נוירולוגיהבעריכת ד"ר דוד אוריון

הנחיות חדשות מטעם ה-AHA/ASA בנוגע למניעה ראשונית של אירועים מוחיים (Stroke)

שבץ מוחי

טיפול בנוגדי-קרישה פומיים חדשים בחולים עם פרפור פרוזדורים, ניטור לחץ דם ביתי בחולים עם יתר לחץ דם, הפסקת עישון, גלולות ללא-אסטרוגן למניעת היריון הסובלות ממיגרנה עם אאורה ודיאטה ים-תיכונית בריאה לכל המטופלים, אלו חלק מההמלצות החדשות למניעה ראשונית של אירועים מוחיים מטעם ה-AHA/ASA (American Heart Association/American Stroke Association), שפורסמו במהלך חודש אוקטובר בכתב העת Stroke.

העדכון נועד לספק המלצות מקיפות ומבוססות-ראיות בנושא מניעת אירועים מוחיים במטופלים ללא היסטוריה של אירועים מוחיים או התקפים איסכמיים חולפים.

במהלך השנים חלה התקדמות רבה במניעת אירועים מוחיים, כולל טיפול תרופתי לאיזון לחץ דם ושומנים בדם, נוגדי-קרישה לחולים בסיכון עם פרפור פרוזדורים, רה-וסקולריזציה, תכניות הפסקת עישון ושינויים תזונה ופעילות גופנית. כעת, העדכון האחרון מסכם את כל העדויות בנושא מניעה ראשונית של אירועים מוחיים.

פרפור פרוזדורים

אחד השינויים המרכזיים נוגע להרחבת ההמלצה לטיפול נוגד-קרישה פומי, להכללת נוגדי-קרישה פומיים חדשים בחולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם, במידה והסיכון לסיבוכים המורגיים נמוך.

ניטור ביתי של לחץ הדם

כיום יש הכרה ברורה יותר בחשיבות ניטור ביתי של לחץ הדם, בין היתר מאחר וצעד זה מעצים את החולים ועשוי להביא לאיזון טוב יותר של לחץ  הדם. המדדים האוטומטיים משתפרים ומהימנים יותר ויותר, ועם התקדמות הטכנולוגיה יש הזדמנות טובה יותר לעקוב אחר מדדי בריאות וכושר.

חשוב מכך, ועדת המומחים החליטה לאמץ את יעד לחץ דם סיסטולי נמוך מ-140 מ”מ כספית, ללא תלות בגיל המטופל. נושא זה שנוי מעט במחלוקת כאשר חלק המליצו על יעד מעט יותר ליבארלי במטופלים מבוגרים.

המלצות נוספות בנוגע ליתר לחץ דם כוללות בדיקות סקר שגרתיות להערכת לחץ הדם, וטיפול הולם בחולים עם יתר לחץ דם, כולל שינוי הרגלי תזונה וטיפול תרופתי, והערכה שנתית של לחץ הדם ועידוד אימוץ אורח חיים בריא בחולים עם קדם יתר לחץ דם.

הפחתת לחץ הדם חשובה יותר בהפחתת הסיכון לאירועים מוחיים מבחירת תרופה מסוימת, ויש להתאים את הטיפול על-בסיס מאפייני החולים והסבילות של הטיפול התרופתי.

נשים עם מיגרנה

בהצהרה המעודכנת ממליצים על הפסקת עישון בנשים עם מיגרנה עם אאורה ועל נטילת תחליפים לגלולות למניעת היריון, בעיקר כאלו המכילות אסטרוגן. ההחלטות בנוגע לטיפול צריכות להתבסס על פרופיל הסיכון הכולל של הנשים.

המלצה נוספת קוראת להקפיד על דיאטה ים תיכונית בתוספת אגוזים. המלצות תזונתיות אחרות כוללות הפחתת צריכת מלח והגדלת צריכת אשלגן, והקפדה על דיאטת DASH, השמה דגש על צריכת פירות, ירקות, מוצרי חלב דל-שומן והפחתת צריכת שומן רווי.

עודף משקל והשמנה

ההנחיות החדשות מגדירות עודף-משקל והשמנת-יתר על-בסיס מדד מסת הגוף וההמלצה היא להפחתת משקל במטרה להפחית את הלחץ הדם במטופלים בעלי עודף-משקל והשמנת-יתר.

באשר להפסקת עישון, ועדת המומחים קבעה כי האיסור על עישון במקומות ציבוריים צפוי להביא להפחתת הסיכון לאירועים מוחיים. עם זאת, אין נתונים המוכיחים כי תכניות להפסקת עישון מובילות להפחתה ארוכת טווח בשיעור האירועים המוחיים.

לאור הקשר עם הסיכון לאירוע מוחי, המומחים ממליצים על בדיקת סקירה לדום נשימה בשינה על-בסיס אנמנזה מפורטת, כולל בדיקה גופנית, בדיקת שינה לפי ההתוויות ושאלונים מובנים. עם זאת, התועלת של הטיפול בדום נשימה בשינה במניעת אירועים מוחיים אינה ידועה.

היבט חדש בהנחיות החדשות כולל המלצה לטיפול באספירין וסטטינים במטופלים ללא-תסמינים עם היצרות עורקי התרדמה. ההנחיות הקודמות לא כללו המלצה מפואטת בנושא.

נסיבות מיוחדות

באשר לגורמים גנטיים, יש לקחת בחשבון את המינון הפרמקו-גנטי של אנטגוניסטים לוויטמין K בעת התחלת  הטיפול. הועידה כוללת בנסיבות מיוחדות גם מספר מחלות נוספות, דוגמת אנמיה חרמשית.

Stroke. Published online October 28, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם יש להפסיק את הטיפול באספירין סביב ניתוח מוח?

    האם יש להפסיק את הטיפול באספירין סביב ניתוח מוח?

    הפסקת טיפול באספירין למשך 12 ימים סביב ניתוח מוח אינה מלווה בירידה בהישנות המטומה סב-דוראלית כרונית בקשישים שהופנו לניתוח חירור גולגולת (Burr Hole) לעומת המשך טיפול באספירין, כך עולה מתוצאות מחקר חדש הקוראות תיגר על הגישות המקובלות כיום ופורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר SECA הינו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 155 מבוגרים (גיל ממוצע של […]

  • האם ישנה חשיבות למועד נטילת תרופות לאיזון לחץ דם?

    האם ישנה חשיבות למועד נטילת תרופות לאיזון לחץ דם?

    מועד נטילת תרופות לאיזון לחץ הדם במבוגרים עם יתר לחץ דם לא השפיע על הסיכון או התועלת של הטיפול התרופתי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA. לנוכח תוצאות אלו, החוקרים קובעים כי ההחלטה אם ליטול את הטיפול התרופתי בבוקר או בשעות הלילה תתבסס על העדפות המטופלים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שני מחקרים קודמים […]

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

  • גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    גישה טרנסורידית לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים: השוואה אקראית עם אמבוליזציה טרנס־עורקית

    המאמר מציג את תוצאות מחקר TATAM, מחקר קליני פרוספקטיבי שלב 2, רב־מרכזי, אשר השווה בין שתי גישות לטיפול במומים עורקיים־ורידיים מוחיים (AVMs): גישה טרנס־ורידית (TVE) לעומת גישה טרנס־עורקית (TAE).

  • מדדים אקו-קרדיוגרפיים מנבאים תמותה בחולים עם תסחיף ריאתי

    מדדים אקו-קרדיוגרפיים מנבאים תמותה בחולים עם תסחיף ריאתי

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מדדי RVGLS (או Right Ventricular Global Longitudinal Strain) ומדד RVOT VTI (או Right Ventricular Outflow Tract Velocity Time Integral) עשויים לנבא את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי עם תסחיף ריאתי. מדד RVGLS נקשר באופן […]

  • הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    הדמיה של הרשתית בגיל העמידה עשויה לסייע בחיזוי הסיכון למחלת אלצהיימר

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Alzheimer’s Disease עולה כי מצב בריאותי ירוד של הרשתית בגיל העמידה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלת אלצהיימר ודמנציה נלווית בגיל מבוגר יותר. ממצאי המחקר מציעים כי הדמיה של כלי הדם הקטנים של הרשתית הינה כלי סקר זמין ומשתלם לניבוי הופעת מחלת אלצהיימר. במסגרת המחקר נבחנה השאלה אם מדדים עצביים […]

  • לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר לבעיות קוגניטיביות בטווח הארוך

    לידה מוקדמת לפני שבוע 34 להיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות קוגניטיביות בילדות מאוחרת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. מחקר החתך בחן את ההשפעה של גיל היריון על התפקוד הקוגניטיבי בילדים בגילאי 9-10 שנים על-בסיס מדדים פוליגניים להפרדת השפעות סביבתיות וביולוגיות. אוכלוסיית המחקר כלל 5,946 ילדים (גיל ממוצע של 9.9 […]

  • עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    עליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 לאחר פעילות גופנית בחולים עם טרשת נפוצה חמורה

    בחולים עם טרשת נפוצה זוהה קשר בין מדדי מוגבלות גבוהים יותר ובין ריכוזים נמוכים יותר של וויטמין B6; עם זאת, אימוני סיבולת הובילו לעליה בריכוזי וויטמין B6 ו-B2 בחולים עם מוגבלות חמורה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Clinical Nutrition. מדגם המחקר כלל 106 חולים עם טרשת נפוצה שלקחו חלק […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך