נוירואימונולוגיה

מהו המועד האופטימאלי למתן קורטיקוסטרואידים לפני לידת פג?

JAMA
מתן סטרואידים לפני לידת פג מאיימת משפר את סיכויי ההישרדות ומוריד תחלואה אפילו במתן של שעתיים טרם הלידה

במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים מקנדה על תוצאות מחקר חדש, במקרים של פגים שנולדו לאחר 23 שבועות ועד 31 שבועות ו־6 ימי הריון, מתן קורטיקוסטרואידים לפני הלידה מוביל לתוצאות הטובות ביותר בצאצאים כאשר ניתן בין 12 שעות ועד 14 ימים לפני הלידה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מתן קורטיקוסטרואידים לפני הלידה מהווה התערבות יעילה בהפחתת הסיכון לתחלואה ותמותת יילודים על רקע פגות כאשר אלו ניתנים 1-7 ימים לפני הלידה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות המועד האופטימאלי למתן הטיפול.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין מועד מתן קורטיקוסטרואידים לפני הלידה כמשתנה רציף ובין התוצאות בפגים.

מחקר העוקבה הארצי נערך מ־2018 ועד 2021 ביחידת טיפול נמרץ ביילודים ברשת Canadian Neonatal Network. המדגם כלל תינוקות שנולדו לאחר 23 שבועות ו־0 ימים ועד 31 שבועות ו־6 ימי הריון.

התוצא העיקרי היה תמותת יילוד. התוצא המשני היה משלב של תמותה או נזק נוירולוגי חמור. ניתוח סטטיסטי שימש להערכת הקשר בין מרווח הזמן בין מתן קורטיקוסטרואידים ועד הלידה ובין התוצאים.

מדגם המחקר כלל 7,950 יילודים מ־7,124 הריונות (גיל אם ממוצע של 31.1 שנים).

בהשוואה לאלו שטופלו בקורטיקוסטרואידים לפני הלידה, אלו שלא קיבלו את הטיפול היו צעירות יותר ועם שיעורים נמוכים יותר של הריונות תאומים, יתר לחץ דם וסוכרת הריונית.

השיעור הכולל של תמותת יילודים עמדו על 8% (670 מבין 7,950 יילודים) ושיעורי התוצא המשולב עמדו על 14% (1,132 מבין 7,950 יילודים).

מניתוח הנתונים עולה כי חשיפה לקורטיקוסטרואידים לפני הלידה לוותה בירידה בשיעורי תמותת יילודים כבר שעתיים לאחר מתן הטיפול (יחס סיכון מתוקן של 0.83, רווח בר-סמך 95% של 0.70-1.00). הפחתת הסיכון לתמותה הגיעה לשיאה 12 שעות לאחר החשיפה (יחס סיכון מתוקן של 0.56, רווח בר־סמך 95% של 0.40-0.78), נתרה יציבה במהלך השבועיים הראשונים לאחר החשיפה והחלה לרדת בהדרגה לאחר מכן. הקשר בין הטיפול ובין הירידה בתמותה לא נצפה עוד כעבור ארבעה שבועות ממתן הטיפול וההשפעה הייתה כמעט אפסית חמישה שבועות לאחר מתן הטיפול. דפוס זה לא הושפע מגיל ההיריון בלידה או ממספר העוברים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי מתן קורטיקוסטרואידים לפני לידת פגים מלווה בירידה בשיעורי תמותת יילודים כבר שעתיים לאחר מתן המנה הראשונה. מרווח הזמן בין מתן הטיפול ועד ללידה אשר הוביל לירידה הגדולה ביותר בתמותה היה בין 12 שעות ועד 14 ימים לפני הלידה, טווח רחב יותר מהמקובל כיום (יום עד שבעה ימים לפני הלידה). לממצאים אלו חשיבות רבה בטיפול בהריונות בסיכון ללידה מוקדמת ומועד מתן מנות חוזרות של קורטיקוסטרואידים לפני הלידה.

למאמר

JAMA Netw Open
Published Online: May 19, 2025
2025;8;(5):e2511315. doi:10.1001/jamanetworkopen.2025.11315

הערות העורך, ד”ר ברנרד ברזילי, מנהל אגף ילודים ופגים, מרכז רפואי מעייני הישועה.
במחקר זה שנערך על אוכלוסיית פגים גדולה שנולדו לפני שבוע 32 להריון נמצאו 3 ממצאים חשובים. הראשון, מתן סטרואידים לפני לידת פג מאיימת הוריד את שכיחות התמותה והתחלואה אם המנה הראשונה ניתנה לפחות שעתיים לפני הלידה, כאשר ההשפעה נותרה משמעותית סטטיסטית עד ל-4 שבועות לאחר המתן. שנית, ההשפעה המקסימלית (ירידה של כ-50%) על הירידה בתמותה ובתחלואה הניאונטלית נצפתה בין 12 שעות ל-14 ימים לאחר מתן המנה הראשונה של הסטרואידים לפני הלידה. לבסוף, ההשפעה המיטיבה הזו של הסטרואידים נצפתה בכל שבועות ההיריון (הן לפני והן אחרי שבוע 28), וכן לגבי ילודים יחידניים (singelton) או תאומים. אחד הסייגים במחקר הזה שהחוקרים לא הבדילו בין מתן דקסמטאזון לבין בטאמטזון (שהיא התרופה שבשימוש עיקרי בקנדה שם בוצע המחקר), אולם מחקרים קודמים קבעו שאין הבדל משמעותי בין שני הטיפולים לגבי יעילותם ותוצאות הלוואי שלהם. למרות שזהו מחקר רטרוספקטיבי, הרי שתוצאותיו המרשימות מחזקות את ההתעקשות לטפל בסטרואידים לפני הלידה בכל מקרה של לידת פג מאיימת.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    בקרב ילדים לאימהות עם יתר לחץ דם, סוכרת, או השמנת-יתר תועדו מדדי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוהים ב-4.88% ו-1.90%, בהתאמה, בהשוואה לאלו שתועדו בילדים לאימהות ללא הפרעות אלו, כך מדווחים חוקרים מארצות הברית במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים מתכנית מעקב השפעות סביבתיות על תוצאות בריאות הילד והעריכו שלושה גורמי […]

  • שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    שכיחות גבוהה של לידה מוקדמת בתינוקות עם שחפת מולדת

    מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe עולה כי תינוקות עם שחפת מולדת ברחבי אירופה מצויים בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ומשקל לידה נמוך, בהשוואה לאלו עם שחפת לאחר הלידה, כאשר בשתי הקבוצות תועדו שיעורי תחלואה ותמותה משמעותיים. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי זיהו החוקרים תינוקות עם שחפת פרינטאלית מ-104 מרכזים רפואיים באירופה. הם כללו […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

  • ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    ריבוי מי שפיר מלווה בסיכון מוגבר לדמם לאחר לידה

    בנשים עם ריבוי מי שפיר תועד סיכון מוגבר לדימום לאחר-לידה, כאשר גורמי סיכון בלתי-תלויים כללו לידה לאחר ניתוח קיסרי ומאקרוזומיה של העובר, בעוד שמתן פרופילקטי של Oxytocin זוהה כגורם המפחית את הסיכון לסיבוך זה, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Gynecology Obstetrics and Human Reproduction. המחקר הרטרוספקטיבי נועד לזהות גורמי סיכון לדימום לאחר-לידה […]

  • מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מנות דחף של חיסון כנגד שעלת לאם משפרות תגובה חיסונית בתינוקות

    מתן חיסון Tdap-IPV (או Tetanus-Diphtheria-Tetanus-Acellular Pertussis-Inactivated Polio Virus) לנשים הרות באפריקה נמצא בטוח, נסבל היטב ושיפר את תגובת הנוגדנים כנגד שעלת בתינוקות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The Lancet Infectious Diseases. החוקרים השלימו מחקר בשלב 4 להערכת ההשפעה של חיסון כנגד שעלת במהלך היריון על האימונוגניות במדגם משתתפים ממערב אפריקה. מדגם המחקר כלל 343 […]

  • מעורבות דולה בלידה מעלה את סיכויי הצלחת לידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי ושיעורי הנקה

    מעורבות דולה בלידה מעלה את סיכויי הצלחת לידה וגינאלית לאחר ניתוח קיסרי ושיעורי הנקה

    טיפול בידי דולה לווה בעליה בשיעורי הצלחת לידה נרתיקית לאחר ניתוח קיסרי, לצד עליה של 20% בשיעורי הנקה בלבד, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. תמיכת דולה הפחיתה את שיעור הלידות המוקדמות בהיקף של 3-4 מקרים לכל 100 לידות, כאשר התועלת תועדה באוכלוסיות שונות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 17,831 […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך