אונקולוגיה

ביספוספנאטים לטיפול באוסטיאופורוזיס מפחיתים סיכון לסרטן שד (מתוך ה- Journal of Clinical Oncology, British Journal of Cancer)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות שני מחקרים רטרוספקטיביים שפורסמו בירחון Journal of Clinical Oncology ב- 21 ביוני, עולה כי נשים בגיל המעבר הנוטלות ביספוספנאטים פומיים לטיפול באוסטיאופורוזיס, הינן בעלות סיכון מופחת לסרטן שד.

מחקר נוסף בעל ממצאים דומים פורסם מוקדם יותר השנה ב- British Journal of Cancer.

במאמר מערכת נלווה מה- Journal of Clinical Oncology נכתב כי כל שלושת המחקרים הדגימו כי שימוש בביספוספנאטים מפחית את הסיכון היחסי לסרטן שד בכ- 30%.  אולם, היות ומדובר במחקרים רטרוספקטיביים, עם ערפלנים אפשריים, יש לראות בממצאיהם כהיפותזה בשלב זה, ונכון להווה, מוקדם מדי להמליץ על שימוש בביספוספנאטים פומיים למניעת סרטן שד בנשים בגיל המעבר.

במחקר הגדול מבין השלושה, נכללו 154,768 נבדקות, כשמתוכן 2,816 נשים בגיל המעבר שנטלו ביספוספנאטים פומיים, בכניסתם למחקר (90% נטלו alendronate ו 10% נטלו etidronate).

החוקרים ביצעו התאמה לצפיפות עצם, כאשר צפיפות עצם נמוכה הינה התוויה לשימוש בביספופנאטים וכרוכה בהיארעות נמוכה יותר של סרטן שד.

לאחר מעקב ממוצע של 7.8 שנים, נצפתה ירידה משמעותית בהיארעות של סרטן שד פולשני בנשים שנטלו ביספוספנאטים (ירידה של 32%; P < .01), ובהיארעות של מקרי סרטן פולשניים עם קולטן חיובי לאסטרוגן (ירידה של 30%; P = .02).  מגמה דומה אך לא מובהקת נצפתה בגידולים שליליים לקולטן לאסטרוגן.

לדברי החוקרים, הממצאים מתאימים להשפעה ישירה של ביספוספנאטים על עיכוב או עצירה בגידולם של סרטני שד פרה-קליניים .  יחד עם זאת, נצפתה עלייה משמעותית בהיארעות של DCIS (ductal carcinoma in situ) בנשים שנטלו ביספוספנאטים פומיים.

החוקרים מסבירים כי החשיבות הקלינית של ממצא זה אינה ברורה, היות וחלק ממקרי ה- DCIS אינם מתפתחים לכדי סרטן פולשני או מתפתחים בקצב איטי ביותר.  לטענתם, אם ביספוספנאטים מונעים התקדמות סרטן in situ לסרטן פולשני או משפיעים על סרטן פולשני בלבד, הרי שעלייה יחסית במקרי ה- DCIS עשויה להיות מודגמת.  החוקרים מוסיפים כי ממצא דומה נראה במחקר STAR (Study of Tamoxifen and Raloxifene), בו הודגמה ירידה משמעותית במקרי סרטן השד הפולשניים הקשורה לשתי התרופות, וכן עלייה במקרי הסרטן in situ הקשורה ל- raloxifene.

מחקר נוסף שבוצע בראשותו של ד”ר גד רנרט מן המרכז הלאומי לבקרת סרטן של שירותי בריאות כללית בחיפה, ניתח נתונים של 4,039 נשים בגיל המעבר, אשר מתוכן 1,832 אובחנו עם סרטן שד, ואילו היתר שימשו כנבדקות ביקורת.  10.5% מנבדקות קבוצת המחקר ו 14.8% מנבדקות קבוצת הביקורת נטלו ביספוספנאטים פומיים, לרוב alendronate.

מתוצאות הניתוח עולה כי נטילת ביספוסנאטים במשך שנה ומעלה מפחיתה את הסיכון לסרטן שד ב- 28%.  בנוסף, הגידולים שזוהו בקרב נוטלות התרופה היו בעלי סמנים פרוגנוסטיים טובים יותר, הדגימו קולטנים חיוביים לאסטרוגן בשכיחות גבוהה יותר, ורק מיעוט היו בעלי דיפרנציאציה נמוכה.

החוקרים הסיקו מממצאיהם כי ביספוספנאטים מספקים השפעה מגנה משמעותית מפני התפתחות סרטן שד.

במחקר זה לא בוצע תקנון לצפיפות עצם נמוכה, הכרוכה בסיכון נמוך יותר לסרטן שד, אולם לדברי החוקרים, עצם הממצא לפיו ביספוספנאטים צריכים להילקח במשך שנה לפני יצירת השפעה מגנה מפני סרטן שד משקף את תכונות התרופה עצמה ולא השפעה של נסיבות כגון צפיפות עצם נמוכה או אוסטיאופורוזיס.

במחקר השלישי בוצע ניתוח נתונים של 2,936 נשים עם סרטן שד ו 2,975 נבדקות ביקורת.  במחקר זה נצפתה ירידה של 33% בסיכון לסרטן שד בקרב נשים הנוטלות ביספוספנאטים.

על אף גודלו המוגבל של מחקר זה, מציינים החוקרים את חשיבותו בכך שהוא מספק דיווח נוסף ובלתי תלוי על הקשר שבין שימוש בביספופנאטים וסיכון נמוך יותר לסרטן שד.

החוקרים מדגישים כי הקשרים המובהקים שנצפו מצביעים על קשר אפשרי בין שינויים בסביבה המיקרוסקופית סביב תאי סרטן שד המושפעים ע”י ביספוסנאטים, וכי יש להשתמש בקשר זה על מנת למנוע מקרי סרטן שד.

ההשפעות האנטי-סרטניות של ביספוספנאטים הודגמו בעבר בכמה מחקרים, אשר הראו כי מתן תוך ורידי של zolendronic acid הפחית חזרה של גידול בעצם וברקמות נוספות, כולל חזרת סרטן שד בצד המנוגד.

2 מחקרים נוספים שבדקו את הביספוספנאט clodronate בנשים עם סרטן שד הדגימו עיכוב בהתפתחות גרורות לעצמות ושיפור בשרידות ללא מחלה ובשרידות הכללית.

יש לציין כי מחקרים מעבדתיים הציעו קשר ישיר ובלתי ישיר בין ביספוספנאטים והשפעות אנטי סרטניות, כולל השפעות כל אפופטוזיס תאי, עיכוב הידבקויות והתפשטות של תאי סרטן, עיכוב אנגיוגנזיס ושפעול של תאי מערכת החיסון בפעילות אנטי סרטנית.

כל החוקרים שותפים בדעתם כי יש לערוך מחקרים נוספים בנושא זה, היות ולהשלכותיהם משקל חשוב על הטיפול בסרטן שד.

J Clin Oncol.

Br J Cancer.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    מגורים בשכונה ברמה סוציו-אקונומית נמוכה מלווים בסיכון מוגבר להידראדניטיס סופורטיבה

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מדווחים חוקרים מקליפורניה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב אלו המתגוררים בשכונות ברמה סוציו-אקונומית נמוכה סיכון מוגבר להתפתחות הידראדניטיס סופורטיבה, קשר אשר תואר בקבוצות מרקע אתני שונה. מדגם המחקר כלל 65,766 משתתפים (גיל ממוצע של 50.4 שנים, 41.8% נשים) ממרפאות עור ברשת UCSF (או University of California […]

  • טיפול ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole למניעת PJP בחולים עם וסקוליטיס מפחית במקביל את הסיכון לזיהומים חמורים אחרים

    טיפול ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole למניעת PJP בחולים עם וסקוליטיס מפחית במקביל את הסיכון לזיהומים חמורים אחרים

    טיפול מונע ב- Trimethoprim-Sulfamethoxazole(או TMP-SMX) מפחית את הסיכון לזיהומים חמורים בהיקף של 50% בחולים עם אבחנה של וסקוליטיס על-רקע ANCA (או Antineutrophil Cytoplasmic Antibody), כאשר התועלת הגדולה ביותר תועדה במהלך 180 הימים הראשונים לטיפול, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Arthritis & Rheumatology. המחקר התצפיתי נועד לבחון את ההשפעה של טיפול מונע ב- TMP-SMX על […]

  • מהו קו טיפול תרופתי שני הטוב ביותר בנשים עם אפילפסיה?

    מהו קו טיפול תרופתי שני הטוב ביותר בנשים עם אפילפסיה?

    החלפת טיפול מונותרפי ותוספת טיפול הדגימו יעילות דומה כקו-טיפול שני בנשים עם אפילפסיה מוכללת אידיופטית, ללא הבדלים משמעותיים בשיעורי הכישלון בין הטיפולים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי רב-מרכזי שכלל נתונים מ-18 מרכזים לטיפול באפילפסיה בארבע מדינות בין השנים 1995 עד 2023 כאשר חציון משך המעקב […]

  • חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    חשיפה להתעללות ואלימות כלפי האם בתקופת הילדות מנבאת התנהגות אלימה בבגרות

    בקרב גברים צעירים שנחשפו למעשי אלימות פיזית והתעללות של בן הזוג כלפי אימם נרשמה עליה של 45% בסיכון לכך שינקטו בעצמם במעשי אלימות כלפי בני או בנות זוגם, בהשוואה לאלו שלא נחשפו למעשי אלימות דומים, כך עולה מנתונים חדשים מבריטניה שפורסמו בכתב העת The Lancet Regional Health – Europe. החוקרים בחנו את הנתונים אודות זוגות […]

  • טיפול קדם-ניתוחי במעכבי SGLT-2 מלווה בסיכון נמוך יותר לנזק כלייתי חד לאחר-ניתוח

    טיפול קדם-ניתוחי במעכבי SGLT-2 מלווה בסיכון נמוך יותר לנזק כלייתי חד לאחר-ניתוח

    טיפול קדם-ניתוחי בתרופות ממשפחת מעכבי SGLT-2 (או Sodium Glucose Cotransporter) הפחית את הסיכון לנזק כלייתי חד לאר התערבות כלייתית בהיקף של 31%, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיווחי מקרים ומחקרים רטרוספקטיביים קטנים הצביעו על סיכון מוגבר לקטואצידוזיס אאוגליקמי לאחר-ניתוח ונזק כלייתי חד בחולים תחת טיפול […]

  • טיפול ניתוחי משפר תוצאות בקרב חולים עם קישיון מלא של המרפק

    טיפול ניתוחי משפר תוצאות בקרב חולים עם קישיון מלא של המרפק

    בחולים עם התגרמות הטרוטופית חמורה סביב המרפק עם קישיון של המרפק תועדה תועלת להתערבות ניתוחית בשילוב עם תכנית שיקום, כאשר למעלה מ-75% מהחולים שמרו על טווח תנועה של לפחות 100 מעלות לאחר שנתיים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopedic Surgeons. במסגרת המחקר בחנו החוקרים באופן רטרוספקטיבי את […]

  • טיפול ב-Rifaxmin-Alpha בחולים עם שחמת כבד עשוי להפחית את הפניות לטיפול רפואי ואנצפלופתיה כבדית

    טיפול ב-Rifaxmin-Alpha בחולים עם שחמת כבד עשוי להפחית את הפניות לטיפול רפואי ואנצפלופתיה כבדית

    מנתונים שפורסמו בכתב העת United European Gastroenterology Journal עולה כי מתן Rifaxmin-Alpha למניעה שניונית בחולים עם שחמת כבד ואנצפלופתיה כבדית הובילה לירידה משמעותית בפניה לשירותים רפואיים, כולל הפחתת אשפוזים וביקורים במרפאות חוץ, עם פחות אירועי אנצפלופתיה כבדית וללא שינויים משמעותיים בהוצאות טיפול רפואי. מחקר העוקבה מבוסס על נתונים מרשומות רפואיות ממוחשבות בין מרץ 2010 ועד […]

  • טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    טיפול כימו-קרינתי במינון נמוך מספר תוצאות טיפול בחולים עם ממאירות של פי הטבעת

    מתוצאות מחקר PLATO-ACT4 שפורסמו בכתב העת The Lancet Oncology עולה כי בחולים עם ממאירות פי טבעת בשלב מוקדם שקיבלו טיפול כימו-קרינתי במינון מופחת תועדו שיעורי תגובה קלינית מלאה גבוהים יותר לאחר שישה חודשים, לצד פחות רעילות חדה, בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי בלבד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מינון גבוה של טיפול קרינתי עשוי להוביל […]

  • חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    חשיפה לזיהום אוויר עשויה להביא לשינוי במבנה המוח

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Stroke עולה כי חשיפה ארוכת-טווח לחומר חלקיקי קטן מ-2.5 מיקרומטר באוויר, גם ברמות נמוכות יחסית, מלווה בשינויים מבניים במוח דוגמת ירידה בנפח רקמת המוח, עליה באטרופיה ופתולוגיה וסקולארית בקשישים. מחקר SNAC-K-MRI כלל קשישים ללא דמנציה שעברו בדיקת MRI בתחילת המחקר. בנוסף, משתתפים מתחת לגיל 78 שנין השלימו בדיקת MRI לאחר 6 […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך