הפרעות בתפקוד בשעות היום על-רקע דפוסי שינה מלוות בעליה של כמעט פי שלוש בסיכון לתסמונת MCR (או Motoric Cognitive Risk), מצב המוכר כטרום-דמנציה ומתאפיין בהליכה איטית ובעיות קוגניטיביות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology.
מדגם המחקר כלל 445 קשישים ללא דמנציה (גיל ממוצע של 76 שנים, 57% נשים) אשר עברו הערכת דפוסי שינה וסווגו לפי שאלון PSQI (או Pittsburgh Sleep Quality Index) כמשתתפים הישנים היטב או גרוע.
התוצא העיקרי של המחקר היה היארעות תסמונת MCR לאורך מעקב ממוצע של 2.9 שנים.
במהלך תקופת המחקר, 36 משתתפים פיתחו תסמונת MCR. לאחר תקנון לגיל, מין ורמת השכלה, בקרב אלו עם דפוסי שינה גרועים תועד סיכון גבוה יותר להיארעות תסמונת MCR, בהשוואה לאלו עם דפוסי שינה טובים (יחס סיכון מתוקן של 2.6, רווח בר-סמך 95% של 1.3-5.0). עם זאת, הקשר לא נותר עוד מובהק סטטיסטית לאחר תקנון נוסף לתסמינים דיכאוניים.
הפרעה בתפקוד בשעות היום על-רקע דפוסי שינה, אשר הוגדרה כישנוניות-יתר ופחות התלהבות לבצע פעילות, זוהתה כמרכיב היחיד מבין דפוסי השינה אשר נקשר עם סיכון משמעותי לתסמונת MCR במודלים המתוקנים במלואם (יחס סיכון מתוקן של 3.3, רווח בר-סמך 95% של 1.5-7.4).
הימצאות תסמונת MCR לא נקשרה באופן מובהק סטטיסטית עם איכות שינה ירודה (יחס סיכויים של 1.1), רמז לכך שמדובר בקשר חד-כיווני.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מדגישים את הצורך בבדיקות סקר להערכת הפרעות שינה, כאשר ייתכן והתערבות מוקדמת תסייע במניעת התקדמות מתסמונת MCR לדמנציה.
Neurology, Nov 6, 2024
לידיעה במדסקייפ
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!