מניתוח נתונים לאורך עשר שנים אודות שימוש בתכשירים פרוביוטיים עם זנים מרובים בפגים עולה כי שיעורי בקטרמיה של אורגניזמים פרוביוטיים תועדו ב-0.6% מהמקרים בלבד, ללא מקרי תמותה המיוחסים ישירות לזיהומים אלו, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Pediatrics.
המחקר הרטרוספקטיבי נערך במונטריאול, קנדה ובמסגרתו ניתנה פורמולה פרוביוטית שכללה זנים רבים ליילודים שנולדו לפני 33 שבועות היריון או במשקל לידה נמוך מ-1500 גרם, החל מ-0.5 גרם ביום עם הזנה אנטרלית ראשונה עד גיל מתוקן של 34 שבועות.
החוקרים בחנו את התוצאות ב-2,109 יילודים שקיבלו פרוביוטיקה שהכילה חמישה זני חיידקים: Bifidobacterium longum subspecies longum, B longum subspecies infantis, B breve, B bifidum, Lactobacillus rhamnosus.
נתונים ממאגר נתונים מיקרוביולוגיים בין השנים 2001 עד 2022 שימשו לזיהוי חולים עם תרביות דם חיוביות לזני חיידקים הקיימים בתכשירים הפרוביוטיים.
תכשירים פרוביוטיים עם זנים מרובים שימשו במשך למעלה מעשר שנים, כאשר בקטרמיה תועדה ב-12 מקרים (0.6%); תשעה היו משנית לזני Bifidobacterium ושלושה משנית ל-Lactobacillus rhamnosus. לא תועדו מקרים דומים טרם השימוש בתכשירים פרוביוטיים אלו.
בקרב התינוקות עם בקטרמיה, בשמונה תועדו במקביל לבקטרמיה סיבוכים במערכת העיכול וחמישה נדרשו להתערבות בטנית דחופה. זיהומים נלווים תועדו בחמישה מקרים, כולל בקטרמיה עם פתוגנים אחרים, חשד לזיהומים בדרכי השתן וזיהום פטרייתי בדם. שניים מבין שמונה תינוקות במצב קריטי הלכו לעולמם לאחר הפסקת טיפול נמרץ, אך מקרי התמותה שלהם לא יוחסו לבקטרמיה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי במדגם הנוכחי, בקטרמיה עם אורגניזמים הכלולים בתכשירים הפרוביוטיים לא הייתה נפוצה ולא תועדו מקרי תמותה המיוחסים ישירות לבקטרמיה בפגים שנחשפו לפורמולות אלו. לנוכח מגוון התכשירים הפרוביוטיים בשימוש, הם קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת הבטיחות של התכשירים השונים הזמינים לשימוש.
The Journal of Pediatrics, Feb 19, 2025
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!