בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס.
להערכת הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין אבחנה של לופוס, החוקרים בחנו נתונים משני מחקרים פרוספקטיביים של נשים שלקחו חלק במחקר Nurses’ Health Study (98,614 נשים) ו-Nurses’ Health Study II (105,561 נשים) אשר כללו נתונים בין 1984 עד 2017.
כל 2-4 שנים דיווחו המשתתפות על צריכת מזון בשנה הקודמת באמצעות שאלוני תזונה. מזון אולטרה-מעובד כלל מאכלים מוכנים מראש, קינוחים ומתוקים ארוזים, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים וחטיפים ארוזים. החוקרים סיווגו את המשתתפות לשלישונים על-בסיס הצריכה המצטברת הממוצעת של מזון אולטרה-מעובד והשלימו ניתוח סטטיסטי להערכת הסיכון להיארעות לופוס.
במהלך תקופת המחקר אובחנו 212 נשים עם לופוס.
מהנתונים עולה כי בנשים בשלישון העליון של צריכת מזון אולטרה-מעובד תועד סיכוי גבוה ב-56% להתפתחות לופוס (יחס סיכון של 1.56, רווח בר-סמך 95% של 1.04-2.32), לאחר תקנון רב-משתני. זוהה קשר בולט עוד יותר עם נוגדנים כנגד dsDNA, אשר היו נפוצים יותר מכפליים (יחס סיכון של 2.05, רווח בר-סמך 95% של 1.15-3.65) באלו בשלישון העליון.
מבין מוצרי מזון אולטרה-מעובד, המוצרים שנקשרו באופן הבולט ביותר עם הסיכון ללופוס היו משקאות ממותקי-סוכר ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים (יחס סיכון של 1.45, רווח בר-סמך 95% של 1.01-2.09).
החוקרים כותבים כי מחקר קודם הדגים תוצאות דומות בהערכת הסיכון לדלקת מפרקים שגרונית ולכן הנתונים מרמזים להשפעה ביולוגית אפשרית של מזון אולטרה-מעובד על הסיכון למחלות אלו. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת צריכת מזון אולטרה-מעובד והסיכון להתפתחות אוטואימוניות ולנקוט צעדים להפחתת צריכת מאכלים אלו ברמת האוכלוסייה.
Arthritis Care Res, Sep 2024
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!