אונקולוגיה

חדשות מפורום התזונה בניהולה של ד”ר סיגל אילת: תזונה לחולי סרטן מעי, השונה והמשותף לדיאטת DASH וים תיכונית

בשבועות האחרונים הייתה תנועה ערה בפורוםהתזונה בניהולה של ד”ר סיגל אילת (בתמונה)  ובחסות  Unilivet  . התקיימו דיונים על מחקרים חדשים בתחום התזונה שהתפרסמו ב-e-Med.

נביא כאן מקצת מהשאלות והתשובות שחשבנו כי יש להן חשיבות לכלל מנויי האתר. אתם מוזמנים כמובן להצטרף לפורום אם לעיון בדיונים ואם בהעלאת נושאים ושאלות:


  • דנית שאלה על דיאטה המתאימה לחולי סרטן המעי:  קראתי כי ממחקר חדש עולה כי שמירה על משקל גוף תקין ופעילות גופנית עשויות לצמצם את היארעות סרטן המעי הגס http://www.emed.co.il/emed/new/usersite/content.asp?CatID=13&ContentID=248557, האם פרט לכך ידוע על תזונה שנחשבת מגנה במקרים של סרטן מעי?   להלן תשובתה המפורטת של ד”ר אילת:  בחיפוש בספרות לא מצאתי המלצות קליניות רשמיות, יחד עם זאת קיימות מטא-אנאליזות (של מחקרים תצפיתיים ולא התערבותיים), שמראות את הקשרים הבאים:

1.מטא אנאליזה אחרונה של 14 מחקרי עוקבה מצאה קשר הפוך לא חזק בין צריכת ירקות ופירות להיארעות סרטן המעי הגס: צריכת 800 גר’ וןמעלה של ירקות ופירות בהשוואה ל- 200 גרם ומטה היתה קשורה ליחס צולב לסיכון לסרטן המעי הגס הדיסטאלי: 0.74 (רב”ס 95%: 0.74-0.95 ( P(trend) = .02) הסיכון לסרטן המעי הגס הקרוב היה 1.02 (רב”ס (0.82- 1.27) P(trend) =0 .57) J Natl Cancer Inst. 2007 Oct 3;99(19):1471-83. Epub 2007 Sep 25 2.

2. סיכום 13 מחקרים פרוספקטיביים מצא קשר הפוך בין צריכת סיבים לסרטן המעי הגס, אבל הקשר לא היה מובהק סטטיסטית לאחר תיקנון לגורמי סיכון אחרים. JAMA. 2005 Dec 14;294(22):2904-6.

3. ההשפעה הכמופרוטקטיבית של חומצה פולית נבדקה במספר מחקרים התערבותיים אבל לא ניתן עדיין לצאת בהמלצה לגביה. (סקירת ספרות 2010) . אנאליזה נוספת מ- 13 מחקרים פרספקטיביים: לא נמצא קשר בין שתיית קפה או משקאות ממותקים לסרטן המעי הגס, אבל קשר חיובי חלש נמצא עם שתייה מרובה של תה. J Natl Cancer Inst. 2010 Jun 2;102(11):771-8 5. 5. נמצא קשר הפוך בין רמות פירידוקסאל-5 פוספט (הצורה הפעילה של ויטמין B6) לסרטן קולורקטאלי (עדיין לא הוכח שתוספת שלו מועילה). JAMA. 2010 Mar 17;303(11):1077-83.. בהמלצות ה- American Dietetic Association מ- 2003, מציינים שדיאטה צמחונית, מופחתת שומן רווי, כולסטרול וחלבון מבע”ח ועשירה ב- carbohydrates, fiber, magnesium, potassium, folate, and antioxidants such as vitamins C and E and phytochemicals. נמצאה קשורה באופן הפוך להיארעות סרטן המעי הגס. J Am Diet Assoc. 2003 Jun;103(6):748-65

נראה לי שבמקום לענות על השאלה פתחתי שאלות רבות אחרות… חג סוכות שמח!


  • שרגא התעניין בהבדלים בין דיאטה ים תיכונית ל-DASH ושאל: מחקר נוסף שהתפרסם השבוע https://www.e-med.co.il/emed/new/usersite/content.asp?CatID=13&ContentID=248800 הראה יתרון נוסף לדיאטת DASH בהורדת סיכון לאבנים בכליות. אשמח לקבל הסבר פשוט וברור ככל האפשר לגבי ההבדלים בין דיאטת DASH לדיאטה ים תיכונית שגם זכתה למחקרים מצויינים בשנים האחרונות בהשפעתה על תוחלת חיים ומניעת תחלואה. בקיצור, מה המשותף ומה השונה בין שתיהן ולמי ניתן להמליץ מה..תודה ! ותשובתה של ד”ר אילת לא איחרה להגיע:

שתי הדיאטות דומות במרכיבים רבים, בהמשך אפרט במה הן שונות אחת מהשנייה:
דיאטת DASH מבוססת על ההמלצה להקפיד לאכול מספיק ירקות ופירות ליום (ההמלצה האמריקאית עומדת על 9 ליום), ולהוסיף לפחות 3 מוצרי חלב דלי שומן ליום.
DASH = DIETARY APPROACHES TO STOP HYPERTENSION פורסמה בשנת 2000 בארה”ב ע”ס מחקר שלפיו ניתן לטפל בלחץ דם ע”י תזונה נכונה. התוצאות של אכילה לפי העקרונות הבאים נמצאו יעילות: בפירות , ירקות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי שומן. המלצות הן: שומן 27% מהקלוריות, שומן רווי – 6%, כולסטרול -150 מ”ג, אשלגן 4700 מ”ג, סידן 1250 מ”ג, מגנזיום 500 מ”ג וסיבים 30 מ”ג. יש לצרוך לפחות 3 מנות של מוצרי חלב דלי שומן. סידו מגנזיום ואשלגן המצויים בחלב יעילים להפחתת לחץ דם. ההמלצה היא של לפחות 5 מנות ירקות ביום ו 3 פירות. ירקות ופירות מכילים אשלגן, מגנזיום, ויטמין C ופלבנואידים,סיבים וחומצה פולית העוזרים להורדת לחץ דם ולבריאות הלב. חשוב להגביל את צריכת המלח ל-2400 מ”ג נתרן ביום השווה לכפית מלח.

מאפייני הדיאטה הים תיכונית: להגביר צריכת פירות וירקות, דגנים מלאים, קטניות,דגים ומוצרי חלב דלי שומן
להפחית צריכת שומן רווי ולהחליפו בשומן חד בלתי רווי, צריכת מזונות טריים ולא תעשייתיים. הפחתת צריכת בשר אדום שמן וצריכה מתונה של אלכוהול (בעיקר יין אדום- אבל זה נושא לכשעצמו).
Trichopoulou A, Kouris-Blazos A, Wahlqvist ML, Gnardellis C, Lagiou P, Polychronopoulos E, et al. Diet and overall survival in elderly people. BMJ 1995;311:1457-1460.

הדיאטה הים תיכונית מורכבת ממספר עקרונות, שכל אחד מהם הוכח כמשפר גורמי סיכון למחלת לב וכלי דם:
פירות וירקות – סיבים תזונתיים וויטמינים אנטיאוקסידנטים מהמזון
דגים – חומצות שומן אומגה-3
מוצרי חלב דלי שומן – גם הפחתת שומן בדיאטה וגם העלאת כמות סידן
שתייה מתונה של אלכוהול – הוכחה כמגינה בפני מחלת לב 

לפי הרשימות לעיל ניתן לראות שיש הבדלים בין הדיאטות אבל יש גם הרבה משותף. דיאטת DASH אינה מתייחסת לסוג השומן וסוג הדגנים וכן לא לאלכוהול. הדיאטה הים תיכונית אינה מתייחסת לתכולת מלח. שתי הדיאטות נבדקו במחקרים שונים. לא ידוע לי על מחקר שהשווה ביניהן. יחד עם זאת,דיאטת DASH נבדקה והוכחה כיעילה להפחתת יתר לחץ דם ואבני כלייה. הדיאטה הים תיכונית נקשרה להפחתת הסיכון למחלת לב ולסוכרת.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    היענות ממושכת לדיאטה ים-תיכונית מפחיתה היארעות סוכרת לאורך שני עשורים (Metabolites)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Metabolites עולה כי היענות ארוכת-טווח לדיאטה ים-תיכונית מספקת הגנה מפני התפתחות סוכרת מסוג 2. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין היענות לדיאטה ים תיכונית ובין היארעות סוכרת מסוג 2 לאורך שני עשורים במבוגרים שלקחו חלק במחקר ATTICA. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל 3,042 גברים ונשים מיוון. נתונים […]

  • טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    טרום-סוכרת מלווה בצמצום מגוון מיקרוביאלי במערכת העיכול (Nutrients)

    המגוון הביולוגי של המיקרוביום במערכת העיכול מצומצם יותר בחולים עם טרום-סוכרת לעומת נבדקים בריאים, כאשר ההרכב כולל כמות קטנה יותר מהזנים המעורבים במסלולים עיקריים של פיזיולוגיה ומטבוליזם, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Nutrients. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הוכיחו את הקשר בין הרכב החיידקים במעי, הרגלי תזונה, משק סוכר ועמידות לאינסולין, […]

  • סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    סיכון מוגבר לסוכרת בחולים לאחר התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    בחולים שעברו התערבות ניתוחית לטיפול בתסמונת תעלה קרפאלית סיכון מוגבר להתפתחות סוכרת מאוחר יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סוכרת הינה גורם סיכון לתסמונת תעלה קרפאלית, אך לא ידוע אם תסמונת תעלה קרפאלית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת בשלב מאוחר יותר. לבחינת הנושא הם […]

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה