אונקולוגיה

האגודה האמריקאית לרפואת ילדים קוראת לשינוי דחוף במדיניות לאור סכנות אפשריות של תוספי מזון (Pediatrics)

בנייר עמדה חדש, איגוד ה-AAP (American Academy of Pediatrics) קורא בדחיפות לאסוף מידע נוסף אודות ההשפעות הפיזיולוגיות והקוגניטיביות של תוספים באספקת המזון האמריקאית. המומחים טוענים כי מערך הבקרה הנוכחי להגנה על הציבור סובל ממגבלות משמעותיות, לאור תפיסה ישנה של בטיחות ודרושה רפורמה נרחבת במדיניות זו.

לדוגמא, נעשה שימוש-יתר בהליך בו תוספים מסווגים כ-GRAS (Generally Recognized as Safe) ע”י מנהל המזון והתרופות האמריקאי וצעד זה אינו מספק הגנה הולמת מפני ניגודי אינטרסים. בשל שימוש-יתר בהליכי GTAS וכשלים אחרים בתוך מערכת בטיחות מזון, ישנם פערים משמעותיים בנתונים בכל הנוגע להשפעות הרפואיות האפשריות של תוספי מזון.

למעשה, חלק גדול מהכימיקאלים המשמשים כיום באספקת המזון לא נבחנו כללו, בעוד שאחרים לא נבחנו להערכת השפעות אנדוקריניות או השפעה על התפתחות המוח, והשפעתם בילדים עדיין אינה ברורה.

ההצרה מתייחסת בגדול לשתי קטגוריות של תוספים: ישירים ולא-ישירים. תןספים ישירים הינם מרכיבים הבאים במגע עם מזון, דוגמת ציפויים, ניירות, עטיפות, פלסטיק ופולימרים אחרים. תוספי מזון ישירים כוללים כימיקאלים דוגמת צבעי מאכל, תוספי טעם וחומרים משמרים המוספים למזון במהלך העיבוד.

בתוך שתי קטגוריות אלו, המומחים זיהו שישה סוגים של תוספים המהווים את הגורם המטריד ביותר, על-בסיס עדויות שהצטברו בנושא:

1.     Bisphenol משמשים במיכלי פלסטיק ומזון ופחיות משקאות, תרכובות אלו נקשרו עם הפרעות אנדוקריניות ונוירו-התפתחותיות, בעלות פעילות מעודדת השמנה ועם שינויים במועד התפתחות, פוריות ירודה והפרעה בהתפתחות נוירולוגית ואימונולוגית. אחד מאלו, Bisphenol A, כבר נאסר לשימוש בבקבוקי תינוקות.

2.     Phthalates תרכובות בעטיפות פלסטיק וצינורות ומיכלי פלסטיק, העלולות לגרום להפרעות אנדוקריניות ועידוד השמנה. מנתונים בספרות עולה כי כימיקאלים אלו משפיעים לרעה על התפתחות מין זכר, עשויים לתרום להשמנה בילדות ועמידות לאינסולין ועשויות לתרום גם למחלות לב וכלי דם.

3.     Perfluoroalkyl Chemicals כימיקאלים המשמשים לייצור קרטונים ונקשרו עם דיכוי חיסוני, הפרעות אנדוקריניות דוגמת הפרעה בתפקודי התריס, או ירידה במשקל לידה.

4.     Perchlorate לעיתים קרובות משמש לאריזות פלסטיק של מזון יבש והוכח כגורם העשוי להפריע לייצור הורמוני תריס. קיים חשש במיוחד בנשים הרות, בהן חשיבות רבה לתפקודי תריס תקינים.

5.     Nitrates & Nitrites תוספי מזון ישירים, תרכובות אלו משמשות כחומרים משמרים וצבעי מאכל בבשר, דגים וגבינות. קיים חשש מפני שימוש בתרכובות אלו לאור הקשר עם ממאירויות של מערכת העצבים המרכזית ומערכת העיכול, כמו גם מתהמוגלובינמיה ביילודים.

6.     צבעי מאכל מלאכותיים לעיתים קרובות משמשים למשיכת ילדים, דוגמת מיצים. אלו נקשרו במספר מחקרים עם סיכון מוגבר להפרעת קשב והיפראקטיביות. למרות שמנגנוני הפעולה עדיין אינם מובנים במלואם, המומחים קוראים להשלים הערכה מקיפה של צבעי מאכל מלאכותיים, בכדי להבטיח כי מדובר בתוספים בטוחים.

Pediatrics

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה