אונקולוגיה

השקר של תעשיית התרופות – האמנם שקר ? /מאמר אורח ראשון בסדרה, מאת ליאנה נעים (*)

סל תרופות

לאחרונה פורסם מאמר בעיתון הארץ ע”י ד”ר מוזס שכותרתו השקר של תעשיית התרופות.

לטענת המחבר, יותר ויותר תרופות חדשות המוגנות בפטנט הן למעשה ואריאציות דומות מאוד לתרופות קיימות שהפטנט עליהן פג. השינוי בפורמולה הכימית הוא שולי וטכני בלבד ואין למעשה תועלת קלינית נוספת של ממש. לפי המחבר המגמה הזו גורמת לכך שההוצאה על תרופות גבוהה יותר מהנדרש, ושיש להתייחס לתרופות דומות כמו לתרופות גנריות.

בסקירה זו אציג את דעתי לפיה מגמה זו אינה כוללנית שכן ישנם אישורים רבים של תרופות חדשות שהינן ייחודיות וישנם פיתוחים חדשים התוויות  חדשות של מולקולות קיימות שהן מצילי חיים.

בסקירה הבאה נעסוק במנגנונים ואירגוני בריאות הבוחנים יעילות ואפקטיביות של תרופות חדשות שלהערכתי אינן מאפשרות לטענות שציין ד”ר מוזס להתקיים במציאות.

במהלך 12 החודשים האחרונים, מינהל המזון והתרופות בארה”ב, ה FDA ,  אישר  35 תרופות שהן מולקולות חדשות בנוסף לתרופות נוספות.

לפי נתונים שפורסמו ע”י ה FDA , זהו מספר האישורים הגבוה בעשור האחרון. המספר אישורים זה מבטא פתיחות של ה- FDA ורצון לקבל מוצרים חדשים כדי לאפשר לתושבי ארה”ב  גישה לתרופות חדשניות ומצילות חיים מהר ככל האפשר מצד אחד , ומצד שני להקפיד על כל תרופה שתהיה יעילה איכותית ובטוחה.

כאמור בשנת 2011 ,מינהל המזון והתרופות בארה”ב, אישר ראשון 24 מתוך 35  תרופות אלה. לארגון ישנה השפעה בינלאומית ניכרת, ואישור ראשון ע”י ה-FDA מהווה תנאי לאישור השימוש במדינות רבות.

בין התרופות שאושרו השנה ישנן תרופות ייחודיות רבות החשובות  מאוד לחולים במחלות קשות:



  • שתי תרופות חדשות לטיפול בדלקת כבד זיהומית, צהבת , כתוצאה מהנגיף ההפטיטיס C ,. המחלה מקננת בשקט, אך כשהיא מתפרצת, מצב החולה קשה. (Victrelis , Incivek )


  • השנה אושרה  תרופה לראשונה במהלך ה 30 השנה האחרונות , לטיפול  ב-2  סוגי לימפומה (Adcetris ). לימפומה (Lymphoma ) היא גידול (סרטני) של קשרי לימפה או של מערכת הלימפה בכללותה. 

זוהי הפעם הראשונה מזה -50 שנה שה-FDA מאשר תרופה לזאבת ומעריכים כי השוק לתרופה בארצות הברית בלבד יגיע להיקף שבין 300,000 ל- 1.5 מיליון מטופלים. מעריכים כי היא תגיע ליותר ממיליארד דולר בשנה בתוך כשלוש שנים. (Benlysta ). מחלת  זאבת (לופוס)  זוהי מחלה אוטואימונית   כרונית שיכולה לפגוע בכל מערכות הגוף  .  שכיחות התחלואה 1 מתוך כל 1,000 אנשים באוכלוסייה.



  • תרופה המאריכה חיים לחולים הסובלים מסרטן ערמונית בשלב מתקדם (Zytiga ). סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בישראל  ובעולם המערבי ,בקרב גברים.  בישראל מדי שנה מאובחנים 2,890 מקרים חדשים של המחלה והיא גובה מדי שנה את חייהם של 380 חולים.  (על פי נתוני משרד הבריאות).


  • שתי התרופות נוספות- אחת עבור מלנומה (Zelboraf )  והשניה  לטיפול בסרטן ריאות ( (Xalkori – הן פריצות דרך בתחום הרפואה המותאמת אישית , לכל תרופה ישנה בדיקה דיאגנוסטית  המסייעת לזהות את החולים שעבורם  תרופה זו היא מתאימה.


  • 7 מתוך תרופות החדשות הן תרופות מתקדמות לטיפול בסרטן


  • כמעט מחצית מהתרופות נמצאו כטיפול מתקדם  משמעותי לעומת הטיפול הקיים , מדובר  בטיפולים הקיימים לשבץ, התקף לב  ודחייה בהשתלת כליה .


  • 10 תכשירים  נועדו לטפל במחלות נדירים או מחלות “יתומות”, אשר לעתים קרובות חסרי כל טיפול בגלל מספר קטן של חולים, וחוסר עניין כלכלי לפתח תכשירים חדשים לאינדיקציות אלה.


  • לאחרונה אושרו תרופות חדשות כגון תרופה  לטיפול אנגיואדמה תורשתית,  ועוד. לפי הגדרת ה ‘FDA מחלות יתומות הן מחלות שלהן פחות מ-200 אלף חולים בארה”ב.

מה צפוי לנו בשנת 2012?

כבר ברבעון הראשון במהלך החודשים ינואר פברואר אושרו 13 תרופות חדשות אומנם לא כולם מולקולות חדשות , אבל יש להם חשיבות רבה.

ברשימת החברות האחראיות לפיתוח תרופות חדשות , ניתן לראות בין חברות ענק גם  את הצטרפותן של חברות ביוטכנולוגיות קטנות. לא כל התרופות החדשות הן מולקולות חדשות, אבל יש צורך בהשקעה ניכרת גם כדי לחקור את היעילות טיפולה של מולקולה קיימת בהתוויה חדשה.

בחודש פברואר חברת Corcept Therapeutics מקליפורניה קבלה אישור FDA לתכשיר הראשון שלה  Korlym (mifepristone) 300 mg המתווה לטיפול בסינדרום Cushing , זוהי מחלה הנגרמת מחשיפה ממושכת של הגוף לרמות גבוהות של הורמון הקורטיזול, כתוצאה משיבוש בפעילות בלוטת יותרת המוח.

במחלת Cushing שכיחות גבוהה של השמנה מרכזית, תנגודת לאינסולין, דיסליפידמיה ויתר לחץ דם. סוכרת מסוג 2 נצפית גם כן בכ-80% מחולי תסמונת Cushing .

התרופה שולטת ברמות סוכר גבוהות בעיקר בחולים מבוגרים הסובלים מסינדרום נדיר זה.

בארה”ב ישנם כ 5000 חולים המתאימים לטיפול. בתכשיר זה . החברה הודיעה שהתרופה תהיה זמינה לחולים החל מה1 במאי, ומבחינת התעמולה היא תתמקד באנדוקרינולוגים מומחים בלבד לכן לא יהיה צורך בצוות שיווקי גדול.

התכשיר המתבסס על mifepristone , נמצא עכשיו בפיתוח בשלב פזה 3 , ה FDA רואה חשיבות בפיתוח התכשיר ולכן אישר לחברה – “Fast Track שזהו מסלול אישור מואץ המתמקד בפיתוח תרופות לטיפול במחלות חמורות שאין להן מענה מתאים היום. כיום השימוש ב mifepristone  משמש בעיקר לגרימת הפלות מלאכותיות.

לסיכום

לאחרונה אושרו תרופות חדשות שהינן חשובות וייחודיות וגורמות לשיפור ואו הצלת חיים של חולים במחלות קשות.

ישנן גם תרופות חדשות, שאינן מולקולות חדשות ,אבל בכל זאת פיתוחם לטיפול בקבוצות חולים שעד כה לא זכו בטיפול מיטיב משמעותית, יעזור מאוד לשיפור איכות חיי חולים אלה.

(*) ליאנה נעים M.Sc יועצת בתחום פיתוח עיסקי פרמצבטי

[email protected]

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    קנאביס רפואי מלווה בשיפור בכאב, עייפות ואיכות חיים בחולים עם מחלות כרוניות

    שימוש בקנאביס רפואי לווה בשיפור משמעותי באיכות החיים הקשורה לבריאות בקרב חולים עם מחלות כרוניות, לרבות הקלה בכאב כרוני, עייפות, הפרעות שינה, חרדה ודיכאון – כך עולה ממחקר פרוספקטיבי רחב היקף שפורסם בכתב העת PLoS One. מחקר QUEST הינו מחקר פרוספקטיבי, רב-מרכזי, שכלל 2000 מבוגרים (גיל ממוצע של 50 שנים, 63% נשים) עם מחלות כרוניות […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Roflumilast לטיפול בפסוריאזיס של הקרקפת והגוף

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Roflumilast לטיפול בפסוריאזיס של הקרקפת והגוף

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב-Roflumilast, מעכב PDE-4, לטיפול בפסוריאזיס רובדית של הקרקפת והגוף במבוגרים ומתבגרים בגילאי 12 שנים ומעלה. הקרם בריכוז 0.3% מאושר כטיפול מקומי לפסוריאזיס רובדית במבוגרים וילדים בגילאי 6 שנים ומעלה. קרם Roflumilast בריכוז 0.15% אושר לטיפול באטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית באותה אוכלוסייה. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

    מתן Pentoxifylline אינו-יעיל כנגד דלקת כבד על-רקע אלכוהול עם נזק כלייתי חד

    במאמר שפורסם בכתב העת eGastroenterology מדווחים חוקרים מצ’ילה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Pentoxifylline, תכשיר הפועל כמעכב TNF-Alpha, לא הביא לשיפור תוצאות ההישרדות בחולים עם דלקת כבד חמורה משנית לצריכת אלכוהול בשילוב עם נזק כלייתי חד. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת כבד חמורה על-רקע צריכת אלכוהול הינה מצב מסכן חיים, כאשר מתן […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Telisotuzumab לטיפול ב-NSCLC עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל- Telisotuzumab Vedotin לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) מתקדם-מקומית או גרורתי עם ביטוי מוגבר של חלבון c-Met לאחר טיפול סיסטמי קודם. מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר גם את בדיקת VENTANA MET (SP44) RxDx Assay של חברת רוש […]

  • טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    טיפול ב-Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בחולים עם יתר לחץ דם עמיד

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMAמדווחים חוקרים מדרום קוריאה על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Amiloride אינו-נחות לעומת Spironolactone בהפחתת לחץ דם בחולים עם יתר לחץ דם עמיד לטיפול, עם שיעורים דומים של השגת יעד לחץ דם סיסטולי ופרופיל בטיחות טוב יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Spironolactone הינה התרופה המועדפת לטיפול ביתר לחץ דם […]

  • תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    תרופה פומית מבטיחה לטיפול בהשמנה מחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה

    מנתונים שהוצגו במהלך כנס ה-European Congress on Obesity שנערך במלגה, ספרד, עולה כי טיפול פומי חדש כנגד השמנה, SYNT-101, המחקה את ההשפעות המטבוליות של ניתוח מעקף קיבה, נמצא בטוח, יעיל ונסבל היטב במחקר ראשון בבני אדם. במסגרת המחקר ניתנה מנה יחידה של התרופה המחקה את ההשפעה המטבולית של ניתוח מעקף קיבה לתשעה משתתפים בריאים בגילאי […]

  • רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט גבוהות בדם מנבאות סיכון מוגבר לתמותה בחולים עם נזק כלייתי חד

    רמות לקטט בדם מעל 4 מילימול/ליטר בקבלה לאשפוז ביחידת טיפול נמרץ מלוות בסיכון מוגבר לתמותה בתוך חודשיים בחולים עם נזק כלייתי חד תחת טיפול כלייתי חליפי, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת BMC Nephrology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל נתונים לאורך תקופה של ארבע שנים במטרה לבחון את ההשפעה של רמות לקטט בדם בקבלה לאשפוז ליחידת […]

  • טיפול ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole למניעת PJP בחולים עם וסקוליטיס מפחית במקביל את הסיכון לזיהומים חמורים אחרים

    טיפול ב-Trimethoprim-Sulfamethoxazole למניעת PJP בחולים עם וסקוליטיס מפחית במקביל את הסיכון לזיהומים חמורים אחרים

    טיפול מונע ב- Trimethoprim-Sulfamethoxazole(או TMP-SMX) מפחית את הסיכון לזיהומים חמורים בהיקף של 50% בחולים עם אבחנה של וסקוליטיס על-רקע ANCA (או Antineutrophil Cytoplasmic Antibody), כאשר התועלת הגדולה ביותר תועדה במהלך 180 הימים הראשונים לטיפול, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Arthritis & Rheumatology. המחקר התצפיתי נועד לבחון את ההשפעה של טיפול מונע ב- TMP-SMX על […]

  • מהו קו טיפול תרופתי שני הטוב ביותר בנשים עם אפילפסיה?

    מהו קו טיפול תרופתי שני הטוב ביותר בנשים עם אפילפסיה?

    החלפת טיפול מונותרפי ותוספת טיפול הדגימו יעילות דומה כקו-טיפול שני בנשים עם אפילפסיה מוכללת אידיופטית, ללא הבדלים משמעותיים בשיעורי הכישלון בין הטיפולים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים השלימו מחקר רטרוספקטיבי רב-מרכזי שכלל נתונים מ-18 מרכזים לטיפול באפילפסיה בארבע מדינות בין השנים 1995 עד 2023 כאשר חציון משך המעקב […]

התכנים המוצגים באתר זה מיועדים לאנשי צוות רפואי בלבד

אם כבר נרשמת, יש להקליד את פרטי הזיהוי שלך