גם מבחינת עלייה משקל אין לתרופות אלה השפעה.

ויינשטיין הדגיש גם כי ניתן לתת את הוילדגליפטין גם בחולים עם הפרעות בתפקודי כליה תוך שהוא מציג מחקר שהראה ירידה מובהקת ב-A1C ללא החמרה בתפקוד הכלייתי ומבלי לגרום להיפוגליקמיה ממושכת.

מכאן עבר ויינשטיין לתאר מושג חדש יחסית, ה-MAGE , שהוא מדד לתנודות ברמות סוכר במהלך היום, ואשר נבחן ע”י חוקרים איטלקיים שמצאו כי וילדגליפטין בהשוואה לסיטגליפטין (ג’נוביה) גורם לירידה במדד התנודתיות. לדעת ויינשטיין התנודות ברמות הסוכר כרוכות ככל הנראה בעלייה בסיכון לסיבוכים, בעיקר על רקע העקה החמצונית.

במחקר זה נמצא גם שרמת ה-GLP-1 בדם הייתה מעט גבוהה יותר בקרב מטופלי וילדגליפטין בהשוואה לסיטגליפטין , ובמקביל רמת הגלוקגון אצלם הייתה נמוכה יותר , ואלה כמובן אפקטים רצויים בטיפול.

ויינשטיין ציין שיש חשיבות במהלך הטיפול בסוכרת גם בתנודתיות הסוכרת, מעבר לרמות הסוכר בצום, גם לאחר הארוחה,  וה-A1C . לצורך כך תאר ויינשטיין מחקר חדש שפורסם לאחרונה (של ריזו) שבחן אם טיפול בוילדגליפטין, לעומת סיטגליפטין, אשר כידוע מעלה יותר את רמת ה-GLP-1 ומפחית יותר את רמת הגלוקגון , ומפחית את מדד ה-MAGE , התנודתיות, גורם להבדלים ברמות של סמנים אינפלמטוריים. 

נמצא אכן שיש ירידה גדולה יותר במדדים האינפלמטוריים. אמנם לא ניתן עדיין לאמר שהטיפול מפחית סיכונים לסיבוכים ארוכי טווח אך ייתכן בהחלט שיש כאן רמז לכך, ושבעתיד ניתן יהיה לבחון זאת במחקרים ארוכי טווח.

בהמשך תאר ויינשטיין את אפשרות הטיפול המשלבת את וילדגליפטין עם מטפורמין (יוקריאס) במס’ מינונים המאפשרים התאמה אישית מירבית למטופל.

ויינשטיין הדגיש כי הירידה ב-A1C בטיפול המשולב עשוייה להגיע לקרוב ל-4% בחולים עם A1C גבוה (של כ-12%) המסרבים או לא יכולים לקבל אינסולין. 

ויינשטיין סיים את הרצאתו בכך שהדגיש את ההתקדמות הרבה שיש בטיפול בשנים האחרונות המאפשרת לחולי סוכרת להגיע לתוחלת חיים גבוהה. 

להרצאה המלאה באתר האגודה לסוכרת 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול פומי כנגד בצקת מקולארית על-רקע סוכרת (מתוך הודעת חברת Rezolute)

    תוצאות מבטיחות לטיפול פומי כנגד בצקת מקולארית על-רקע סוכרת (מתוך הודעת חברת Rezolute)

    מתוצאות מחקר בשלב 2 להערכת RZ402, טיפול פומי אפשרי לבצקת מקולארית על-רקע סוכרת, עולה כי הטיפול הניסיוני ענה על התוצאים העיקריים של בטיחות והפחתת עובי בתת-שדה מרכזי, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם Rezolute. המחקר הרב-מרכזי, אקראי, מבוקר-פלסבו, כלל 94 חולים עם בצקת מקולארית על-רקע סוכרת עם רטינופתיה סוכרתית לא-פרוליפרטיבית בדרגה קלה-עד-בינונית שקיבלו עד שלוש זריקות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • הערכת הסיכון לסוכרת במהלך ולאחר הריון בנשים עם פרולקטינומה (J Clin Endocrinol Metab)

    הערכת הסיכון לסוכרת במהלך ולאחר הריון בנשים עם פרולקטינומה (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי רמות פרולקטין נמוכות לפני היריון עלולות להשפיע לרעה על ריכוז סוכר בדם בצום במהלך היריון וכי משך ומינון הטיפול ב-Cabergoline עלולים להשפיע על הסבילות לסוכר בטווח הארוך. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פרולקטין הוא הורמון בעל השפעה משמעותית של משק סוכר […]

  • יתרונות התרופה Semaglutide לכליות, גם לאנשים ללא סוכרת (ERA)

    יתרונות התרופה Semaglutide לכליות, גם לאנשים ללא סוכרת (ERA)

    שיפורים בתוצאות תפקוד הכליות שנצפו עם אגוניסטים לרצפטור של גלוקגון דמוי פפטיד-1 (GLP-1) בחולים עם סוכרת מסוג 2 יכולים להתאים גם לחולים הסובלים מעודף משקל או השמנת יתר, אך עדיין לא סובלים מסוכרת מסוג 2. המחקר הוצג השבוע בקונגרס ה-61 של איגוד הכליות האירופי (ERA) 2024 ופורסם במקביל ב-Nature Medicine. הממצאים עלו מניתוח משני של […]

  • המאבק באובדן שריר בטיפול ב-GLP-1 RA - פתרונות פרמקולוגיים חדשים?

    המאבק באובדן שריר בטיפול ב-GLP-1 RA - פתרונות פרמקולוגיים חדשים?

    הופעתם של אגוניסטים לקולטן GLP-1 (GLP-1 RAs) כגון Semaglutide ו- Tirzepatide חוללה מהפכה בניהול מחלת ההשמנה והציעה יתרונות משמעותיים לירידה במשקל. עם זאת, הירידה במשקל המושגת עם טיפול בתרופות אלה כוללת לעתים קרובות אובדן משמעותי של מסת גוף שאינה מסת השומן (Lean body mass), אשר יכול לגרום לנזק, במיוחד במבוגרים עם השמנת יתר ודלדול שרירים […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה