נוירולוגיהבעריכת ד"ר דוד אוריון

רמות הפרולקטין בסרום עשויות לשמש לאיבחון התקפים אפילפטיים (Neurology)

ה-Therapeutics and Technology Assessment Subcommittee של האקדמיה האמריקאית לנוירולוגיה (ה-AAN) מפרסמת קוים מנחים חדשים הסוקרים את השימוש בפרולקטין באיבחון התקפים אפילפטיים.

החוקרים מסבירים כי שחרור פרולקטין (PRL) מיותרת המוח מבוקר על-ידי ההיפותלמוס באמצעות ה-PRL inhibitory factor, שכיום סבורים שהוא דופאמין. הם מוסיפים כי הועלתה השערה שפעילות אפילפטית התקפית במבנים ה-mesial temporal עלולה להתפשט להיפותלמוס ולשנות את בקרתו על שחרור ה-PRL. עם זאת, הם מציינים, טרם נקבעה רגישות וספציפיות בדיקת ה-PRL בדם לאבחון התקפים אפילפטיים.

החוקרים השתמשו במאגרי מידע וזיהו מחקרים רלוונטיים המתאימים לקריטריוני ההכללה, תיקצרו אותם ודרגו אותם על-פי איכותם, וניתחו את הממצאים. ברוב המחקרים נחשבה רמת PRL בסרום הכפולה מהערך הבסיסי כבלתי-תקינה.

מחקר אחד מדרגה  I ושבעה מחקרים מדרגה II שניסו להבדיל בין התקפים אפילפטיים לבין התקפים פסיכוגניים לא-אפילפטיים הראו שעליה ברמות ה-PRL בסרום מהווה חזאי להתקפים מסוג generalized tonic-clonic או complex partial. למרות שהרגישות היתה גבוהה יותר עבור התקפי tonic-clonic,  בהשוואה להתקפי complex partial (כ-60.0% לעומת 46.1%), עמד ערך הספציפיות על 96% בשני המקרים.

בהתקפי simple partial לא נמצא מידע מספיק בכדי לקבוע את תקפות הממצאים. בשני מחקרים מדרגה II, נמצאו רמות ה-PRL גבוהות באופן מתמשך לאחר התעלפות המושרית על-ידי tilt-test. המידע לא אפשר הסקת מסקנות בנוגע לרמות ה-PRL בסרום לאחר status epilepticus, התקפים חוזרים, והתקפים של ילודים.

הקוים המנחים מעידים כי בדיקת רמות ה-PRL, כ-10-20 דקות לאחר הארוע, מהווה תוספת שימושית לאבחנה בין התקפי generalized tonic-clonic או התקפי complex partial לבין התקפים פסיכוגניים לא-אפילפטיים במבוגרים ובילדים בוגרים (המלצה ברמה B). השימוש הקליני בבדיקת רמות ה-PRL בסרום מבוסס על ערך חיזוי חיובי בגילוי התקפים אפילפטיים. אולם, בדיקת רמות ה-PRL בסרום אינן מאפשרות הבחנה בין התקפים אפילפטיים לבין התעלפות (רמה B), והשימוש בה לא מבוסס בהערכת status epilepticus, התקפים חוזרים, והתקפים בילודים (רמה U).

החוקרים כותבים כי הממצאים שהתקבלו מעידים ששימוש בעליה יחסית או אבסולוטית בערך ה-PRL כקריטריון לאי-תקינות הוא ספציפי בהבחנה בין התקפי complex partial או התקפי generalized tonicclonic לבין התקפים פסיכוגניים לא-אפילפטיים. הם מוסיפים כי במסגרת השימוש הקליני, כשקיים חשד שהתקפי generalized tonicclonic או להתקפי complex partial הם התקפים פסיכוגניים לא-אפילפטיים וכשנשללה אבחנה של התעלפות, תומכת עליה ברמות ה-PRL באטיולוגיה אפילפטית. הם מציינים כי תוצאת בדיקה חיובית עשויה להיות שימושית, במיוחד בתוך בית החולים, כשניטור EEG איננו זמין באופן מיידי.

כמו כן מצויינים כמה מגבלות של בדיקת ה-PRL :  לא נתקבל מידע מספיק בכדי לקבוע את ערך החיזוי של הבדיקה לאחר סוגי התקפים אחרים. בשל רגישותה הנמוכה של הבדיקה, לתוצאה שלילית ערך נמוך באבחון ארוע לא-אפילפטי למרות שהתקפים פסיכוגניים לא-אפילפטיים עשויים להראות כהתקפים חוזרים או כ-status epilepticus, לא מצוי מידע מספיק בכדי לתמוך בשימוש בבדיקת ה-PRL במקרים אלה.

מצבים הקשורים ל-hyperprolactinemia, כמו הריון, הנקה, prolactinomas, שימוש ב-phenothiazines או ב-bromocriptine, או hypothyroidism ראשוני, עשויים גם להפחית את ספציפיות הבדיקה. בשל העדר קריטריונים סטנדרטיים לערך PRL לא תקין, חלק מהתאורים במחקרים השונים שנסקרו יכולים לשקף הבדלים בערך הסף שנקבע.

החוקרים ממליצים על ביצוע מחקרים נוספים לקביעת אפשרות השימוש בבדיקת PRL מחוץ לבית החולים לצורך תיעוד השינויים בחולה זמן קצר לאחר כל התקף; לצורך הגדרת ספציפיות הבדיקה במקרים של מיגרנה, של התקפים איסכמיים קצרים, של הפרעות בקצב הלב ושל transient global amnesia; ולצורך קביעה פרוספקטיבית של ערך מדדי ה-PRL לאחר ההתקף בילודים ובילדים צעירים.

הכותבים מסכמים כי ארועים אפילפטיים ולא-אפילפטיים עשויים להופיע יחד בחלק מהחולים וכי רמות ה-PRL בסרום מסייעות רק באבחון ארוע מסוים ולא סינדרום של אפילפסיה. הם מסבירים כי רמות ה-PRL יכולות לעלות לאחר התעלפות, ולא ידוע האם הן עולות גם בעקבות מיגרנה, התקף איסכמי חולף, הפרעה בקצב הלב, וארועים אורגניים אחרים העלולים לחקות מצב של אפילפסיה.

לידיעה במדסקייפ

Neurology 2005;65:668-675

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מהו קו טיפול תרופתי שני הטוב ביותר בנשים עם אפילפסיה?

    מהו קו טיפול תרופתי שני הטוב ביותר בנשים עם אפילפסיה?

    החלפת טיפול מונותרפי ותוספת טיפול הדגימו יעילות דומה כקו-טיפול שני בנשים עם אפילפסיה מוכללת אידיופטית, ללא הבדלים משמעותיים בשיעורי הכישלון בין הטיפולים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי רב-מרכזי שכלל נתונים מ-18 מרכזים לטיפול באפילפסיה בארבע מדינות בין השנים 1995 עד 2023 כאשר חציון משך המעקב […]

  • גורמי סיכון לאפילפסיה בחולים עם ליקוי קוגניטיבי

    גורמי סיכון לאפילפסיה בחולים עם ליקוי קוגניטיבי

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ישנם מספר גורמי סיכון המלווים בעליה משמעותית בסיכון להופעה מאוחרת של אפילפסיה בחולים עם הידרדרות קוגניטיבית, כולל אלל APOE4, הופעה מוקדמת של דמנציה, ליקוי קוגניטיבי חמור, דמנציה משנית למחלת אלצהיימר, היסטוריה של אירוע מוחי או התקף איסכמי חולף ומחלת פרקינסון. […]

  • הפחתה משמעותית בתדירות הפרכוסים ובאשפוזים בחולי LGS המטופלים בקוצב־VNS; תוצאות ממחקר ה־CORE-VNS

    הפחתה משמעותית בתדירות הפרכוסים ובאשפוזים בחולי LGS המטופלים בקוצב־VNS; תוצאות ממחקר ה־CORE-VNS

    במאי 2025 התפרסם בכתב העת היוקרתי EPILEPSIA, מחקר שהדגים שיפור משמעותי בשליטה בהתקפים, שיפור במדדי איכות חיים והפחתה משמעותית בצורך במשאבים רפואיים בחולי אפילפסיה עמידה עם סינדרום Lennox–Gastaut (LGS) המטופלים בקוצב  VNS מהדור החדש. חולים אלו היו חלק מהקבוצה הגדולה של מחקר ה־CORE-VNS. מחקר ה־CORE-VNS הוא מחקר פרוספקטיבי, רב־מדינתי ורב־יבשתי שעקב אחר 820 חולי אפילפסיה […]

  • שכיחות גבוהה של לויקופניה בילדים תחת טיפול בנוגדי-פרכוס

    שכיחות גבוהה של לויקופניה בילדים תחת טיפול בנוגדי-פרכוס

    במאמר שפורסם בכתב העת The Journal of Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי כמחצית מהילדים תחת טיפול בנוגדי-פרכוס פיתחו לויקופניה, אם כי מרבית המקרים (89%) היו קלים, ללא מקרים מסכני-חיים או מקרי תמותה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 198 חולים מתחת לגיל 18 שנים תחת טיפול בנוגדי-פרכוס בבית חולים בשבדיה. החוקרים אספו […]

  • טיפול ב-Cenobamate עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול (Epilepsia Open)

    טיפול ב-Cenobamate עשוי להפחית את הסיכון לפרכוסים בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול (Epilepsia Open)

    מתוצאות מחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Epilepsia Open עולה כי Cenobamate הינו טיפול יעיל בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי, כאשר קרוב למחצית מהחולים השיגו ירידה של לפחות 50% בתדירות פרכוסים לאחר שלושה חודשים. אירועים חריגים בדרגה קלה-עד-בינונית תועדו ב-30.9% מהחולים ורובם חלפו עם הזמן. המחקר הרב-מרכזי, רטרוספקטיבי, תצפיתי, כלל 19 בתי חולים בגרמניה, צרפת […]

  • עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    עליה של עשרות אחוזים בשיעורי התמותה על-רקע היריון בשנים האחרונות בארצות הברית (JAMA Netw Open)

    בארצות הברית דווח על שיעורי התמותה על-רקע היריון הגבוהים ביותר מבין המדינות בעלות הכנסה-גבוהה, עם למעלה מ-6,000 מקרי תמותה מדווחים בין 2018 עד 2022, כך על-פי נתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מניתוח הנתונים עלה כי בילידות אלסקה ובאמריקאיות ממוצא אינדיאני תועדו שיעורי התמותה הגבוהים ביותר. מחקר החתך התבסס על נתונים ארציים של המרכז […]

  • אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה מפחיתים סיכון להידרדרות תפקוד כלייתי בקשישים (J Am Society Nephrol)

    אימוני אינטרוול בעצימות גבוהה (High-Intensity Interval Training, או HIIT) תחת השגחה לאורך חמש שנים עשויים להפחית את הסיכון להידרדרות מהירה בקצב הפינוי הגלומרולארי המשוער בקשישים בגילאי 70-77 שנים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של פעילות גופנית, אין […]

  • פרכוסים בתינוקות מלווים בסיכון מוגבר לאפילפסיה (Developmental Medicine & Child Neurology)

    פרכוסים בתינוקות מלווים בסיכון מוגבר לאפילפסיה (Developmental Medicine & Child Neurology)

    אחד מכל חמישה ילדים עם היסטוריה של פרכוסים בינקות אובחן עם אפילפסיה עד גיל 22 שנים, זאת בהשוואה ל-1.15% בלבד מאלו ללא פרכוסים בינקות, כך עולה מתוצאות מחקר עוקבה חדש שפורסמו בכתב העת Developmental Medicine & Child Neurology. החוקרים מדווחים כי הסיכון המוגבר לאפילפסיה נותר לאורך תקופת הילדות. מחקר העובה המבוסס על מרשם ארצי כלל […]

  • השימוש ב- VNS בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול: יעילות גבוהה במיוחד בחולים עם פרכוסים כלליים ובחולים עם אנצפלופתיה אפילפטית והתפתחותית משנית לשינויים גנטיים (תוצאות מכנס האפילפסיה הבינלאומי, רומא, ספטמבר 2024)

    השימוש ב- VNS בחולים עם אפילפסיה עמידה לטיפול: יעילות גבוהה במיוחד בחולים עם פרכוסים כלליים ובחולים עם אנצפלופתיה אפילפטית והתפתחותית משנית לשינויים גנטיים (תוצאות מכנס האפילפסיה הבינלאומי, רומא, ספטמבר 2024)

    בחודש ספטמבר 2024 נערך ברומא כינוס EEC (European Epilepsy Congress ). במהלך הכינוס התקיים סימפוזיון מדעי שבו הוצגו לראשונה תוצאות הטיפול ב-VNS ממחקר ה CORE המפורסם. המרצים בסימפוזיון היו Prof. Arjune Sen MD PhD מבית החולים האוניברסיטאי באוקספורד ו- Prof David McCormick MD - מבית החולים King’s College London. פרופ' הדסה  גולדברג – שטרן, מומחית לאפילפסיה בילדים ובמבוגרים, מנהלת היחידה לאפילפסיה ומכון  האלקטרואנצפלוגרם (EEG) במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל, שהשתתפה בסימפוזיון והייתה גם אחת מהחוקרות הישראליות במחקר, סיכמה את עיקרי התוצאות במחקר חשוב זה.

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך