אונקולוגיה

הנחיות חדשות בנוגע לשימוש ב-PET להערכת התגובה לטיפול בלימפומה (מתוך Journal of Clinical Oncology)

הנחיות חדשות, שפורסמו במהדורת ינואר של Journal of Clinical Oncology, מקיפות את הנושא של ביצוע ופירוש PET (positron emission tomography) בהערכת חולים עם לימפומה. השימוש ב-PET עם FDG ([18F]fluorodeoxyglucose) להערכת לימפומה הודג’קינס (HL) ולימפומה שאינה הודג’קינס (NHL) עלה דרמטית בשנים האחרונות. הקריטריונים של קבוצת העבודה הבין לאומית הנפוצים בשימוש עבור הערכת התגובה של לימפומה, פורסמו במהדורת אפריל 1999 של Journal of Clinical Oncology. הנחיות אלה היו מבוססות בעיקר על CT ולא כללו PET כחלק מהערכת התגובה. אם לוקחים בחשבון שימוש יותר נרחב של PET לאחרונה בהערכת התגובה של טיפול בלימפומה, נהיה ברור כי הקריטריונים הנ”ל צריכים לעבור שיפור.

על כן ה-Competence Network Malignant Lymphoma כינסו IHP (International Harmonization Project) ויצרו 5 תתי ועידות : קריטריוני תגובה, משתנים עבור מחקרים קליניים, הדמיה, מאפיינים קליניים ופתולוגיה / ביולוגיה.

תת הועידה של הדמיה נתבקשה לפתח הנחיות לביצוע ולפירוש FDG PET עבור הערכת טיפול בלימפומה, כך שהטכניקה תהיה יותר אמינה בהקשר של מחקרים קליניים ובפרקטיקה הקלינית. יתרונות אחרונים בשימוש בטכניקת PET, בעיקר ההפצה המהירה של PET/CT, נותנת מנדט לזיהוי שיטות קבילות של טכניקת PET.

ה-IHP דנו בסטנדרטיזציה של פרמטרים של מחקרים קליניים בלימפומה. תת ועידת ההדמיה פיתחה המלצות בהתבסס על ספרות ה-PET המפורסמת ועל פי חוות הדעת המשותפות של חברי הועידה בנוגע לשימוש ב-PET להערכת טיפול בלימפומה. רק ההמלצות, שנתמכו על ידי כל תת הועידות של IHP אומצו כהנחיות סופיות.

ההמלצות הספציפיות הן כדלקמן :

1)      לאחר השלמת טיפול, יש לבצע PET לפחות 3 שבועות ועדיף 6 עד 8 שבועות לאחר כימותרפיה או כימו-אימונותרפיה, ו-8 עד 12 שבועות לאחר קרינה או טיפול משולב של כימותרפיה והקרנות.

2)      הערכת ויזואלית בלבד מספיקה לפירוש ממצאי PET כחיוביים או שליליים, כאשר מעריכים תגובה לאחר סיום הטיפול.

3)      פעילות של Mediastinal blood-pool מומלצת כפעילות reference background , לשם הגדרת חיוביות של PET עבור שייר של מסה בגודל 2 ס”מ (קוטר רוחבי הכי גדול) ללא תלות למיקום שלו.

4)      הקריטריון עבור שייר מסה הכי קטן או בלוטת לימפה בגודל נורמאלי (1*1 ס”מ בקוטר), שיחשב חיובי, הוא פעילות מעל זו ברקע מסביב.

5)      ההנחיות מציעות קריטריונים ספציפיים להגדרת חיוביות של PET בכבד, בטחול, בריאות ובמח העצם.

6)      פנל המומחים ממליץ בחום על שימוש ב-attenuation-corrected PET.

7)      במהלך קורס טיפולי, השימוש ב-PET לניטור הטיפול צריך להיות שמור למחקרים קליניים או להיות חלק מרישום פרוספקטיבי.

ההנחיות גם דנות במספר המלצות הקשורות לסטנדרטיזציה של פרמטרים בהדמיית PET הרלוונטיים להערכת התגובה לטיפול בסרטן באופן כללי, כולל הכנת החולה. חולים העוברים בדיקת PET צריכים לקבל מינון FDG של 3.5 עד 8 MBq/kg, עם מינימום מינון של 185 MBq (5 mCi) במבוגרים ו-18.5 MBq (0.5 mCi) בילדים.

על החולים לצום לפחות 4 שעות לפני הזרקת ה-FDG, כאשר רמת הגלוקוז בדם לא צריכה להיות מעל 200 mg/dL (11 mmol/L) בעת הזרקת ה-FDG. בדיקה כל גופית תוך שימוש ב-PET או ב-PET/CT צריכה לכלול במינימום את האזור בין בסיס הגולגולת ואמצע הירך, ויש לעשותו בשניים או בשלושה מימדים.

בדיקה של כל הגוף צריכה להתחיל 60 +/- 10 דקות לאחר הזרקת ה-FDG. התמונות המתקבלות צריכות להיות מוצגות על מחשב, שמאפשר בו זמנית צפייה במישורים קורונלי, סגיטלי וטרנס אקסיאלי.

הגברת הניגוד בשלב העורקי ו/או בשלב הורידי פורטלי דרושה ב-staging התחלתי ועבור מחקרי מעקב בחולים עם מעורבות כבדית או של הטחול, שתועדה בעבר. על מנת להביא לאופטימום את ההבדל של המעי ממבנים בטניים- אגניים, יש לתת חומר ניגוד אוראלי טרם הבדיקה. טכנולוגיית Multidetector CT מורידה למינימום את זמן הבדיקה ומביאה את הכיסוי האנטומי למקסימום.

המגבלה של ההמלצות, שמוצעות בדו”ח הנוכחי, היא שמלבד השימוש ב-PET או ב-PET/CT בחולים עם HL ו-DLBCL (diffuse large B-cell lymphoma) בסיום הטיפול, המלצות אלה מבוססות על חוות הדעת של מחברי ההנחיות והספרות הזמינה בנושא מאוד מוגבלת. על כן, למרות שפנל של מומחים מאמינים כי היצמדות להנחיות אלה תקדם טיפול בחולה והשוואה בין המחקרים, אולי התפקיד הכי חשוב שלהם זה לזהות שאלות חשובות למחקר עתידי. צפוי שהנחיות אלה יקדמו את הדיאלוג המתמשך בין המטולוגים / אונקולוגים ובין רדיולוגים על מנת להשיג את היתרון הכי גדול מטכניקת PET בחולים עם לימפומה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Telisotuzumab Vedotin לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met לאחר טיפול סיסטמי קודם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר גם את בדיקת VENTANA MET (SP44) RxDx Assay של חברת רוש […]

  • מה בין גודל הגידול ובין הסיכון להישנות מחלת הודג'קין?

    מה בין גודל הגידול ובין הסיכון להישנות מחלת הודג'קין?

    במאמר שפורסם בכתב העת Blood Advances מדווחים חוקרים מאנגליה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קשר משמעותי בין קוטר הגידול המקסימאלי ובין הסיכון להישנות בחולים עם מחלת הודג’קין בשלב-מוגבל שהשיגו בדיקת הדמיה תקינה, כאשר כל עליה של סנטימטר אחד בקוטר המקסימאלי של הגידול לוותה בעליה של 21% בסיכון להישנות. מדגם המחקר כלל 1,278 חולים […]

  • צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה רבה של עוף מלווה בסיכון מוגבר לתמותה

    צריכה שבועית של עוף בהיקף של מעל 300 גרם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מכל-סיבה וסיכון גבוה יותר מכפליים לתמותה עקב ממאירויות של מערכת העיכול בהשוואה לצריכה שבועית קטנה מ-100 גרם, כאשר הסיכון גבוה יותר בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת עוף, הנחשבת אפשרות בריאה יותר מבשר […]

  • תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בהישרדות טובה יותר של חולים עם SCLC בשלב נרחב

    תופעות לוואי על-רקע חיסוני מלוות בשיעורי הישרדות ללא-התקדמות ושיעורי הישרדות כוללת טובים יותר בחולים עם סרטן ריאות מסוג SCLC (או Small Cell Lung Cancer) בשלב נרחב שקיבלו טיפול כימו-אימונותרפי לעומת אלו ללא אירועים אלו, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת European Journal of Cancer. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 399 חולים (גיל חציוני של 66 שנים, 55.4% […]

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

  • חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים. מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך