פחות סוכרת עם תרופות כנגד יל”ד בשעות הערב (Diabetologia)

פורסם לראשונה באתר UNIVADIS


הקדמה:

נטילת תרופות כנגד יתר לחץ דם לפני השינה ולא בשעות הבוקר, מפחיתה באופן משמעותי את הסיכון להופעת סוכרת סוג 2 ומשפרת את פרופיל לחצי בדם בשעות השינה.

מחקר חדש מספרד, מאתגר את תפיסתנו המסורתית לגבי אופן נטילת התרופות כנגד יתר לחץ דם ומוכיח שנטילתם לפני השינה מפחית בצורה משמעותית את הסיכון בלפתח סוכרת סוג 2 עם תוצאה חיובית נלוות של לחצי דם מופחתים בשעות הלילה והבוקר המוקדמות.

תקציר:

קבוצת חוקרים מספרד החליטה לבחון את השפעת עיתוי נטילת התרופות כנגד יתר לחץ דם (לפני השינה אל מול שעות הנטילה המסורתיות בבוקר היום) והסיכון היחסי להתפחות סוכרת סוג 2.

במחקר פרוספקטיבי נכללו מעל 2000 מטופלים הסובלים מיתר לחץ דם וללא אבחנה של סוכרת כלל.

המטופלים חולקו רנדומלית לשתי קבוצות עם מאפיינים כללים דומים, קבוצה אחת נתבקשה ליטול את כל התרופות כנגד יל”ד לפני השינה והקבוצה השנייה נטלה אותן כמקובל בשעות הבוקר.

קבוצה המחקר עקבה אחרי המטופלים למשך 5.9 שנים במהלכן נמדדו ערכי ל”ד אמבולטורית והמטופלים נסקרו להופעת אבחנה חדשה של סוכרת סוג 2.

תוצאות המחקר הראו שמטופלים שהיו בקבוצה “תרופות בשעת השינה” היו בסיכון מופחת (57% פחות) להתפתחות סוכרת סוג 2 לעומת המטופלים שנטלו את תרופותיהם בבוקר, וזאת לאחר התאמת כל מאפייני גורמי הסיכון כגון היקף מותניים, גלוקוז בצום, ל”ד סיסטולי ממוצע בשינה ונוכחות אי ספיקת כליות כרונית.

בנוסף, פרופיל לחצי הדם בזמן השינה במדידות אמבולטריות היה מיטבי יותר באופן משמעותי בקבוצת המטופלים שנטלו את תרופותיהם לפני השינה לעומת המטופלים שנטלו בשעות הבוקר עם ממוצע לחצי דם נמוך יותר בשעות הלילה וירידת ל”ד יותר משמעותית בזמן השינה ושכיחות פחות גבוהה של “non-dipping” בשינה.

יש לציין כי היתרונות המצויינים בהפחתת הסיכון לסוכרת סוג 2 כאשר הטיפול נלקח בשעות הלילה לעומת טיפול בבוקר הודגמו באופן משמעותי לכל התרופות המקובלות כגון חסמי רצפטור אנגיוטנסיןARB,  

(HR 0.39 [0.22, 0.69]; p < 0.001)

חסמי ACE 

   (0.31 [0.12, 0.79], p = 0.015)

וחסמי בטא

(0.35 [0.14, 0.85], p = 0.021)

לסיכום, המחקר מראה יתרונות משמעותיים בהפחתת הסיכון להופעת סוכרת סוג 2 עם נטילת התרופות לפני השינה.

יתכן ששינוי פשוט בעיתוי נטילת התרופות יכול להועיל רבות לקבוצת מטופלים רחבה.

Hermida RC et al. Diabetologia. 2015 Sep 23. [Epub ahead of print]

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

    אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך