התזונה הים תיכונית היא הגישה התזונתית הנחקרת ביותר הן ביחס לבריאות הכללית, והן לתפקוד הקוגניטיבי. תכולתה הגבוהה בחומצות שומן אומגה 3, פוליפנולים, מינרלים ספציפיים, סיבים וחלבון נקשרה לשיפור הזיכרון האפיזודי והפחתת הסיכון לדמנציה.
במאמר שפורסם בכתב העת NEUROLOGY, הראו המחברים כי אנשים שסיגלו לעצמם תזונה ים תיכונית במהלך החיים הראו שיפור בתפקוד הקוגניטיבי יחד עם הורדה בסמנים לפתולוגיה של מחלת אלצהיימר. המדגם (גיל ממוצע 69 שנים) כלל 169 משתתפים בריאים קוגניטיבית ו- 343 אנשים עם סיכון גבוה לאלצהיימר: 53 עם קרובי משפחה עם אלצהיימר, 209 עם ירידה קוגניטיבית סובייקטיבית (SCD) ו -81 עם ליקוי קוגניטיבי קל (MCI).
לאחר התאמתם לגורמים כמו גיל, מין והשכלה, הממצאים הראו קורלציה חיובית בין דבקות גבוהה בתזונה הים תיכונית לבין שיפור הזיכרון המילולי והשפה, אך לא לתפקודים ניהוליים, זיכרון עבודה ויכולת חזותית-מרחבית. מנגד, רמות Aβ42/40 ו- p-tau181, המזוהים עם מחלת אלצהיימר, בנוזל השדרה היו נמוכות יותר באנשים הנצמדים לתזונה ים תיכונית.
סריקות MRI הצביעו על קשר חיובי בין התזונה לבין נפח החומר האפור באונה המדיוטמפורלית הימנית, איזור הנפגע באלצהיימר. ראוי לציין כי עבור כל נקודה של הצמדות גבוהה בתזונה, נרשמה התאמה לנפח מוח גבוה יותר, שהיה שווה ערך לשנה אחת פחות של הזדקנות מוחית.
על פי החוקרים חשיבותם של הממצאים בכך שניתן לשפר לא רק את התפקוד הקוגניטיבי – בעיקר הזיכרון – אלא גם להפחית את הסיכון לפתולוגיה של מחלת אלצהיימר בחלוף הזמן. מחקרים התערבותיים מבוקרים נדרשים לבחון השערה זו והשלכות הטיפול.
תזונה עשירה בפוליפנולים חשובה לבריאות המוח
מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים על קשר בין צריכת תזונה עשירה בנוגדי חימצון מסויימים מקבוצת הפוליפנולים- כמו אלה הנמצאים בענבים אדומים, אוכמניות כחולות, שוקולד, תה ירוק, יין אדום, סויה כורכום ועוד- לבין סיכון נמוך לדמנציה, והאטה בירידה הקוגניטיבית במבוגרים בריאים.
במחקר קליני אקראי וכפול סמיות שנערך עם ממופנול, נוסחה חדשנית המשלבת תמציות ענבים צרפתיים ואוכמניות כחולות בהרכב פוליפנולי מוגבר, עקבו החוקרים אחר שינויים בתפקוד הקוגניטיבי של מבוגרים בריאים במשך חצי שנה של מתן 600 מ”ג ממופנול על בסיס יומי. הממצאים העלו שנטילת ממופנול גרם לשיפור משמעותי בזיכרון לטווח קצר בכלל האוכלוסייה.
עוד דווח כי בתת קבוצה של מבוגרים, אשר ביצועם במבחני זיכרון בתחילת המחקר היה נמוך יחסית לגילם, ממופנול שיפר משמעותית את הזיכרון לטווח קצר ולטווח ארוך. לטענת החוקרים הממצאים באוכלוסייה “מדורדרת” זו שקולים להפחתה של כ-10 שנים בגיל הקוגנטיבי בתום 6 חודשי טיפול.
במחקר אחר עם ממופנול באוכלוסייה צעירה של סטודנטים נמצא כי צריכה אקוטית של ממופנול שיפר זיכרון עבודה וקשב במהלך פעילות קוגניטיבית מתמשכת ואינטנסיבית.
מקורות:
Ballarini et al., Neurology, 2021
Bensalem et al; J Gerontol A Biol Sci Med Sci, 2018
Philip et al; Antioxidants, 2019
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!