חוקרים מבריטניה מדווחים במאמר חדש שפורסם ב-BJOG כי זיהוי מקרי של ציסטות בשחלות בנשים לאחר-מנופאוזה אינו מלווה בסיכון מוגבר לסרטן שחלות, סרטן שד, או סרטן רירית הרחם. עם זאת, דרוש מעקב ממושך יותר במטרה לאשר באופן חד-משמעי את הממצאים.
החוקרים התבססו על מחקר UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening, עם למעלה מ-200,000 נשים לאחר-מנופאוזה. כמחצית מהנשים עברו בדיקות אולטרה-סאונד תקופתיות. בשנה הראשונה, בבדיקות אולטרה-סאונד זוהו 1,234 נשים עם ציסטות ו-22,914 נשים עם שחלות תקינות.
לאחר חציון של שש שנים, ארבע נשים עם ציסטות ו-32 נשים עם שחלות תקינות אובחנו עם סרטן שחלות. הסיכון היחסי של 2.32 לסרטן שחלות בקבוצת הנשים עם ציסטות, לא היה גבוה באופן מובהק סטטיסטית.
בדומה, הסיכון היחסי לסרטן שחלות אפיתליאלי פולשני, סרטן רירית הרחם וסרטן שד 1.92, 1.44 ו-1.12, בהתאמה לא היה מובהק סטטיסטית. יתרה מזאת, ההיארעות בנשים עם ציסטות הייתה דומה להיארעות ממאירויות אלו הצפויה לגיל בבריטניה.
החוקרים מסכמים וכותבים כי מהנתונים עולה כי אין קשר בין זיהוי ציסטות בבדיקות אולטרה-סאונד של נשים לאחר-מנופאוזה ובין סיכון מוגבר לסרטן שחלות פולשני או ממאירויות התלויות בהורמונים, דוגמת סרטן שד וסרטן רירית הרחם.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!