אונקולוגיה

ניתוח מניעתי מפחית סיכון לסרטן ומפחית תמותה בנשאיות מוטצית BRCA (מתוך ה- JAMA)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון ה- JAMA ב- 1 בספטמבר, עולה כי כריתת שדיים, חצוצרות ושחלות מניעתית בנשים הנושאות את המוטציות BRCA1 ו BRCA2 אכן מועילה.  נשים אשר עברו את הניתוח הפרופילקטי הדגימו סיכון מופחת משמעותית לסרטן שד או שחלות וכן ירידה בתמותה הקשורה לסרטן.

במחקר הנוכחי נבדקו קרוב ל- 2,500 נשים עם המוטציות BRCA1 ו BRCA2, כאשר 10% מהן בחרו לעבור כריתת שדיים מניעתית, ו 38% מהן בחרו לעבור הוצאת חצוצרות ושחלות מניעתית.

לא אובחנו מקרי סרטן שד בקרב אלו שעברו כריתת שדיים במהלך 3 שנות המחקר הפרוספקטיבי.  יחד עם זאת, 7% מאלו שלא עברו כריתת שדיים מניעתית אובחנו עם סרטן שד במהלך אותה תקופת זמן.

לא נצפו אירועי סרטן שחלות במהלך 6 שנות מעקב בנשאיות BRCA2 ללא היסטוריה של סרטן שד קודם, אשר עברו הוצאת שחלות וחצוצרות.  מאידך, 3% מאלו שלא עברו את הניתוח המניעתי במהלך אותה תקופת זמן אובחנו עם סרטן שחלות.

בקרב נשאיות BRCA1 עם אבחנה קודמת של סרטן שד, הוצאת חצוצרות ושחלות נקשרה בסיכון מופחת לסרטן שחלות (יחס סיכון, 0.15; 95% CI, 0.04 – 0.63).  לא אובחנו מקרי סרטן שחלות בנשאיות BRCA2.

באופן כללי, התוצאות הדגימו כי בהשוואה לנשים שלא עברו הוצאת חצוצרות ושחלות מניעתית, אלו שעברו את הפרוצדורה, הדגימו סיכון כללי מופחת לסרטן שחלות, כולל אלו עם היסטוריה של סרטן שד (6% לעומת 1%; יחס סיכון 0.14; 95% CI, 0.04 – 0.59), ואלו ללא היסטוריה של סרטן שד (6% לעומת 2%; יחס סיכון 0.28; 95% CI, 0.12 – 0.6).  כמו כן הודגם סיכון מופחת לאבחנה ראשונית של סרטן שד בנשאיות BRCA1 (20% לעומת 14%; יחס סיכון 0.63; 95% CI, 0.41 – 0.96) ונשאיות BRCA2 (23% לעומת 7%; יחס סיכון 0.36; 95% CI, 0.16 – 0.82); תמותה כללית מופחתת (10% לעומת 3%; יחס סיכון 0.40; 95% CI, 0.26 – 0.61); תמותה מופחתת עקב סרטן שד (6% לעומת 2%; יחס סיכון 0.44; 95% CI, 0.26 – 0.76); ותמותה מופחתת עקב סרטן שחלות (3% לעומת 0.4%; יחס סיכון 0.21; 95% CI, 0.06 – 0.80).

החוקרים מסבירים כי הנשים שבחרו שלא לעבור ניתוח פרופילקטי התבקשו לעבור בדיקות סקר אינטנסיביות.  על אף שמעקב אינו מניעה, הוא עשוי להביא לזיהוי מוקדם ושרידות טובה יותר, אך יש לציין כי קבוצת הנשים שלא עברו ניתוח מניעתי לא נבדקה באופן ספציפי על מנת להעריך נהלי מעקב.

החוקרים מוסיפים כי לא קיים מידע באשר לשרידות או תמותה בקרב נשים שעברו בדיקות סקר אופטימאליות.  החוקרים מציינים כי סיכון לסרטן שד בקרב אלו שעברו הוצאת חצוצרות ושחלות פחת משמעותית אולם היה בר השוואה לזה באוכלוסית הנשים שטופלו בטמוקסיפן.

לא קיים מידע עדכני באשר לנשים עם מוטציות BRCA ומניעה ראשונית של סרטן שד עם טמוקסיפן, על כן יתכן כי הפחתת הסיכון באמצעות כריתת שחלות הינה דומה לזו המושגת באמצעים אחרים.

יחד עם זאת, מבקשים החוקרים להדגיש כי כריתת שחלות מומלצת באופן ראשוני על מנת להפחית סיכון לסרטן שחלות ותמותה ממנו, ולא לסרטן שד.

במאמר מערכת נלווה נכתב כי חשוב לזהות את אלו עם סיפור משפחתי של סרטן שד ולייעץ להן, כך שהן תוכלנה להבין טוב יותר את הסיכונים ואת האפשרויות העומדות לפניהן.  כמו כן נכתב כי על רופאי משפחה להכיר את הנחיות ה- American Society of Clinical Oncology or National Comprehensive Cancer Network, ולאפשר הפניות למומחים עבור אלו המדגימות סיכון מוגבר.

הכותבים מדגישים כי נכון להווה קיים מידע נרחב יותר באשר לתוצאות הפוטנציאליות של התערבויות מניעתיות, כך שהנשים המצויות בסיכון מוגבר תוכלנה לבצע החלטה מושכלת יותר.

יחד עם זאת, על אף התקדמות הפרוצדורות המניעתיות והפרוצדורות הקוסמטיות לצידן, נשים רבות בוחרות שלא לעבור התערבויות כה פולשניות ומשמעותיות.  עבור נשים אלו קיימות אפשרויות נוספות דוגמת טיפול תרופתי מניעתי כגון טמוקסיפן, ותרופות נוספות מצויות בשלבי מחקר כעת.

חששות נוספים שעולים בקרב אלו המזוהות כבעלות סיכון גנטי מוגבר לחלות בסרטני שד ושחלה קשורים בעניינים כספיים, לאור הסיכוי שחברות יסרבו לבטח אותן או יעלו משמעותית את מחירי הפרמיות שלהן.  יחד עם זאת, נחקקו בשנים האחרונות חוקים המיועדים להגן מפני אפשרויות כאלו.

הכותבים מוסיפים כי גילוי סמנים לזיהוי פרטים בסיכון גבוה למחלה מסוימת ויישום סמנים אלו באופן קליני מאפשר מחקרים שיטתיים לאוכלוסיות בסיכון והתפתחות ולמידה של התערבויות המיועדות להפחית את הסיכון באותם פרטים.

יש לציין כי המחקר הנוכחי מוסיף עדויות נוספות המאוששות את יתרונותיהן של פרוצדורות מניעתיות.

JAMA

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    הישרדות ארוכת-טווח דומה עם כריתת רחם פשוטה או רדיקאלית בנשים עם סרטן צוואר רחם

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בנשים עם סרטן צוואר רחם בדרגת סיכון נמוכה שיעורי ההישרדות בטווח הארוך דומים עם כריתת רחם פשוטה, כריתת רחם רדיקאלית מותאמת או כריתת רחם רדיקאלית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כריתת רחם רדיקאלית עם הסרת קשריות לימפה אגניות הינה […]

  • הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    הגבלת זמן צפייה בטלוויזיה עשויה להפחית את הסיכון למחלה קרדיווסקולארית למרות נטייה גנטית לסוכרת מסוג 2

    במבוגרים עם נטייה גנטית משמעותית לסוכרת מסוג 2 הצופים בטלוויזיה במשך פחות משעה ביום הסיכון למחלה קרדיווסקולארית טרשתית בתוך עשור היה נמוך יותר בהשוואה לאלו ללא נטייה גנטית משמעותית אשר צפו בטלוויזיה במשך שעתיים ויותר בכל יום, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. מחקר העוקבה נועד לבחון את הקשר […]

  • ההשפעה של סיבוכי ניתוח בלוטת התריס על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של סיבוכי ניתוח בלוטת התריס על איכות החיים של החולים

    ממחקר מבוסס-אוכלוסייה משבדיה, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת BJS Open, עולה כי אין הבדלים משמעותיים באיכות החיים הבריאותית בין חולים עם וללא היפופאראתירואידיזם לאחר כריתה מלאה של בלוטת הריס לאורך חציון מעקב של 11 שנים. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי מבוסס-אוכלוסייה להערכת הבדלים באיכות החיים הבריאותית בין חולים עם וללא היפופאראתירואידיזם שעברו כריתה מלאה של בלוטת התריס […]

  • הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    הבריאות הקרדיו-מטבולית של נשים הרות עשויה להשפיע על מדדי לחץ דם בצאצאים

    בקרב ילדים לאימהות עם יתר לחץ דם, סוכרת, או השמנת-יתר תועדו מדדי לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוהים ב-4.88% ו-1.90%, בהתאמה, בהשוואה לאלו שתועדו בילדים לאימהות ללא הפרעות אלו, כך מדווחים חוקרים מארצות הברית במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים מתכנית מעקב השפעות סביבתיות על תוצאות בריאות הילד והעריכו שלושה גורמי […]

  • ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    ההשפעה של לופוס עורי על איכות החיים של החולים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology עולה כי ללופוס עורי השפעה משמעותית על איכות החיים של החולים, באופן בלתי-תלוי ומצטבר בחולים עם SLE (או Systemic Lupus Erythematosus), עם עליה בדיווחים אודות הפרעות בבריאות הנפשית ומוגבלות חברתית. במטרה להבין טוב יותר את ההשפעה של אבחנה של לופוס עורי על […]

  • אבחנה של אטופיק דרמטיטיס מלווה בסיכון מוגבר לסרטן עור שאינו מלנומה

    אבחנה של אטופיק דרמטיטיס מלווה בסיכון מוגבר לסרטן עור שאינו מלנומה

    בחולים עם אטופיק דרמטיטיס סיכון מוגבר לאבחנה של ממאירות עורית שאינה מלנומה, אם כי הסיכון הכולל נותר נמוך, כך עולה מתוצאות מחקר רטרוספקטיבי חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Society for Investigative Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים בחנו את הקשר בין אטופיק דרמטיטיס ובין אבחנה של ממאירות עורית שאינה מלנומה. מחקר משנת […]

  • האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    האם לעליה במשקל לאחר אבחנה של סרטן השפעה על סיכויי ההישרדות?

    בנשים בהן נרשמה עליה גדולה יותר במשקל לאחר אבחנה של סרטן שד תועד סיכון מוגבר לתמותה עקב המחלה הממארת, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.  עם זאת, הסיכון המוגבר לתמותה תקף רק בנשים עם עודף-משקל או משקל תקין טרם האבחנה ולא באלו עם השמנת-יתר לפני אבחנת ממאירות. החוקרים […]

  • משקאות ממותקי-סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    משקאות ממותקי-סוכר מלווים בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery עולה כי צריכה רבה יותר של משקאות ממותקי-סוכר מלווה בסיכון מוגבר לממאירות חלל הפה בנשים. עם זאת, למרות הסיכון המוגבר, הסיכון ברמת האוכלוסייה הוא נמוך ונע סביב שלושה מקרים ל-100,000 אנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מספר מחקרים קודמים הראו כי צריכה רבה יותר […]

  • אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    אשפוזים על-רקע שימוש בקנאביס מלווים בסיכון מוגבר לדמנציה

    היקף הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים לבית החולים על-רקע שימוש בקנאביס עלה בשיעור גבוה מפי 26 לאורך תקופה של 13 שנים בקרב מבוגרים בגילאי 65 שנים ומעלה ומלווה בסיכון מוגבר משמעותית לדמנציה, בהשוואה לביקורים רפואיים דחופים מכל-סיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים בין 2008 עד 2021 אודות […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך