נוירוכירורגיה

בדיקות אבחנתיות וטיפולים תרופתיים חדשים כנגד מחלות ממאירות ברשימה המובילה של ארגון הבריאות העולמי (מתוך ה-WHO)

ארגון הבריאות העולמי

תרופות חדשות לטיפול בסרטן ובדיקות אבחנתיות חדשות למחלות ממאירות הוספו לרשימת התרופות והבדיקות החיוניות של ארגון הבריאות העולמי (Essential Medicines List). רשימה זו משמשת למעלה מ-150 מדינות ברחבי העולם לקבלת החלטות באשר לתרופות המספקות את הערך הגבוה ביותר עבור העלות, על-בסיס עדויות והשפעה על המצב הבריאותי.

ההכללה ברשימה של חלק מהתרופות החדשות והמתקדמות ביותר למחלות ממאירות מהווה הצהרה חזקה לפיה לכולם צריכה להיות גישה לטיפולים מצילי חיים אלו, ולא רק לחולים היכולים להרשות זאת לעצמם.

תרופות חיוניות

ארגון הבריאות העולמי מגדיר תרופות חיוניות ככאלו העונות על הצרכים הרפואיים של האוכלוסייה. התרופות נבחרות בהתאם לנטל המחלה, הוכחות אודות בטיחות ויעילות ומאזן עלות-תועלת. רשימה זו מתעדכנת אחת לשנתיים ולצורך הסקירה הנוכחית הומלץ על סף תועלת של שיפור הישרדותי של לפחות 4-6 חודשים במטרה לשקול מועמדות תרופה לרשימה.

ועדת המומחים המליצה על הוספת התרופות החדשות הבאות לרשימת התרופות החיוניות:

·       Nivolumab (אופדיבו) כטיפול קו-ראשון בחולים עם מלנומה גרורתית ולא-נתיחה (Pembrolizumab (קיטרודה) מופיעה כחלופה בעלת יעילות תרפואיטית דומה). זו הפעם הראשונה שהרשימה כוללת טיפול למלנומה גרורתית.

·       Bortezomib (ולקייד), Lenalidomide (רבלימיד), Thalidomide (תלידומיד) ו-Melphalan מיועדים לחולים עם אבחנה חדשה של מיאלומה נפוצה, הן באלו המועמדים להשתלה והן באלו שאינם מועמדים להשתלה.

·       Erlotinib (טרסיבה) כטיפול קו-ראשון במקרים של סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC עם מוטאציית EGFR (Afatinib ו-Gefitinib רשומות כחלופות בעלות יעילות דומה).

·       Abiraterone (זייטיגה) מיועדת לסרטן ערמונית גרורתי ועמיד לסירוס (Enzalutamide (אקסטנדי) לא הופיעה ברשימה).

·       Arsenic (טיפול פומי ותוך-ורידי) מיועדת לחולים עם Acute Promyelocytic Leukemia (מופיעה גם ברשימת התרופות החיוניות לילדים).

·       Pegaspargase הומלצה לטיפול בחולים עם Acute Lymphoblastic Leukemia.

הועדה שקלה גם מספר טיפולים חדשים אחרים למחלות ממאירות אך החליטה שלא להמליץ עליהם להכללה ברשימה: Nivolumab, Pembrolizumab ו-Atezolizumab (טיסנטריק) לטיפול ב-NSCLC; Pertuzumab (פרג’טה) לטיפול בסרטן שד חיובי ל-HER2; Trastuzumab Emtansine (קדסיילה) לטיפול בסרטן שד חיוני ל-HER2 ומתן תת-עורי של Rituximab (מבטרה) ו-Trastuzumab.

בדיקות אבחנתיות

רשימת הבדיקות האבחנתיות כוללת רשימה של בדיקות לאבחנת המצבים הנפוצים ביותר, כמו גם מספר מוגבל של מחלות בעלות עדיפות עולמית, דוגמת HIV, מלריה, שחפת והפטיטיס. להלן רשימת הבדיקות האבחנתיות שנכללו ברשימת הבדיקות החיוניות:

·       בדיקת פעילות Lactate Dehydrogenase, המשמשת לסייע בהערכת הפרוגנוזה והמעקב אחר ממאירויות המטולוגיות (לימפה) וגידולי תאי נבט.

·       בדיקת קולטנים לאסטרוגן ופרוגסטרון, המשמשת לאבחנה, הערכת הפרוגנוזה וטיפול בסרטן שד.

·       בדיקות לביטוי-יתר של HER2 או Tyrosine Kinase Receptor, המשמשות לאבחנה, קביעת הפרוגנוזה וטיפול בסרטן שד.

·       משטח פאפ לבדיקת סקר לסרטן צוואר הרחם.

·       בדיקת PSA המסייעת באבחנה וניטור סרטן ערמונית.

·       בדיקה אימונו כימית של הצואה המשמשת כבדיקת סקר לסרטן מעי גס ורקטום.

·       בדיקת hCG עם Beta-hCG, המשמשת לאבחנה ומעקב אחר גידולי תאי נבט ומחלה טרופובלסטית של ההיריון.

·       בדיקת Alphafetoprotein, המשמשת בשילוב עם אולטרה-סאונד כבדיקת סקר לסרטן כבד בחולים בסיכון גבוה עם שחמת כבד ואלו עם היסטוריה משפחתית. הבדיקה משמשת גם לקביעת שלב ומעקב אחר גידולי תאי נבט.

·       פאנל בסיסי לבדיקות אימונו-היסטוכימיות, המשמש לאבחנה של לימפומה, כמו גם תת-סיווג, פרוגנוזה וטיפול.

·       פאנל בסיסי של סמנים אימונו-היסטוכימיים, המשמש לאבחנה של גידולים סולידיים.

·       בדיקות BCR-ABL1 ושעתוקי ABL1 משמשות לאבחנה ומעקב אחר Chronic Myelocytic Leukemia ו-CML Variants ולפרוגנוזה של החולים עם Acute Lymphoblastic Leukemia.

·       פאנל Flow Cytometry של נוגדנים ללויקמיה, המשמש במטרה לסייע באבחנה של לויקמיה חדה.

WHO. Executive Summary

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול תוך-אפי ב-Oxytocin במבוגרים עם אוטיזם (מתוך כנס ה-EPA)

    תוצאות מבטיחות לטיפול תוך-אפי ב-Oxytocin במבוגרים עם אוטיזם (מתוך כנס ה-EPA)

    מתן תוך-אפי של Oxytocin פעמיים ביום מלווה בשיפור תפקוד חברתי, איכות חיים ומכלול תסמינים במבוגרים עם הפרעות מהספקטרום של אוטיזם, כך עולה מתוצאות מחקר אקראי ומבוקר קטן שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress of Psychiatry. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אחד האתגרים של טיפול במבוגרים עם אוטיזם נוגע לאינטראקציות חברתיות לקויות וקשיים ביצירת חברויות. תמיכה חברתית […]

  • האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    האם אכלזיה מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הוושט? (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת The American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם אבחנה של אכלזיה סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות של הוושט. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אכלזיה הינה גורם סיכון אפשרי לסרטן הוושט; עם זאת, אין מחקרים להערכת הסיכון לממאירות זו במטופלים עם אכלזיה. מטרתם כעת […]

  • טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מעלה את הסיכון לסרטן בלוטת תריס (BMJ)

    טיפול באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מעלה את הסיכון לסרטן בלוטת תריס (BMJ)

    במאמר שפורסם בכתב העת The BMJ עולה כי טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בעליה משמעותית בסיכון לאבחנה של ממאירות בלוטת התריס לאחר קרוב לארבע שנים. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגרים ארציים בדנמרק, נורבגיה ושבדיה בין 2007 ו-2021, אשר כללו 145,410 חולים שהחלו טיפול בתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 ו-291,667 חולים תואמים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את ההתוויה לטיפול באנהרטו כנגד גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הרחיב את אישור Fam-Trastuzumanb-Deruxtecan (אנהרטו) למבוגרים עם גידולים סולידיים חיוביים ל-HER2 גרורתיים או לא-נתיחים, ללא טיפול חליפי משביע רצון לאחר טיפול סיסטמי קודם. התכשיר כבר מאושר לשימוש כנגד מספר סוגי ממאירויות, כולל חלק מהנשים עם סרטן שד חיובי ל-HER2 גרורתי או לא-נתיח, כמו גם מבוגרים עם אדנוקרצינומה […]

  • עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    עדויות נוספות תומכות בהתחלת בדיקות סקר לסרטן מעי גס ורקטום מגיל 45 (Am J Gastroenterol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The American Journal of Gastroenterology עולה כי במטופלים בגילאי 45-49 שנים בסיכון ממוצע לממאירות מעי גס ורקטום, שיעורי זיהוי אדנומות בבדיקת קולונוסקופיה כבדיקת סקר עומדים על 28%, שיעורים הדומים לאלו המתוארים במבוגרים בגילאי 50-54 שנים. לאור זאת, החוקרים כותבים כי יש מקום להתחלת השלמת בדיקות קולונוסקופיה כסקר לסרטן מעי גס […]

  • תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    תוצאות מבטיחות לביופסיה נוזלית לאבחנה של סרטן לבלב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research)

    בדיקת ביופסיה נוזלית המשלבת חותמת מיקרו-רנ”א וסמן ידוע היטב לסרטן לבלב הדגימה דיוק של 97% לזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב I/II, הסוג הנפוץ ביותר של סרטן לבלב, כך מדווחים חוקרים במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Association for Cancer Research. החוקרים פיתחו חומת לזיהוי סרטן לבלב המבוססת על מיקרו-רנ”א המזוהה באקסום מתאי סרטן וסמנים דנ”א […]

  • מתן D-Mannose אינו יעיל לטיפול בזיהומים בדרכי השתן (JAMA Intern Med)

    מתן D-Mannose אינו יעיל לטיפול בזיהומים בדרכי השתן (JAMA Intern Med)

    סוכר טבעי (D-Mannose) המשמש לטיפול בזיהומים חוזרים בדרכי השתן לא הפחית את הסיכון לאירועים חוזרים, ביקורים אמבולטוריים, טיפול אנטיביוטי, או תסמינים, בהשוואה לטיפול דמה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Internal Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי D-Mannose מומלץ כחלופה טבעית לאנטיביוטיקה ונמכר כתוסף תזונה; מחקרים קודמים להערכת התועלת של D-Mannose בטיפול […]

  • על איזו פרוביוטיקה לחולי IBS להמליץ?

    על איזו פרוביוטיקה לחולי IBS להמליץ?

    תפקידו של המיקרוביום ב-IBS מבוסס היטב, וחולים נוטלים פרוביוטיקה לעתים קרובות' עם זאת, לא לכל הפרוביוטיקה יש יעילות שווה, אז על איזה מהם מומלץ להמליץ?

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה